Houten woningen raken in zwang bij corporaties
Houtbouw maakt een opmars bij woningcorporaties. De lagere bouwkosten voor houten woningen spelen mogelijk een rol. Dat blijkt uit de benchmark van branchevereniging Aedes.
Houtbouw maakt een opmars bij woningcorporaties. De lagere bouwkosten voor houten woningen spelen mogelijk een rol. Dat blijkt uit de benchmark van branchevereniging Aedes.
Na dertig jaar heel prettig samenwerken, neemt bouwer Van Dillen een 'heel klein meerderheidsbelang' in installatiebedrijf Van Ommeren. Hiermee wil de onderneming uit Culemborg de prefab-fabriek compleet maken. "Wat je nu goed kunt, moet je naar de toekomst brengen."
Met deuvels in plaats van lijm is de milieufootprint van kruislaaghout nét iets scherper. Maar belangrijker vinden ze bij Dekker Hout dat het materiaal damp-open is en bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
Dura Vermeer zag de afgelopen jaren concurrenten links en rechts grote woningfabrieken starten. Het bouwconcern heeft na lang wikken en wegen een antwoord: een virtuele woningfabriek, met een hoofdrol voor toeleveranciers.
De Friese bouwer VDM Woningen loopt al jarenlang voorop met industrieel bouwen. De fabriek van het bedrijf verwerkt iedere dag vier kilometer ruw naaldhout tot alle belangrijke componenten die nodig zijn voor een prefabwoning die onder architectuur is ontworpen. Geen kleurloze eenheidsworst, want de computergestuurde machines maken woningen in alle soorten en maten.
Geen lijm, geen schroeven, geen andere verbindingsmiddelen. Om een gebouwtje van de Duitse startup Cliphut te monteren is alleen een lichte klophamer nodig.
Hij is niet van of tegen steen. Maar op een dag was de 6e-generatie-architect uit Baarn, Derk-jan Wentink, de verschraling zo zat dat hij het roer radicaal omgooide. Met drie compagnons kocht hij in 2017 een fabriek in Letland. Nu bouwt hij uitsluitend nog in hout en nul-op-de-meter. "Mijn overgrootvader ontwikkelde baksteenfabrieken. Hij zou dit fantastisch vinden."
Overstappen op houtbouw gaat verder dan het vervangen van betonnen of stalen balken in het 3D-model door exemplaren van hout. Het vraagt om veel gedetailleerdere 3D-modellen én strenge digitale discipline. Dat ervaart Dura Vermeer bij de bouw van een nieuw kantoor voor Alliander in Amsterdam.
De houtbouwscene draait overuren. Alle grote woningbouwers zetten (ook) vol in op hout. Maar waarom is het aandeel houten huizen 'slechts' 2,3 procent? Daarover gaat deze aflevering van Doorzagen. Dit keer zijn Dick van Ginkel en Pablo van der Lugt te gast. Ze laten geen spaan heel van het Bouwbesluit en vinden dat minister Hugo de Jonge de voordelen van biobased bouwen snel eerlijk moet gaan waarderen. "In twee jaar tijd zijn we geen steek verder."
Fraaie staaltjes houtbouw en mooie voornemens genoeg, want hout is duurzamer dan beton, maar echt hard gaat het nog niet met houtbouw.