Beter inzicht krijgen in de kosten en opbrengsten van de service- en onderhoudstak. Het beter en sneller kunnen verwerken van bijvoorbeeld de werkbonnen. Dat waren voor Bouwbedrijf Rijk de voornaamste redenen om op zoek te gaan naar nieuwe software. “Met onze oude software was projectbewaking een groot probleem,” vertelt Peter Vader, financieel manager bij Bouwbedrijf Rijk. “Die oude software was bruikbaar voor onze nieuwbouwtak, maar voor service en onderhoud voldeed hij niet meer.” In de zoektocht naar nieuwe software ontmoette Vader op de BouwBeurs zowel Bouw7 als AFAS. “Hun stands stonden tegenover elkaar.”
Sneller facturatieproces
Om een lang verhaal kort te maken: na de BouwBeurs kreeg Bouwbedrijf Rijk een x-aantal softwareleveranciers over de vloer, maar in het najaar van 2017 koos men voor AFAS, in combinatie met Bouw7. Belangrijk argument was dat de softwareleverancier in Leusden goede mogelijkheden bood voor service en onderhoud. Na de livegang begin januari 2018 heeft bouwsoftware van AFAS zijn nut ook al bewezen. Vader: “Vroeger was de doorlooptijd van uitvoering tot en met factureren vrij lang. Daar gingen soms maanden overheen. Dankzij de invoering van de nieuwe software hebben we dit weten te versnellen. Nu duurt dit traject hooguit drie weken. Dat betekent dat we sneller kunnen factureren en dus ook sneller ons geld binnen hebben. Daarbij komt dat we nu volledig inzicht hebben in een project. Met een druk op de knop kunnen we realtime inzicht krijgen in de kosten.”
Flexibele bouwsoftware
Eerlijk is eerlijk, dit laatste onderscheidt AFAS niet echt van andere leveranciers, hoe blij Bouwbedrijf Rijk ook is dat het onderdeel service en onderhoud goed is ingericht. Volgens Vader is het feit dat de softwareleverancier meegaat met de nieuwe ontwikkelingen doorslaggevend geweest in de uiteindelijke keuze. Net als het feit dat de bouwsoftware uiterst flexibel is. “Het basisprogramma van de ERP-oplossing met geïntegreerde functionaliteit voor de bouw is standaard en biedt volop mogelijkheden om aan te sluiten bij de specifieke wens van een bedrijf. Elk bouwbedrijf is anders. Het allermooiste van AFAS is dat de software eenvoudig is in te richten op onze bijzondere situatie. Om een voorbeeld te geven, wij hebben woonstichtingen als klant, en zij hebben zo hun eigen eisen, bijvoorbeeld voor de manier van factureren en de wijze van registreren. Geen enkele leverancier biedt de flexibiliteit die de combi AFAS-Bouw7 wél biedt, namelijk dat deze eisen kunnen worden vertaald naar de software.”
Weerstand wegnemen
De aanschaf van de bouwsoftware van AFAS door Bouwbedrijf Rijk lijkt een hallelujaverhaal, maar geen enkele implementatie van nieuwe software verloopt helemaal vlekkeloos. Zo ook bij Bouwbedrijf Rijk. Vader: “Ons speerpunt was service en onderhoud, maar nu verleggen we onze focus naar de afdeling nieuwbouw. Daar merken we dat het best tijd kost om alle gebruikers te laten wennen aan iets nieuws. Het is voor een enkeling lastig om het oude, vertrouwde los te laten. Denk aan de inkoopopdrachten, dat was vroeger echt handwerk, via papieren briefjes werden die verstrekt. Nu genereert het systeem automatisch inkoopopdrachten. Die volledig nieuwe manier van werken levert af en toe wat weerstand op.”
“Sinds we AFAS zijn gaan gebruiken, is onze marge enorm vergroot”
Hoe gaat Bouwbedrijf Rijk met die weerstand om? “Door de tijd te nemen,” zegt Vader, “door gebruikers uit te leggen wat de voordelen zijn. Ze te laten zien wat de nieuwe werkwijze inhoudt en vooral te bewijzen dat die meer voordelen biedt dan de oude. Dit heeft tot gevolg gehad dat we even pas op de plaats maakten voor de implementatie van de software bij nieuwbouw. Die staat nu voor het vierde kwartaal op het programma.” Vader verwacht daarbij overigens verder geen problemen. “De bouwsoftware is zo gebruikersvriendelijk dat we denken dat elke gebruiker het werken ermee gemakkelijk onder de knie krijgt. Lukt dat niet, dan heeft de softwareleverancier een prima KnowledgeBase en helpdesk om uitkomst te geven.”
