nieuws

Opmerkelijke bouwprojecten: gemeentehuizen, of liever: ‘Huizen van de Stad’

utiliteitsbouw 513

Opmerkelijke bouwprojecten: gemeentehuizen, of liever: ‘Huizen van de Stad’
Huis van de Stad, Rijswijk

Uit de database van Bouwberichten.nl dit keer vijf opmerkelijke gemeentehuizen.

Een beetje moderne gemeente is er uiteraard voor de burgers. En waar voelt de burger zich het meest op zijn gemak? Precies, thuis. Daarom resideert de gemeente tegenwoordig niet meer in een stadskantoor of gemeentehuis, maar in een ‘Huis van de Stad’.

Bouwberichten selecteert vijf gemeentelijke ‘woonkamers’.

1.Huis van de Stad te Rijswijk (foto boven)

Verbouwen van het voormalige stadhuis tot ‘Huis van de Stad’, met huisvesting voor Stichting TRIAS / Bibliotheek aan de Vliet / Welzijn Rijswijk / Gemeentelijke Organisatie / café met openbaar terras aan de Generaal Spoorlaan. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. Fase 1 omvat de aanpak van het souterrain / begane grond / gevels. Fase 2 omvat de aanpak van de overige verdiepingen. Tevens wordt het pand energieneutraal gemaakt. Dankzij deze gefaseerde uitvoering kunnen de stichtingen eind 2020 hun intrek nemen op de begane grond van het pand. De gemeentelijke organisatie betrekt het pand in 2023. De aanbesteding wordt naar verwachting in Q2 2019 uitgeschreven.

2.Huis voor de samenleving te Deurne

Verbouwen van het gemeentehuis in Deurne tot ‘Huis voor de samenleving’ aan de Markt 1. De gemeenteraad heeft de plannen goedgekeurd. De benodigde kosten voor het brandveilig maken (1,2 miljoen euro) en groot onderhoud (1,5 miljoen euro) zijn beschikbaar gesteld. De resterende 5,6 miljoen euro voor het toekomstbestendig maken is in een meerjarenbegroting aangevraagd. Dit jaar wordt begonnen met de eerste schetsontwerpen en het aanvragen van vergunningen. In 2020 zal gestart worden met de verbouwing en in de zomer van 2021 is de oplevering. Intentie tot duurzaam bouwen.

3.HUIS van Roosendaal

Renoveren / verduurzamen van het stadskantoor HUIS aan het Stadserf 1. Betreft een Europese aanbesteding. De procedure is niet openbaar. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de plannen en de begroting, waardoor de voorbereidingen voor de renovatie nu van start kunnen gaan. De gemeente moet uitwijken naar een tijdelijke locatie. Project ‘HUIS van Roosendaal’.

4.Huis van de Samenleving te Alblasserdam

Huis van de Samenleving, Alblasserdam

 

Renoveren van het gemeentehuis in Alblasserdam tot het Huis van de Samenleving aan de Cortgene 2.

5.Huis van de Stad te Dordrecht

Bouwen, na de mogelijke sloop van het belastingkantoor, van het stadskantoor ‘Huis van de Stad’ aan de Spuiboulevard. De exacte locatie van het nieuwe stadskantoor is nog niet duidelijk. De eerste ontwerpen worden gemaakt door Masterstudenten Architectuur van de TU Delft. Het stadskantoor gaat tevens de bibliotheek / bestuurdersgedeelte / regiokantoor huisvesten.

Meer opmerkelijke gemeentehuizen:

Meer opmerkelijke gemeentehuizen:

Reageer op dit artikel