Soprema zet vol in op circulaire XPS-isolatie

Soprema zet vol in op circulaire XPS-isolatie

Door een innovatieve manier van inzamelen en bewerken slaagt Soprema erin om de milieubelasting van zijn XPS-isolatie steeds verder terug te dringen. Afgedankt piepschuim uit Nederland en België vormt de basisgrondstof voor nieuwe hoogwaardige XPS-isolatieplaten. Dankzij dit circulaire gebruik bespaart Soprema aanzienlijk op zijn CO₂-uitstoot.

Terugdringen van CO₂ is een van de doelstellingen in het Let’s Go to Zero-duurzaamheidsprogramma van Soprema. Daarmee is het bedrijf naar eigen zeggen goed op weg. Grootschalig hergebruik van EPS-verpakkingen in combinatie met inzamelvoertuigen die rijden op HVO diesel zorgt voor een CO₂-reductie van 90 procent, zegt salesmanager Bob Heida. “Het is een uniek concept.” Hij wijst op het behaalde Kiwa-certificaat Prestatieladder Circulair, dat aantoont dat Soprema het terugdringen van virgin grondstoffen in de productie serieus aanpakt.

Wij zien piepschuim niet als afval, maar als grondstof”

Landelijk netwerk

Verpakkingsmateriaal van EPS (geëxpandeerd polystyreen), beter bekend als piepschuim, leent zich prima voor hergebruik. Soprema maakt er nieuwe XPS-isolatieplaten van (geëxtrudeerd polystyreen). Het grootste deel aan piepschuim wordt geleverd door EPS Nederland, een bedrijf dat Soprema begin vorig jaar overnam. EPS Nederland zamelt verpakkingen in via een landelijk netwerk van retailers, milieustraten en afvalpartners. Het samengaan van beide partijen betekent een verdere stap in het sluiten van de circulaire productieketen.

Controleren en samenpersen

Het ingezamelde piepschuim komt centraal als monostroom binnen bij EPS Nederland in Drachten, waar het gecontroleerd wordt op eventuele vervuilingen. Heida: “We willen zeker weten dat we schoon materiaal hebben. Onderdeel van ons door Kiwa-gecertificeerde proces is dat wij uitsluiten dat het EPS de inmiddels verboden brandvertrager HBCDD bevat.”

Hoogtechnologische fabriek

Het materiaal wordt met zorg gesorteerd, verwerkt, opgevangen silo’s en samengeperst tot grote massieve piepschuim briketten. Zijn er genoeg briketten om een vrachtwagen mee te vullen, dan gaat het samengeperste EPS op transport naar de fabriek van Soprema in Tongeren, net over de grens bij Maastricht. In deze hoogtechnologische fabriek worden de blokken op een zo duurzaam mogelijke manier verwerkt tot XPS-isolatieplaten. “We maken ze in verschillende lengtes, maten en diktes. Je kunt ze gebruiken in de fundering, op een hellend dak of op een parkeerdek, waar je weer een hele andere druksterkte nodig hebt dan wanneer je het in de gevel plaatst”, zegt Heida. “Ook de hardheid van de persing is bepalend.”

Soprema circulaire XPS-isolatie
Zijn er genoeg briketten om een vrachtwagen mee te vullen, dan gaat het samengeperste EPS op transport naar de fabriek van Soprema in Tongeren.

Ontzorgen

Soprema werkt er hard aan om afgedankt EPS als basis voor zijn productie verder op te voeren. Om meer partijen te stimuleren hun piepschuim apart te houden, moet je het zo makkelijk mogelijk maken, meent Heida. “Of het nou een bouwer, dakdekker of retailer is; je wilt hen ontzorgen. We blijven daarom investeren in ons fijnmazig netwerk en werken samen met grote afvalpartners.”

CO₂-certificaat

Wat het volgens hem extra aantrekkelijk maakt voor afvalinzamelaars, milieustraten of andere partijen om hun EPS-verpakkingen aan te leveren bij Soprema is dat de isolatieleverancier in een CO₂certificaat inzichtelijk kan maken hoeveel CO₂ deze samenwerkingspartners hiermee bespaard hebben. Zo’n door Soprema afgegeven certificaat kunnen de aanleverende partijen weer gebruiken om aan te tonen dat hun EPS-stroom circulair wordt verwerkt.

Bewustwording

Heida ziet wel dat het voor de aanleverende partijen, waaronder ook steeds meer aannemers, een kwestie van bewustwording is om hun EPS-verpakkingen zorgvuldig apart te houden van andere materialen. “De mensen op de werkvloer spelen daarbij een cruciale rol. Hoe gemotiveerder zij zijn om afval goed te scheiden, des te groter de kans dat stromen zoals EPS weer een nieuw leven kunnen krijgen in nieuwe producten.” Het woord ‘afval’ zal Heida overigens niet gauw in de mond nemen voor het ingezamelde EPS. “Wij zien het als grondstof.”

Innovatieve producten

Soprema is een internationale producent en leverancier van innovatieve producten op het gebied van waterdichting en isolatie voor de hele gebouwschil. Daarnaast is het familiebedrijf distributeur van dakmaterialen. Persoonlijk kennismaken met de Soprema-producten kan niet alleen bij de vijftien Soprema Centers verspreid over het land, maar ook binnenkort op de Infra Relatiedagen Hardenberg. Dat evenement vindt plaats op 6, 7 en 8 februari 2024 in de Evenementenhal Hardenberg. Soprema is een van exposanten.

Dit artikel is gesponsord door Soprema.