Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

‘Amsterdamse kantoren staan minder vaak leeg’

utiliteitsbouw 1201

‘Amsterdamse kantoren staan minder vaak leeg’
Peter Hilz/HH

De leegstand van kantoren in Amsterdam is dit jaar opnieuw aanzienlijk gedaald. Dit komt enerzijds door de groeiende vraag naar kantoorruimten. Anderzijds zorgen de ombouw van kantoren tot bijvoorbeeld woningen en het beperkte aantal nieuwbouwprojecten voor krapte op de kantorenmarkt.

Vastgoedadviesbureau CBRE zette in een rapport de ontwikkeling van de leegstand in negen grote Europese steden op een rijtje. Absoluut gezien presteert Amsterdam dit jaar het beste. Eind 2016 stond in de hoofdstad ruim 11 procent van de kantoren leeg. Dat is nu nog bijna 8 procent. Het is het derde jaar op rij dat de leegstand in Amsterdam afneemt.

Amsterdam laat steden als Berlijn, Milaan, Parijs en Londen achter zich. Volgens de onderzoekers is het innovatieve karakter van Amsterdam reden dat veel bedrijven zich hier willen vestigen. Daarbij spreekt CBRE van een ,,meertalige, jonge beroepsbevolking” waarmee Amsterdam zich onderscheidt van andere steden. Ook de aanwezigheid van bedrijven in de techsector, als Uber, Netflix en Booking.com pleit voor de hoofdstad.

De top drie van de onderzochte steden wordt gecompleteerd door Berlijn en Frankfurt. In Berlijn daalde de leegstand van 6 naar bijna 4 procent. In Frankfurt was sprake van een daling met een procentpunt tot 11 procent. De overige zes steden in het onderzoek zijn Londen, Milaan, Madrid, München, Parijs en Stockholm.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels