Blog | Van zweethut naar biobased passiefhuis

Blog | Van zweethut naar biobased passiefhuis

Opnieuw ligt er een zomer vol hitterecords en bosbranden achter ons. Steeds meer huishoudens kiezen voor airco's om de hitte te verdrijven. Volgens Milieu Centraal heeft inmiddels één op de vier huishoudens een airco. Dit lijkt een logische oplossing, maar paradoxaal genoeg versterken airco's juist de hitte in stedelijke gebieden door warme lucht naar buiten te blazen.

Foto: Pedro Sluiter

Blog | Kopgevels? Inkoppertje!

Bij na-isolatie van bestaande woningen wordt vaak als eerste gedacht aan spouwvulling. Logisch. Eenvoudig, beperkte investering en zonder al te veel gedoe uit te voeren, als er tenminste geen vleermuizen worden gezien. Maar een belangrijk nadeel zien we dan over het hoofd: de beperkte isolatiewaarde, zelfs bij de beste materiaalkeuze.

Foto: Cobouw / Edo Beerda

'Isolatie en ventilatie combineren is heel simpel'

Veel warmte in huis vliegt via de ventilatie naar buiten. Een innovatief systeem dat isolatie en ventilatie combineert, voorkomt dat, legt bedenker Erik Carton uit, tevens energie-coach in zijn wijk Ypenburg. Een zonne-luchtverwarmer maakt het af.

Foto: Roger Dohmen

Rockwool: 'Wij zijn beter dan ons imago'

Oersterk. Brandveilig. Geluidwerend. Beschermt je tegen de kou. Rockwool staat al jaren als een rots. Maar de tijd van onbezorgdheid is voorbij. Ineens staat het Deense concern op allerlei milieu- en uitstootlijstjes. De isolatiegigant belooft beterschap. "Wij willen harder verduurzamen dan Nederland aankan."

Foto: Shutterstock

DNA-onderzoek vleermuis moet isolatietempo versnellen

Door nieuwe methodes toe te staan om vleermuizen op te sporen in spouwmuren, kunnen er bijna 70 procent meer woningen geïsoleerd worden tegen 2030. Dat stellen de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en VENIN Isolerend Nederland na onderzoek.

Foto : ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Isolatie loont, maar is het genoeg voor een gasvrije toekomst?

Alle Nederlandse woningen moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Een belangrijke stap is het reduceren van de warmtevraag door middel van isolatie. Maar hoeveel gaat de isolatieopgave voor alle acht miljoen woningen bij elkaar opgeteld kosten? De planbureaus zijn nog aan het rekenen.