Austerlitz bouwt aan nieuw dorpshart

Austerlitz bouwt aan nieuw dorpshart

Hart van Austerlitz, zo heet het binnenkort te realiseren woningbouwproject in het gelijknamige dorp in de bossen van de gemeente Zeist. Het gaat om vijftien nul-op-de-meterwoningen aan de Wellingtonweg in het dorpscentrum: zeven koopwoningen voor starters en acht zorgwoningen voor ouderen.

KRKTR Projectontwikkeling uit Utrecht is de ontwikkelaar, samen met het Utrechtse Aannemingsbedrijf Van Zoelen BV. Ter Braak Architecten, eveneens uit Utrecht, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen. Aan de overkant van dit project verrijst momenteel een multifunctionele accommodatie (MFA). "Het ontwerp van de woningen heeft een verbinding gemaakt tussen de sfeer van het nieuw te bouwen multifunctionele gebouw en het bestaande dorpse karakter van Austerlitz", aldus de projectontwikkelaar. In deze MFA is plek voor onder meer het grondig vernieuwde dorpshuis, een basisschool, een peuterspeelzaal en 25 sociale huurwoningen van woningcorporatie Woongoed. Van Zoelen is ook de aannemer van de MFA.

Betaalbare starterswoningen

De starterswoningen van Hart van Austerlitz zijn bedoeld voor inwoners van Austerlitz die niet eerder een koopwoning hebben gehad, zegt Taco Meerpoel van KRKTR. "Uitzonderingen daargelaten, maar wie in Austerlitz is geboren en getogen, blijft er het liefst wonen. Austerlitz is een hechte gemeenschap, met veel sociaal betrokken mensen. Het is echter heel erg lastig om als starter een woning in dit dorp te bemachtigen. Met dit project realiseren we met de gemeente Zeist zeven betaalbare woningen speciaal voor deze doelgroep, met door de gemeenteraad vastgestelde prijzen van 222.000 euro", vertelt Meerpoel. "Alle starterswoningen zijn intussen verkocht. De vraag was een stuk groter dan het aanbod: er waren tientallen inschrijvingen.’’

De woningen – met een vloeroppervlakte van circa 85 vierkante meter – worden nul-op-de-meter opgeleverd. Elke woning beschikt – naast een woonkamer/keuken, badkamer en twee slaapkamers – over een achtertuin, buitenberging en achterom.

Zorgwoningen

De acht zorgwoningen worden na oplevering overgedragen aan woonstichting Nu voor Straks. Deze stichting - opgericht door enkele dorpsbewoners – is geïnitieerd door zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Triodos Bank is de financier van het project. Ook is een deel opgebracht door crowdfunding en de provincie Utrecht heeft bijgedragen met een subsidie. De zorgwoningen zijn bestemd voor oudere inwoners van Austerlitz met een zorgindicatie.

Ontwikkeling Austerlitz

De vernieuwing in het centrum van Austerlitz  - een dorp dat vooral bekend is om de nabijgelegen Pyramide van Austerlitz, gebouwd in de periode dat Napoleon Bonaparte het hier voor het zeggen had – is onderdeel van de dorpsontwikkeling Austerlitz. Doel van deze ontwikkeling is het behouden en verbeteren van de leefbaarheid.

De bouw van de woningen in Hart van Austerlitz start in februari. Als alles volgens planning verloopt, worden de woningen na de zomer opgeleverd. De MFA is ook deze zomer klaar.


Plaats: Austerlitz
Opdrachtgever: KRKTR Projectontwikkeling en Aannemingsbedrijf Van Zoelen
Ramingsgroep: tussen 2 en 3 miljoen euro
Nummer: 525317


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Bouwen 15 woningen waarvan 8 huurwoningen voor senioren / 7 koopwoningen voor starters aan de Wellingtonweg in plan 'Hart van Austerlitz'. MaDé Betonwerken uit Scherpenzeel doet de ruwbouw. Van der Kamp uit Amersfoort levert de betonmortel.

Austerlitz | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 1.999.999

Ga naar bouwbericht