Opmerkelijke projecten: vijf musea

Opmerkelijke projecten: vijf musea

In de serie opmerkelijke projecten uit Bouwberichten deze keer: musea.

1. Laren

Het Singer Museum aan de Oude Drift in Laren wordt uitgebreid. Voor de bouw van een nieuwe vleugel ontving het museum een schenking van Els Blokker-Verwer. Het ontwerp, dat van de hand is van Bedaux de Brouwer Architecten, toont dat aan het museum twee nieuwe expositiezalen worden toegevoegd. Ook komt er een orangerie.

Het bestaande museum is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door Wouter Hamdorff. De klassiek moderne bovenlichtzalen, de heldere plattegrond en de materiaalkeuze van het ontwerp dienden voor de architect als uitgangspunt voor de opzet van de nieuwe vleugel.

In de loop van 2021 moet het museum weer open gaan voor publiek.

Lees verder >>

2. Rotterdam

Sinds maart 2017 wordt druk gebouwd aan het Depot, het collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. In het nieuwe gebouw komt een opslag voor kunstobjecten, een expertisecentrum voor beheer en onderhoud, een filmzaal, presentatieruimtes en een entree met koffiecorner.

De warmte-koude-opslag, regenwateropslag, grijswater-opslag en het gebruik van gerecycled beton maken het een duurzaam bouwproject.

BAM Bouw en Techniek realiseert het 40 meter hoge pand dat is ontworpen door MVRDV. Het collectiegebouw met een diameter van 60 meter telt totaal 7 verdiepingen, inclusief begane grond. Het Depot krijgt een unieke gevel bestaande uit maar liefst 1.664 spiegelpanelen.

Onlangs is het hoogste punt bereikt. De verwachte opening voor het publiek is in 2021.

Lees verder >>

3. Arnhem

Dit jaar nog start Rots Bouw BV uit Aalten met de renovatie van Museum Arnhem. Het museum krijgt een nieuwe vleugel met een tentoonstellingsruimte en uitzichten over de stuwwal, de Rijn en de beeldentuin. Onder de vleugel komen kantoren en een depot voor kunst en archeologie. Daarnaast wordt het huidige monumentale pand gerestaureerd. De nieuwe vleugel is ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

De verwachting is dat het gebouw eind 2021 klaar is en dat het vernieuwde Museum Arnhem begin 2022 zijn deuren opent.

Lees  verder >>

4. Venlo

Het museum Van Bommel van Dam verhuist begin 2021 naar een nieuwe locatie. Het voormalige postkantoor, een rijksmonument aan de Keulse Poort 1 in Venlo, wordt hiervoor verbouwd.

Het Hoofdpostkantoor aan de Keulse Poort werd in 1938  in de stijl van de Delftse school gebouwd naar een ontwerp van Rijksbouwmeester Hoekstra. In het nieuwe ontwerp, dat is gemaakt door Architectenbureau BiermanHenket, blijft deze stijl gehandhaafd, maar er komt meer verbinding met de buitenruimte door een lichte entree en een transparante gevel.

Het dak krijgt een periscopisch venster dat zorgt voor een nieuw uitzicht over het oude Venlo. De zolderetage wordt ingericht voor educatie- en atelier-doeleinden. Daarnaast komt er een expo-depot. In totaal beschikt het museum straks over maar liefst 2.000 vierkante meter depot-, atelier- publieks- en tentoonstellingsruimte.

Lees verder>>

5. Hooghalen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen gaat flink uitbreiden. Het pand wordt ruim anderhalf keer zo groot, terwijl het huidige museumgebouw deels wordt afgebroken.

Het centrum ging in 1983 open, maar al vier jaar later werd er een stuk aangebouwd. In 1999 heeft wederom een uitbreiding plaatsgevonden.

In het nieuwe gebouw komen onder meer een filmzaal, een kinderwerkplaats en meer ruimte voor de museumcollectie. Sax Architecten uit Groningen, het bureau dat ook in 1999 betrokken was bij de vernieuwbouw, is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp.

Als alle procedures en andere voorbereidingen zoals vergunning en ontwerp rond zijn, kan de bouw begin 2020 starten. Op 12 april 2021 is de opening van het nieuwe Herinneringscentrum gepland.

Lees verder>>