MuWi-vloeren bestonden uit voorgespannen balken met vulblokken ertussen, die werden afgestort met een deklaag. De onderflenzen van de vulblokken zijn verdacht nadat er in mei een naar beneden kwam in een school in Rotterdam. Foto: TNO

Scholen met MuWi-vloeren onder inspectie na loskomen betonschol

Gemeenten moeten met spoed de vloeren van 'MuWi-scholen' inspecteren. Die oproep doet de minister nadat in Rotterdam een stuk vloer naar beneden kwam.

Foto: Shutterstock

Zuid-Holland bouwt de meeste onderwijsgebouwen

In Nederland wordt de komende jaren ruim 6,5 miljoen vierkante meter onderwijsvastgoed ge- of verbouwd. De pijplijn is daarmee goed gevuld.

Foto: Guido Benschop

Campus Eemsdelta: schokabsorberende bouw dichtbij Loppersum

Op nog geen tien kilometer van Loppersum bouwde BAM Bouw en Techniek in een krap tijdsbestek de Campus Eemsdelta Groningen. Het complex bestaat uit zes kleurige schoolgebouwen, die in stervorm rond een centrale entree liggen. Gerustellende gedachte voor ouders en kinderen: de schokabsorberende constructie staat op een deugdelijk fundament.

29. MFO II

29. MFO II

Het multifunctionele onderwijsgebouw (MFOII) van de Erasmus Universiteit is energieneutraal en klimaatbestendig en behoort tot de top vijf van duurzaamste nieuwgebouwde onderwijsgebouwen in Nederland. MFO II kreeg een Breeam Outstanding-certificaat. Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en gebaseerd op de beginselen van het biophilic design, dat beoogt de verbinding met de natuur te vergroten en zo het welzijn van de gebruikers te verbeteren. Ruim toetredend daglicht, planten en het gebruik van natuurlijke materialen zorgen ook binnen voor een 'buitengevoel'. Innovatief is het door zon en wind aangedreven ventilatiesysteem. Naast onderzoeks-, les- en kantoorruimtes huisvest MFO II een restaurant. Hoofdaannemers waren BAM Bouw en Techniek Grote Projecten.

Foto: UvA

27. Lab42

Lab42 is het multifunctionele onderwijsgebouw van de Faculteiten Wiskunde en Natuurkunde van de Universiteit van Amsterdam op het Amsterdam Science Park. Het gebouw van ruim 12.000 m² is energieneutraal, circulair en duurzaam. Het gebouw is opgebouwd uit een demontabel stalen hoofdframe. Ook de vloeren kunnen aangepast worden, net als de scheidingswanden en de gevel. 95 procent van het wapeningstaal en 70 procent van het aluminium in de gevel bestaat uit gerecycled materiaal, evenals gipsplaten, beton en kabelgoten. Het dak ligt vol met PV-panelen, in het glazen atriumdak zijn zonnecellen opgenomen en er zit ruim 330 m² aan zonnepanelen in de gevel. Het transparante Lab42 is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten en gebouwd door Visser & Smit Bouw.

Beeld: Spinoza20First

49. Spinoza20First

Op de plek van de parkeergarage van de voormalige 'Bijlmerbajes' bouwde Hegeman Bouw & Infra de Daltonschool voor voortgezet onderwijs 'Spinoza20First'. Het gebouw dat geschikt is voor ongeveer duizend leerlingen krijgt ook een sportzaal en een jongerencentrum en maakt deel uit van het transformatieproject Bajeskwartier. Door de toepassing van betongranulaat, een hoogwaardige thermische schil, lage temperatuur vloer-/luchtverwarming, CO₂-gestuurde ventilatie, een aansluiting op de lokale wko en extra zonnepanelen is het ontwerp voor Spinoza20First bijna energieneutraal (BENG) en bijzonder duurzaam. In de ontvangsthal van de sportvoorziening kreeg de oude houten vloer van de Amsterdamse Apollohal een tweede leven. Op het dak is een tuin aangelegd. BDG Architecten Ingenieurs maakte het ontwerp.