Gemeenten over Woontop: 'Alles van boven opleggen gaat het proces niet versnellen'
Gemeenten komen woensdag met hun eigen eisen naar de Woontop van Mona Keijzer. Ze willen betaalbare woningen, minder meebetalen en niet per se minder regels.
Gemeenten komen woensdag met hun eigen eisen naar de Woontop van Mona Keijzer. Ze willen betaalbare woningen, minder meebetalen en niet per se minder regels.
Door het grootschalig bijbouwen van nieuwe huurwoningen door institutionele beleggers, zorgt de uitpondgolf door particuliere beleggers voor een kleine krimp van het aantal huurwoningen.
Voor de woningbouw werden in het derde kwartaal meer vergunningen afgegeven, maar minder nieuwe huizen gerealiseerd. Over het hele jaar ligt het aantal faillissementen tot nu toe een stuk hoger dan vorig jaar.
De nieuwbouw van kantoren staat voor een verdere afkoeling. De projectpijplijn is dit jaar 30 procent minder gevuld dan een jaar eerder. Op de bouwplaats is het stil: het aantal lopende bouwprojecten is bijna gehalveerd.
Als je bij oplevering gebreken niet constateert die je als opdrachtgever of deskundige wel had moeten zien, dan heb je ze geaccepteerd. Of toch niet?
De groeiende tekorten aan zowel woningen als arbeidskrachten zorgen voor meer vraag naar prefab nieuwbouwwoningen. Interduct speelt hierop in met de Powertrain, een compacte installatiekast die ventilatie, verwarming en energieopwekking samenbrengt in één geluiddempende module. Niek Kleuskens, engineer research & development bij Interduct, omschrijft de Powertrain als "het technische hart van de woning."
Ruim 6.100 nieuwbouwwoningen werden verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal stijgt, na een lange periode van daling.
Na een jaar van stijgende rentes, hogere bouwkosten en vertrokken beleggers, is de woningbouw terug in rustiger vaarwater. De gewenste 100.000 woningen per jaar levert het bij lange na niet op.
Bedrijven actief rond de bouw van woningen merken dat het laaghangend fruit is geplukt. Investeringen betalen zich daardoor niet langer vanzelfsprekend terug, blijkt uit de tot nu toe gepubliceerde cijfers van bouwers en projectontwikkelaars. Vlot geld ophalen bij een grote institutionele belegger is er ook even niet bij; de sector moet het in toenemende mate hebben van corporaties en particuliere woningkopers.
Dit jaar wordt naar verwachting een recordaantal van bijna vijfduizend woningen opgeleverd op bedrijventerreinen. Hoewel de aantallen in de komende jaren verder oplopen, lijkt in steden als Den Haag en Amsterdam het laaghangende fruit te zijn geplukt.