artikel

Koolstofstrips; Gronings hoop bij aardbevingen

bouwbreed

Koolstofstrips; Gronings hoop bij aardbevingen

Met ingefreesde en verlijmde koolstofstrips versterken Oosterhof Holman en SealteQ metselwerk, zodat het is opgewassen tegen de Groningse gasbevingen.

1 Inwendig

“Anders dan bij betonconstructies die we extern wapenen met koolstofstrips, brengen we de koolstofstrips bij metselwerk inwendig aan”, vertelt Martin van der Leest van SealteQ. “We frezen eerst de muur in en plaatsen daar koolstofstrips in. Samen met Oosterhof Holman hebben we daarvoor een taai-elastische lijm ontwikkeld. Want als je werkt met een harde epoxylijm, springt het er na verloop van tijd vanaf als gevolg van een ongelijkmatige spanningsverdeling. Daarvoor werkt metselwerk te veel.”

2 Afwisselend diep en ondiep

De koolstofstrengen liggen bewust niet strak in het gelid. Het effect is sterker als ze om en om op 70 millimeter en 20 millimeter diep in de muur worden gefreesd. Zo worden beide zijden van de wand versterkt op trekkrachtcapaciteiten en kan de wand een grotere out-of-planebelasting weerstaan die optreedt bij geïnduceerde aardbevingen.

3 Wapeningsnet

Tot slot wordt op de muur een koolstofnet geplaatst, dat wordt afgesmeerd met een glasvezelversterkte polymeermortel. Dat zorgt voor een betere samenhang tussen de bakstenen en smeert de kritische lokale spanningen uit over het hele oppervlak.

4 Voor renovatie én nieuwbouw

Van der Leest van SealteQ: “In het Groningse Usquert hebben we de wand van een vervallen boerderij – die geen enkel verband meer had – aan de binnenkant versterkt met QuakeShield. Vanuit ingenieursbureaus krijgen we terug dat ze er ook mogelijkheden in zien voor nieuwbouw. Kun je het ook nog eens goed combineren met isolatie aan de buitenkant, waardoor je er niets van ziet.

Reageer op dit artikel