nieuws

Amsterdam gaat half miljoen vierkante meter aardgasvrije kantoorruimte bouwen

utiliteitsbouw 739

Amsterdam gaat half miljoen vierkante meter aardgasvrije kantoorruimte bouwen

Amsterdam bouwt de komende vier jaar 500.000 vierkante meter aan nieuwe kantoren. Dat moet het voor bedrijven mogelijk maken om ruimte te vinden in de krappe kantorenmarkt, maakt de gemeente vrijdagochtend bekend.

Amsterdam heeft op dit moment totaal 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Dat klinkt misschien veel, maar de kantorenmarkt in Amsterdam is krap. Bedrijven kiezen soms zelfs niet voor de hoofdstad omdat ze er geen ruimte kunnen vinden.

Hoe zorgen gemeenten dat wijken aardgasvrij worden?

Hoe zorgen gemeenten dat wijken aardgasvrij worden?

Veel kantoren omgebouwd tot woningen

Lange tijd stonden veel kantoren leeg en daarom zijn veel panden de afgelopen jaren verbouwd tot woningen. Maar inmiddels is de leegstand in vier jaar meer dan gehalveerd. Van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent nu. Daarom is het volgens de hoofdstad hoog tijd dat er nieuwe kantoren bij komen.

“Bedrijven zijn belangrijk voor de stad, want ze zorgen voor werkgelegenheid en trekken ook weer andere bedrijven aan. Het gaat goed met de Amsterdamse economie en dat vraagt om veel extra kantoren de komende jaren”, zegt wethouder Udo Kock (Economische Zaken).

Gemengde woon-werkmilieus

De nieuw te bouwen kantoren moeten goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Dat houdt in dat er zo min mogelijk parkeerplaatsen worden aangelegd. Het college van B en W wil nieuwe stadswijken gaan maken bestaande uit woningen én kantoren, zogenoemde gemengde woon-werkmilieus.

Daarnaast moeten de kantoren zo duurzaam mogelijk worden. Ze worden aardgasvrij en krijgen een materialenpaspoort. Dat laatste betekent dat er grondstoffen kunnen worden teruggewonnen als het pand verbouwd of getransformeerd wordt tot een woning.

Gasvrij en materialenpaspoort

Amsterdam wil dat ook bestaande kantoren duurzamer worden. Ze moeten maatregelen nemen om het energieverbruik terug te dringen. Vanaf 2023 moeten zij bijvoorbeeld het verplichte energielabel C hebben. Hier zal actief op worden gehandhaafd.

Een deel van de vraag naar kantoren kan worden opgevangen in de regio. Er zijn mogelijkheden voor gemengde woon- en kantoorgebieden op OV-knooppunten in Hoofddorp, Zaandam, Almere en Duivendrecht. Amsterdam kiest ervoor om niet met de regio te concurreren, maar juist met Europese steden, aldus de gemeente.

Het is de bedoeling dat de nieuwe kantoren worden opgeleverd in de periode 2023-2026.

Reageer op dit artikel