Doorstart Friese houtbouwer De Mar met groep investeerders
Houtskeletbouwbedrijf De Mar maakt een doorstart, in afgeslankte vorm. Vier investeerders uit Friesland en Groningen hebben het bedrijf kunnen redden.
Houtskeletbouwbedrijf De Mar maakt een doorstart, in afgeslankte vorm. Vier investeerders uit Friesland en Groningen hebben het bedrijf kunnen redden.
Houtbouwer De Mar uit Grou is failliet. Het bedrijf veranderde de laatste jaren van dakenfabrikant naar bouwer van volledige houten woningen. Die koerswijziging ging gepaard met grote geldproblemen.
Gebrek aan massa breekt houten vloeren vaak op, daarom voorziet een Zwitserse startup ze van gewelven van aangestampte aarde. Dat bespaart hout, beschermt tegen brand en regelt temperatuur, geluid en luchtvochtigheid. Robots verzorgen het productie- en stampwerk.
Om de aarde zo min mogelijk te belasten moeten we als sector huizen gaan bouwen met een minimale ecologische voetafdruk, vindt ontwikkelaar en bouwer Woud. Dat dat ook kan, wil deze nieuwkomer op de markt van industriële houtbouw in thuisstad Tilburg laten zien met zijn eerste twee eigen houten pilotwoningen, bestemd voor woningcorporatie Tiwos.
Houtbouw maakt een opmars bij woningcorporaties. De lagere bouwkosten voor houten woningen spelen mogelijk een rol. Dat blijkt uit de benchmark van branchevereniging Aedes.
Na dertig jaar heel prettig samenwerken, neemt bouwer Van Dillen een 'heel klein meerderheidsbelang' in installatiebedrijf Van Ommeren. Hiermee wil de onderneming uit Culemborg de prefab-fabriek compleet maken. "Wat je nu goed kunt, moet je naar de toekomst brengen."
Met deuvels in plaats van lijm is de milieufootprint van kruislaaghout nét iets scherper. Maar belangrijker vinden ze bij Dekker Hout dat het materiaal damp-open is en bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
Dura Vermeer zag de afgelopen jaren concurrenten links en rechts grote woningfabrieken starten. Het bouwconcern heeft na lang wikken en wegen een antwoord: een virtuele woningfabriek, met een hoofdrol voor toeleveranciers.
De Friese bouwer VDM Woningen loopt al jarenlang voorop met industrieel bouwen. De fabriek van het bedrijf verwerkt iedere dag vier kilometer ruw naaldhout tot alle belangrijke componenten die nodig zijn voor een prefabwoning die onder architectuur is ontworpen. Geen kleurloze eenheidsworst, want de computergestuurde machines maken woningen in alle soorten en maten.
Geen lijm, geen schroeven, geen andere verbindingsmiddelen. Om een gebouwtje van de Duitse startup Cliphut te monteren is alleen een lichte klophamer nodig.