Waterschap De Dommel legde een dijk van zand aan om huizen te beschermen tegen hoogwater na veel regen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Water krijgt dwingende rol in bouwplannen Zuidoost-Nederland

In het zuidoosten van Nederland broeden waterschappen op manieren om klimaatadaptatie dwingend te maken. 'Het is niet vrijblijvend om klimaatadaptief te bouwen, je moet het gewoon doen.'

Foto: Shutterstock

'Zet polders onder water en bouw er huizen op'

Van energietransitie tot klimaatadaptatie. Te veel opgaves komen samen in de woningbouw en dus moet de bouw radicaal anders gaan denken. Bouw bijvoorbeeld drijvende steden, betogen stedenbouwkundigen.

Arne Balvers, directeur van BBN adviseurs. Foto: Johan Nebbeling

'Duurzaam bouwen vraagt overtuigende businesscase'

De grootste klimaatwinst voor de bouw zit in het verduurzamen van bestaande bebouwing, zegt Arne Balvers (50), directeur van BBN adviseurs. "Maar de meeste onroerend­goed­eigenaren investeren alleen in duurzaamheid als dat ook financieel loont."

Foto: Shutterstock

'Grenzen waterbeheer bereikt', dus neem klimaatverandering mee in investeringsplannen

Ondernemers moeten gevolgen van klimaatverandering meenemen bij investeringen en locatiekeuzes. Want de overheid kan niet alle waterproblemen voor de samenleving oplossen, waarschuwt de Rli.

Foto: Guus Schoonewille

Mangroves krijgen orkaankracht voor de kiezen om golfdempend vermogen te testen

Bomen langs oevers kunnen golfenergie dempen. Maar hoeveel? Een proef in de Deltagoot moet dat uitwijzen. "Als alle bomen kapot zijn, weten we meer."

'Landelijke groennorm nog ver uit zicht' 

'Landelijke groennorm nog ver uit zicht'

Om steden te vergroenen is een landelijke norm nodig, stelt adviesbureau Sweco. Tegelijk zijn veel bestaande groennormen niet goed genoeg.