Alles over Industrialisering

Bas Boerboom (links) en Willem van Merrienboer staken de plannen voor de bouw van een CLT-fabriek in Hapert. Foto: Jean Pierre Reijnen

Plan voor Nederlandse CLT-fabriek gesneuveld: 'Onvoorstelbaar dat grote aannemers niet...

De bouw van de eerste CLT-fabriek van Nederland is afgeketst op een tekort van 5 miljoen euro. Boerboom Houtbouw is teleurgesteld in de aannemerij.

Foto: Shutterstock

Bouwers gematigd positief over 2024, maar een zorgeloos jaar wordt het niet

Ondanks een afgekoelde nieuwbouwmarkt verwachten bouwers dit jaar genoeg werk. Zorgen zijn er wel, onder meer over de netcongestie.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Na bliksemstart loopt megatender flexwoningen vast. 'Bouwers vechten elkaar de tent uit'

Het zou opdrachten voor flexwoningen regenen met de onconventionele aanbesteding van Aedes. Maar de beloofde orderstroom is niet op gang gekomen.

Eigenaar-directeur 
Frederike Cernoia. Foto: Portisa

Nichespeler in kant-en-klare badkamers ziet vraag groeien: 'Aannemers denken veel meer in...

Prefabbadkamers simpel en standaard? Dat beeld is achterhaald, vinden ze bij Portisa. Hun modules duiken tegenwoordig ook op in luxe appartementen.

Foto: Shutterstock

'Rijk, pak ook de regie op de industriële woningbouw'

Er is steeds meer regie op de woningmarkt. Helaas kreeg regie op de industriële bouw geen plek in de landelijke woondeals, schrijft Pieter Huijbregts.

Industrialisatie van de bouw hoefde volgens John Habraken helemaal niet te leiden tot verstikkende uniformiteit. Foto: Shutterstock

John Habraken streed tot het laatst voor flexibel bouwen

Industrialisatie en individualiteit kunnen prima samengaan, vond John Habraken. De 'godfather' van de flexibele bouw werd 94 jaar.

Fabriek van Daiwa House in Montfoort. Foto: Eran Oppenheimer

Daiwa House maakt ruim 2.500 woningen en ziet omzet fors stijgen

Daiwa House verwacht ook dit jaar meer omzet. De modulaire bouwer haalt zijn inkomsten niet alleen uit verkoop, maar ook uit verhuur van modules.

Afbeelding: Harmet/Hem

Bouwer Ikea-woningen heeft een Nederlands huis ontworpen

Modulair bouwer Harmet paste zijn Scandinavische woningen aan voor de Nederlandse markt. Het product is klaar, de zoektocht naar afnemers is begonnen.

Foto: Erald van der Aa

'Wat wij maken, heeft niets met containerwoningen te maken'

Duizend woningen per jaar moeten straks uit de fabriek van Homes Factory rollen. Zónder de ruimtelijke kwaliteit van modules uit het oog te verliezen.

Frits Palmboom, stedenbouwkundige. Foto: Ruud Jonkers

'Mijn zorg is de enorme nadruk op snelheid bij fabrieksmatig bouwen'

Huidige bouwsystemen schieten vaak tekort om de ruimtelijke kwaliteit van fabriekswoningen te waarborgen, waarschuwt stedenbouwkundige Frits Palmboom.