nieuws

Creatief met watertoren

bouwbreed Premium

Creatief met watertoren

Met de verbouwing van de watertoren in Oost-Souburg won kunstenaar Jan van Munster onlangs de tweejaarlijkse Watertorenprijs. Secretaris Henk Riens van de Nederlandse Watertoren Stichting is in zijn nopjes: weer een historisch bouwwerk van de ondergang gered. Veel watertorens verkommeren omdat herbestemmen creativiteit én geld kost.

Wat beoogt uw stichting?

“Wij proberen in de gaten te houden wat er met de Nederlandse watertorens gebeurt. Een herbestemming vinden gaat niet altijd even voorspoedig.”

Er staan veel watertorens leeg?

“Waterleidingbedrijven hebben bij elkaar nog zo’n 150 torens, daarnaast is er een onbekend aantal fabriekstorens. In totaal zullen er nog dertig in bedrijf zijn. Het is een aflopende zaak.”

Toch wordt er zelden een gesloopt.

“Sloop is jarenlang gewoonte geweest vanuit de gedachte: opgeruimd staat netjes. Maar slopen is heel duur, watertorens zijn solide bouwwerken. Waterleidingbedrijven ontdekten uiteindelijk dat verkopen veel slimmer is: dat levert geld op.”

Wat kost een watertoren?

“Dat varieert van een symbolisch bedrag tot een miljoen euro. De prijs hangt onder meer af van de bouwkundige staat, de locatie en de hoeveelheid grond die erbij hoort.”

Hoe prijzig is verbouwen?

“Wat je er ook van maakt – meestal een woning of kantoor – je bent altijd duur uit. De vorm is nadelig, in een toren heb je veel ruimte nodig voor trappen en leidingen. Aannemers en architecten kunnen er nog wel mee uit de voeten, maar voor een handige doe-het-zelver blijkt het vaak een te grote klus.”

Watertorens zijn voor creatievelingen met geld.

“Voor mensen zoals Jan van Munster. Hij zette een nieuw kantoor van staal en glas op het dak. Een gevaarte van 25 ton dat 35 meter omhoog getakeld moest worden. Dat kan niet iedereen bedenken en betalen.”

En wat gebeurt er in de toren zelf?

“Hij heeft het waterreservoir ingericht als expositieruimte. Wel erg donker, dus alleen geschikt voor bepaalde kunstuitingen.”

Reageer op dit artikel