Plannen genoeg
Directeur van Bouwbedrijf Rijk is Freddie van Drongelen. Hij is vrij stellig over wat de keuze van een nieuwe software tot nu toe heeft opgeleverd. Naast de kwalitatieve effecten – meer inzicht, meer gebruikersgemak – ervaart hij ook kwantitatieve gevolgen. “Dankzij de marktontwikkelingen is onze omzet enorm gestegen. En sinds we AFAS zijn gaan gebruiken, is onze marge enorm vergroot. Ik durf te beweren dat we met onze oude software niet de margecijfers zouden hebben gehaald die we nu halen. Met die oude software zouden we meer administratieve mensen nodig hebben gehad. Nu hebben we nog altijd dezelfde administratieve bezetting, maar deze verricht veel meer handelingen dankzij de geautomatiseerde processen.” Het mag dan ook niet verbazen dat Van Drongelen de toekomst zonnig inziet. “Voorlopig hebben we plannen genoeg. In 2019 willen we graag AFAS-Bouw7- koppelen met de systemen van onze opdrachtgevers. Zo kunnen we het administratieve proces verder verbeteren. Voor de periode daarna denken we voorzichtig na over klantportalen en voor mogelijkheden rond materiaalbeheer. We blijven innoveren, dus we blijven AFAS nodig hebben.”
Bouwbedrijf Rijk
50 procent nieuwbouw, 30 procent service en onderhoud en 20 procent luxe woningbouw. Grofweg is dat de huidige verdeling van het werk bij Bouwbedrijf Rijk uit Heinkenszand. Al vermoedt directeur Freddie van Drongelen dat het aandeel luxe woningbouw zal toenemen: “Dit betreft woningen in het hogere segment, ongeveer vanaf 400.000 euro. Momenteel trekt de markt zo enorm aan dat we verwachten meer van dit soort woningen te gaan bouwen.”
Familiebedrijf
Bouwbedrijf Rijk bestaat inmiddels 57 jaar, van oorsprong is het een familiebedrijf. De heer C.J. Rijk was ooit de oprichter en sinds 1982 stond diens zoon, de heer P.L. Rijk, aan het roer. In 2017 nam Freddie van Drongelen het bedrijf over. “Ik ben er al zo’n 14 jaar in dienst. Eerst als uitvoerder, later als hoofd-uitvoerder en MT-lid. Nu ben ik dus directeur. Overigens laat ik de naam Bouwbedrijf Rijk gewoon in stand.” Dat doet Van Drongelen bewust, omdat Bouwbedrijf Rijk een bekende, solide naam is in Zeeland. Het is dan ook vooral in deze provincie actief. Sterker nog, het maakt bij voorkeur gebruik van Zeeuwse onderaannemers. “Buiten de 55 vaste werknemers hebben we een grote flexschil, met zzp’ers die ons vaak al jarenlang helpen. Dat zijn hoofdzakelijk Zeeuwen.”
Luxe vakantiepark
Een voorbeeld van een mooi project van Bouwbedrijf Rijk, waarbij ze uitsluitend Zeeuwse bedrijven hebben ingeschakeld, is een luxe vakantiepark in Dishoek. Van Drongelen: “Dit is een park van Roompot, bestaande uit 70 vakantiewoningen. Daarnaast hebben we in hetzelfde project twee luxe appartementencomplexen gebouwd. We zijn om allerlei redenen trots op dit project, bijvoorbeeld omdat we het in korte tijd met een beperkt aantal medewerkers en een select aantal partners hebben weten te realiseren.”
Snelheid gepaard aan kwaliteit en de regionale gerichtheid, dat zijn onderscheidende kenmerken van Bouwbedrijf Rijk. “Verder blijven we gewoon doen, gaan we niet mee in de hype dat alles maar altijd duurder moet. Overal om je heen ontploffen de bouwprijzen. Bij onze vele vaste relaties houden we het prijspeil echter op een normaal niveau,” besluit Van Drongelen.