Sterk, gasloos en toch 100 jaar oud: Dit huis moet Groningers hoop geven

Sterk, gasloos en toch 100 jaar oud: Dit huis moet Groningers hoop geven

In Ten Post staat een huis. Het is honderd jaar oud en heeft steensmuren. Maar met 'al die' aardbevingen van tegenwoordig was het niet veilig meer. En volgens de autoriteiten te 'duur' om op te knappen. En dus kwam het op een slooplijst te staan. Net zoals duizenden van dit soort woningen die dorpsgezichten van Groningen karakteriseren. "Dat kan niet waar zijn", dacht bouwbedrijf Van Wijnen. "Dat moet toch anders kunnen." En zo geschiedde. Met QuakeShield en Urgenda maakte de bouwer de Postkoamer aardbevingsbestendig, energieneutraal en gasloos.

Wie dacht dat de ellende voor de Groningse burger voorbij was, komt bedrogen uit. Nog altijd is onduidelijkheid troef. Ondanks allerlei sussende woorden uit Den Haag. Ondanks allerlei beloften om verscheurde harten en huizen te helen. De zoveelste keer.

“Kun je het allemaal niet meer volgen wat hier gebeurt? Dan ben je niet de enige”, reageert Joost Coolegem. De directeur van bouwbedrijf Van Wijnen Groningen vindt het te gek voor woorden. Daarom verbouwde hij de ruim honderd jaar oude Postkoamer, samen met QuackShield (een innovatieve manier van aardbevingsbestendig maken), samen met Urgenda, je weet wel van die gewonnen Klimaatzaak.

Waar begin je aan?
“Je moet zien in de context van 23.000 woningen die versterkt moesten worden. Vorig jaar bleek ineens dat duizenden woningen volgens de berekeningen gesloopt moesten worden. Maar dat heeft zo’n impact. Dat kan niet waar zijn dachten wij. Het zijn namelijk allemaal karakteristieke woningen voor Groningen. Met steensmuren, zonder spouwmuren, stenen van meer dan twintig centimeter dik. Met houten vloeren, een laag en een kap, veel meer is het in feite niet. Maar de dorpen staan er vol mee. En als je er daar duizenden van moet slopen…”

Jullie laten zien dat het anders kan. Wat hebben jullie gedaan?
“Met quakeshield versterkten wij de woning vanuit de binnenkant. Als je dat doet dan is het ook vrij makkelijk om de isolatiewaarde tegelijkertijd op te voren. De vraag is dan altijd, hoever kun je gaan. Toen hebben wij contact gelegd met Urgenda, zij hebben veel ervaring met Thuisbaas en het nul-op-de-meter maken van particuliere woningen. Samen hebben we de woning gasloos gemaakt. Met zonnepanelen, een infraroodsysteem en een warmtepomp.”

Een flinke verbouwing, wat heeft dat gekost?
“Het aardbevingsbestendig maken kostte 220.000 euro en het energieneutraal maken 60.000 euro. Die laatste investering verdien je binnen 15 jaar terug.”

280.000 euro? Dat is toch niet te betalen?
“Ik snap dat je van dat soort bedragen schrikt, maar uiteindelijk is de vraag: wat is het culturele erfgoed ons waard? Zomaar vijftig procent van alle huizen in de dorpen hier slopen doe je toch ook niet. Goedendag. Dan doe je wel iets met zo’n dorp.”

Het schiet maar niet op met dat versterkingsdossier. Hoe gaat het er nu mee?
“Nog steeds ziet het ernaar uit dat er veel woningen gesloopt moeten worden, al komt er wel een nieuwe NPR (norm aardbevingsbestendig bouwen, red). Of ons concept herstel dichterbij brengt? Het is natuurlijk veel geld, maar voor een compleet nieuwe woning ben je ook veel kwijt. Dan heb je namelijk te maken met sloop en tijdelijke huisvesting. Men denkt al snel dat de bouwkosten van een nieuwe woning 100.000 euro zijn, maar dat is ook niet zo. Vergeet daarbij niet: de Groninger wil echt van het gas af.”

Hoeveel van deze Postkoamer-verbouwingen gaan jullie nog doen? Duizenden?
“Dolgraag zouden wij dat doen, maar dit kunnen wij niet alleen. Sterker. Dit doen we niet voor onszelf, maar als voorbeeld ook voor onze collega’s. Vooral de versterkingsopgave in Groningen heb je juist de lokale aannemers nodig, wij zijn hier eigenlijk niet in gespecialiseerd. De lokale bouwer uit het dorp, met timmerliederen uit de buurt, die zijn goed in deze oude woningen.”

Wat was het moeilijkste?
“Technisch is dit niet eens ingewikkeld, veel lastiger is; waar trek je de grens? Neem je die oude toilet wel of niet mee in het verhaal? Uiteindelijk moeten dat soort dingen ook worden betaald? We zijn tot veel in staat, maar we hebben geen wondermiddel.”

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.