Onafwendbare keuzes nodig voor veilige delta: 'We mogen hier niet voor wegkijken'
De keuzes om Nederland waterveilig en klimaatbestendig te maken gaan niet voor iedereen "een plus" opleveren. Maar het onderwerp vooruitschuiven kan ook niet.
De keuzes om Nederland waterveilig en klimaatbestendig te maken gaan niet voor iedereen "een plus" opleveren. Maar het onderwerp vooruitschuiven kan ook niet.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar de veiligheidsrisico's rondom wateroverlast. Die krijgen nu nog te weinig aandacht, vindt het instituut.
Ken je dat, wanneer iemand zegt: "nu even niet"? Je komt ergens binnen en wilt iets zeggen, maar je krijgt direct te horen: "Nu even niet." Of als je snel weg wilt en er word je nog net even een vraag gesteld: "Nu even niet."
Natter wordt nat, droger wordt droog. Bouwers willen anders bouwen om klimaatverandering het hoofd te bieden, maar struikelen over de regels. "Het begint niet bij normering, maar bij intrinsieke motivatie."
In het zuidoosten van Nederland broeden waterschappen op manieren om klimaatadaptatie dwingend te maken. 'Het is niet vrijblijvend om klimaatadaptief te bouwen, je moet het gewoon doen.'
Van energietransitie tot klimaatadaptatie. Te veel opgaves komen samen in de woningbouw en dus moet de bouw radicaal anders gaan denken. Bouw bijvoorbeeld drijvende steden, betogen stedenbouwkundigen.
De grootste klimaatwinst voor de bouw zit in het verduurzamen van bestaande bebouwing, zegt Arne Balvers (50), directeur van BBN adviseurs. "Maar de meeste onroerendgoedeigenaren investeren alleen in duurzaamheid als dat ook financieel loont."
Ondernemers moeten gevolgen van klimaatverandering meenemen bij investeringen en locatiekeuzes. Want de overheid kan niet alle waterproblemen voor de samenleving oplossen, waarschuwt de Rli.
Bomen langs oevers kunnen golfenergie dempen. Maar hoeveel? Een proef in de Deltagoot moet dat uitwijzen. "Als alle bomen kapot zijn, weten we meer."
Om steden te vergroenen is een landelijke norm nodig, stelt adviesbureau Sweco. Tegelijk zijn veel bestaande groennormen niet goed genoeg.