Test accu schroefboormachines

Test accu schroefboormachines

Vakman Daniël Stam test in opdracht van CobouwVak twee accuschroefboormachines in het middeldure segment. Tijdens het plaatsen van een IKEA-keuken in een net verbouwd appartement maakt hij gebruik van zowel een Festool CXS Li 2,6-Plus en de GSR 18-2-Li Plus van Bosch. Aan het einde van de dag tovert hij echter een verrassing uit zijn gereedschapskist.

Stam doet het vaker. IKEA-keukens, die door zijn klanten op maat zijn uitgezocht, plaatsen. De systemen van het Zweedse warenhuis kennen nog maar weinig geheimen voor de eigenaar van Stam Hout- en Interieurbouw uit Wijk bij Duurtstede. Bekijk direct een overzicht van de testresultaten >>

Bosch

Test geredschappen accu schroefboormachine Bosch
Bosch GSR 18-2-Li-Plus

De Bosch begint als schroefmachine vandaag. Stam houdt het apparaat even als een revolver in zijn hand. “Zo, die ligt lekker in de hand zeg. Voelt robuust. En de grip is ook prettig. En met die 18 volt komt het ook wel goed. Laten we hem maar niet op een te hoge snelheid zetten, anders vliegen de schroeven dwars door de kastjes.”

De Bosch heeft bovenop een schuifknop met twee standen: snel en langzaam. Voor steviger schroefwerk - lange schroeven - zet Stam het apparaat in stand 2, voor boren en korte schroeven stand 1.

Standaard levert Bosch twee accu’s bij de machine. Die accu’s hebben bovendien een indicatielampje dat aangeeft hoeveel batterij er nog in zit. Het blijken prima accu’s: Stam werkt de hele dag op een vol exemplaar.

Bekijk de testresultaten van de Bosch GSR 18-2-Li-Plus >>

Festool

gereedschappen test accu schroefboormachines
Festool CXS Li 2,6-Plus

De Festool is met 900 gram net iets lichter dan de Bosch. Stam roemt het opvallende design en de fijne grip. “Het gewicht is heel gelijkmatig verdeeld omdat er niet zo’n zware accu onder hangt.” Ook het lampje voorop de machine kan zijn goedkeuring wegdragen.

“Goed over nagedacht.” Maar hij maakt zich zorgen over het in zijn ogen beperkte voltage van 10,8 Volt. “Ik weet niet of dat voldoende is om de machine ook echt als boormachine te gebruiken”, zegt hij. Ook de Festool heeft bovenop een schuifknop met twee standen, de een tot 400 toeren per minuut, de ander tot 1300.

Bekijk de testresultaten van de Festool CXS Li 2,6-Plus >>

Kastdeurtjes

Proef op de som met de kastdeurtjes. De Bosch op de laagste stand om de korte schroefjes niet per abuis dwars door de deurtjes te jagen gaat het net niet snel genoeg naar Stams zin. Op standje drie gaat het beter. Het apparaat blijkt aan de grote kan om rechts om het hoekje te werken. Stam is rechts en moet nu zijn linkerarm in vreemde bochten wringen. Maar het lukt. Voor de scha­ hangen de bovenste keukenkastjes op hun plek en zit de verlichting er ook in.

Snelwisselsysteem

Na de boterhammen volgt de wissel. Bosch wordt boor en Festool schroefmachine. Bij het wisselen van boor naar bitje en vice-versa valt een groot voordeel van Festool op: het snelwisselsysteem. Standaard levert Festool meerdere opzetstukken, waaronder zelfs eentje die om de hoek boren of schroeven mogelijk maakt. “En dat is zeker bij montage van keukens helemaal geen overbodige luxe”, stelt Stam. “Hoe vaak je niet in onmogelijke hoeken en gaten loopt te hannesen, dat wil je niet weten. Erg slim van Festool. Het scheelt eigenlijk ook meteen een heel apparaat, want met die snelwisselaar heb je eigenlijk geen twee machines meer nodig.”

Aan het werk weer. Het boren gaat met de machine van Bosch net iets vlotter, zo lijkt het. “Toch die 18 volt die zich nu uitbetaald. En er kunnen ook net iets grotere boren in dan in de Festool.”

Stam mist echter een lampje als hij met zijn hoofd in een onderste kast duikt. Hier blijkt het grote voordeel van de om-de-hoek-functie van Festool. Fluitend draait Stam de kleinste schroefjes van het ladenstysteem op hun plek. “Appeltje, eitje zo.”

Parkside

gereedschappen test accu schroefboormachines
Parkside (Lidl)

Tegen het einde van de middag heeft­ Stam nog een verrassing in petto. Uit zijn eigen gereedschapskist duikt hij een uit de kluiten gewassen eigen schroefboormachine op. Van het merk Parkside. “Vier tientjes bij de Lidl”, grijnst hij. “En maar liefst 20 volt. Draait als een dolle. Enige nadeel is dat er maar 1 accu bij zit. Maar voor dat geld koop je gewoon twee apparaten. Ik werk er nu al twee jaar mee en hij bevalt uitstekend. Maar dat mag je als vakman eigenlijk niet zeggen hè? Hahaha!”

Bekijk de testresultaten van de Parkside (Lidl) >>

Conclusie

Conclusie aan het einde van de dag? Stam schudt zijn hoofd. “Puur qua prijs-kwaliteit kies ik voor mijn eigen vertrouwde Lidl apparaat. Je kunt er 5 van kopen voordat je zo’n duurdere hebt. Van de andere twee kies ik de Festool. Net iets slimmer over dingen nagedacht. Maar de Bosch voldoet heel goed als boor. Die is sterk en robuust. Bij het boren voelt de Festool toch een beetje als speelgoed.”


CobouwVak laat gereedschap dat onmisbaar is voor de voor de vakman testen door lezers. Wil je één of meerdere dagen meewerken aan zo'n test? Stuur dan een mailtje naar de redactie: cobouwvak@vakmedianet.nl

Lees ook de test van afkort- en verstekzagen van CobouwVak.