Nieuw leven in monumentale watertoren

Nieuw leven in monumentale watertoren
De eigenaar zal helemaal boven in de toren gaan wonen.

Jarenlang stond hij te verpieteren, de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Een rijksmonument nota bene. Architect Marnix van der Meer van Zecc Architecten fietste er praktisch elke doordeweekse dag langs, op weg naar zijn kantoor. Hij zag het met lede ogen aan, net als een hoop andere mensen uit de buurt.

Het gebouw stond een lange tijd leeg. Een keer of vijf is het iconische gebouw gekraakt geweest. Het was een bouwval, soms vielen de leistenen van het dak. Dat de nieuwe eigenaar van de water­toren, een particulier, juist Zecc Architecten benaderde om een nieuw ontwerp te maken, was fantastisch, aldus Van der Meer. “We kregen de opdracht om er nieuw leven in te blazen. De eigenaar heeft de toren gekocht, omdat hij er verliefd op is geworden. Terecht. Hij gaat er ook in wonen. Het is een prachtig gebouw, al moet er veel gebeuren.”

Zecc Architecten heeft veel ervaring met herbestemmen van watertorens. Het bureau was onder meer betrokken bij de renovatie van de watertorens in Sint Jansklooster (nu uitkijktoren Natuurmonumenten), Den Bosch (horeca/kantoor), Lutten (Bed & Breakfast) en Soest (wonen).

Het is de bedoeling dat de eigenaar van de watertoren in Utrecht helemaal bovenin de toren komt te wonen. In de kap worden rondom ramen gemaakt, voor een prachtig uitzicht over de stad, inclusief de Domtoren. De watertoren is 43,50 meter hoog en heeft een waterreservoir van liefst 1000 kubieke meter. Het is de bedoeling dat het reservoir blijft zitten, maar dat er wel ramen in worden geplaatst.

De transformatie van de watertoren bestaat uit twee fases. De eerste fase bestaat uit de renovatie van het gebouw en het realiseren van appartementen op de eerste, tweede en derde verdieping. Deze appartementen zijn bereikbaar met een lift die alleen toegankelijk is voor de bewoners. De tweede fase bestaat uit de bouw van drie woningen náást de toren. De bouw van deze woningen is nodig om de hoge renovatiekosten te kunnen betalen. Mogelijk komt op termijn horeca op de begane grond van de watertoren, maar die plannen zijn op dit moment nog niet concreet.

De eerste steen van de watertoren werd in 1917 gelegd. Het ontwerp is van architect W.K. de Wijs, in de stijl van de Amsterdamse School. De Utrechtse Waterleiding Maatschappij was de opdrachtgever. J.C. Rijk bouwde de toren. De watertoren stond toen nog op de grens van de gemeente Utrecht en de toenmalige gemeente Zuilen, tegenwoordig de gemeente Utrecht. Van der Meer: “Veel watertorens in Nederland verloren in de jaren zeventig en tachtig hun functie. Ongeveer 175 zijn er gesloopt, maar in de jaren negentig kwam gelukkig het besef dat het toch bijzondere bouwwerken zijn. Ik denk dat er nu nog evenveel watertorens zijn als dat er zijn gesloopt, dus circa 175.” De watertoren in Utrecht is in 2001 aangewezen als rijksmonument. Het deed onder meer dienst als kantoorruimte, maar het gebouw raakte desondanks in verval. In 2013 is er een nieuw dak op de watertoren gebouwd.

Transformeren en renoveren van een watertoren kost per definitie veel geld, zegt Van der Meer. “Omdat het lastige en grote objecten zijn om te renoveren. Meestal is het nodig om iets toe te voegen in de vorm van nieuwbouw.”

De toren komt volledig in de steigers te staan. Het metselwerk is slecht, er zitten scheuren in het gebouw, op sommige plekken is sprake van betonrot. Er komen nieuwe, stalen kozijnen en dubbel glas. “Je kunt er ook een bed in zetten en zeggen: kijk, de watertoren heeft een woonfunctie gekregen, transformatie geslaagd. Maar de eigenaar wil er gelukkig echt iets moois van maken. Het is een dure ingreep, maar het wordt wel een toren waar iedereen trots op kan zijn. De toren wordt in oude glorie hersteld, we gaan er nieuw leven in blazen.”


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Chris Visscher
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 248842


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Herontwikkelen / renoveren watertoren tot 4 Appartementen / horeca aan de Amsterdamsestraatweg. De plannen voor de nieuwbouw van 3 woningen zijn gewijzigd in nieuwbouw van 14 kleine huurappartementen. Zie voor dit project ID Opdrachtgever is particulier Chris Visscher, een ondernemer uit Tiel.

Utrecht | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 4.999.999

Ga naar bouwbericht