Als er één groot probleem is op wereldschaal, dan is het de klimaatverandering, de opwarming van de aarde. Daar zijn ze het bij enie.nl wel over eens. En dus is de missie die het Groningse bedrijf nastreeft logisch en duidelijk: zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken. Dat doet het al vijf jaar. Maar nu lanceert het bedrijf een concept waarmee de Groningers denken écht een verschil te gaan maken.
Energietransitie
“Op dit moment wordt van al het energiegebruik in Nederland tussen de 5 en 6 procent duurzaam opgewekt. Dat is nog steeds schandalig weinig. Wij hebben het gevoel dat de urgentie nog altijd niet genoeg wordt gevoeld”, zegt Patrick van der Meulen. Hij begon het bedrijf vijf jaar geleden met zijn broer Milan. Het is ook geen gemakkelijke opgave. Veel gemeenten willen wel verduurzamen maar zitten met de handen in het haar. Er wordt vaak gekozen voor grote zonneparken of windmolens omdat het veel duurzame energie opwekt. Echter, windmolens stuiten op verzet, zonnepanelen doen dat in toenemende mate ook. Niemand zit te wachten op een groot zonnepark in zijn achtertuin. Daarbij komt dat het bijna zonde is om op dure Nederlandse grond zonneparken neer te zetten. Het resultaat is nu in ieder geval dat er te veel argumenten zijn om duurzame energie slechts mondjesmaat te gebruiken. Het gevolg is duidelijk: de energietransitie gaat niet snel genoeg.
Van zonnepark naar zonnedak
Het kan ook anders. In plaats van centrale opweklocaties, zoals een zonnepark of een windpark worden de bestaande daken omgebouwd tot zonnedaken. “In Nederland hebben we nog heel veel lege daken van bijvoorbeeld fabrieken, magazijnen en transportbedrijven. Die kunnen we allemaal gebruiken om zonne-energie op te wekken. Het voordeel is dat je de zonnepanelen niet of nauwelijks ziet op een gebouw en de infrastructuur al aanwezig is”, aldus Patrick. Veel ondernemers hikken tegen de investering van een paar ton aan, wat het tempo uit de transitie haalt. De vraag is dan dus, hoe haal je die hindernis weg? Het bedrijf van Patrick en Milan denkt de oplossing te
hebben gevonden: het huurt bedrijfsdaken voor 15 jaar, plaatst daar zonnepanelen op en verkoopt de energie aan het energienet. Na 15 jaar mogen de dakeigenaren de zonnepanelen houden en kunnen ze nog zo’n 10 jaar gratis energie opwekken. Patrick: “We zijn nu klaar. De laatste tests zijn uitgevoerd en in het nieuwe jaar starten we met de uitrol van de eerste 20.000 zonnepanelen.”
Het gouden ei
Dit kan wel eens het gouden ei zijn in de energietransitie, denken de de broers. Patrick: “Waar veel mensen tegenaanlopen, is de prijs van zonnepanelen. Dat bezwaar nemen we ineens weg. In dit plan ben je een dief van je eigen portemonnee als je géén zonne- energie gaat opwekken. Moet je je eens voorstellen wat dat gaat betekenen voor al die bedrijven die investeren in zonnepanelen als te duur afdoen. Al die daken van bedrijfspanden kunnen wij vol leggen met zonnepanelen. De bedrijven dragen een grote steen bij aan de verduurzaming én zien hun energierekening dalen. Zonder investering.”