Zorg steeds vaker thuis: dus ziekenhuis is aan verbouwing toe en oudere aan nieuwe woning
De zorgvraag in Nederland neemt al jaren hard toe, onder meer door vergrijzing. Die ontwikkeling kan de bouw kansen opleveren, maar zeker niet op elk vlak.
De zorgvraag in Nederland neemt al jaren hard toe, onder meer door vergrijzing. Die ontwikkeling kan de bouw kansen opleveren, maar zeker niet op elk vlak.
In bijna tien jaar tijd maakten maar liefst 412 mensen in de bouw een eind aan hun leven. Vakbond CNV zet tijdens de net gestarte cao-onderhandelingen suïcidepreventie daarom hoog op de wensenlijst.
Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.
Een groot deel van het Nederlandse zorgvastgoed is technisch en functioneel achterhaald en sluit niet meer aan op de eisen van patiënten.
Het aantal bouwprojecten in de zorgsector is dit jaar met een kwart afgenomen, ondanks de groeiende behoefte aan zorgvastgoed door de vergrijzing. Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant blijven de koplopers in nieuwe zorgbouwprojecten.
In de voormalige kloostertuin van de Theresiakerk in Waspik verrijzen 21 levensloopbestendige woningen. In de kerk en het klooster komen daarnaast 21 zorgappartementen voor ouderen met geheugenproblemen.
De behoefte aan seniorenhuisvesting neemt rap toe. Het aanbod blijft fors achter. "Er zijn pragmatische en moedige bestuurders nodig."
Het gaat nog wel even duren voordat de nieuwbouw weer aantrekt, vreest Arjo Riedijk. Dan is de renovatie- en verduurzamingsopgave een zegen.
Stijgende bouwkosten en mogelijk dalende huisvestingsvergoedingen maken investeren in zorgnieuwbouw lastiger.
De meeste bouwprojecten in de zorg vinden plaats in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.