Foto: SeaQurrent

Start-up wil getijdenenergie oogsten met duikende vliegers: 'Heel constante energiebron'

Met onderwatervliegers wil SeaQurrent energie winnen uit getijdenstromen. De droom: de vestiging van complete kite-parken in binnen- uit buitenland.

Stadswarmte is letterlijk en figuurlijk ziekmakend

Stadswarmte is letterlijk en figuurlijk ziekmakend

Dat stadswarmte niet zo heel erg veel te maken heeft met duurzaamheid is alom bekend. Het huidige businessmodel is een verdienmodel voor "vieze" bedrijven die warmte exploiteren én overheden die dat faciliteren. In de afgelopen weken werd dat nogmaals duidelijk naar aanleiding van verschillende nieuwsberichten.

De waterstofaggregaat van Bredenoord.

Zo wordt de bouwsector door de energietransitie geloodst

De tijd dat alleen dieselaggregaten bouwplaatsen van energie voorzagen, is voorbij. Er zijn mobiele energiesystemen op de markt die amper tot geen CO2 of NOₓ uitstoten. "Met onze innovatieve producten maken wij de energietransitie van onze klanten mede mogelijk."

Plannen voor een snelweg of dijkversterking? Zoek een windpark of zonnepark in de buurt 

Plannen voor een snelweg of dijkversterking? Zoek een windpark of zonnepark in de buurt

De rijksoverheid maakt laadagenda's, ontwikkelt laadcapaciteit via project Living Lab Heavy Duty Laadpleinen en zoekt naar stopcontacten op land. De aanpak doet denken aan de planologie van de jaren '90; snellaadpunten worden als Vinex-wijken langs snelwegen gepland en uitgerold bij bestaande verzorgingsplaatsen. Dat netcongestie zich als een olievlek over heel Nederland verspreidt, en er geen hoogspanningsstations in de buurt zijn, lijkt niet uit te maken.

Foto: Shutterstock

Geld alleen gaat files op het stroomnet niet verhelpen

De investeringen in onderhoud en uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland zijn in een paar jaar meer dan verdubbeld naar 4,5 miljard euro voor dit jaar. Hoewel die stijgende lijn zich voorlopig blijft voortzetten, zijn naast meer geld, ook meer flexibiliteit en sturing nodig om de schaarse capaciteit op het snel vollopende stroomnet slimmer en eerlijker te verdelen.

Beeld: Deltawind

Deltawind bouwt aan nagenoeg circulair en installatiearm kantoor

Deltawind, een coöperatieve vereniging die zich richt op verantwoord energieverbruik en opwekking van duurzame energie op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, krijgt een nieuw hoofdkantoor aan de Energiebaan in Oude-Tonge. RO&AD Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw, Vis à Vis voor de buitenruimte. Bergh Bouwsystemen is aangetrokken als hoofdaannemer.

Foto: Ries van Wendel de Joode

Moderne geleiders

De bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg is binnenkort niet meer toereikend om aan de transportbehoefte te voldoen.

'Netaansluiting al in de eerste planfase regelen'

'Netaansluiting al in de eerste planfase regelen'

Om aannemers in staat te stellen om emissiearm te werken, moet de aansluiting op het elektriciteitsnet er al zijn vóór de start van de bouw. Dat betekent dat niet de aannemer maar de opdrachtgever de aansluiting moet regelen. Al in de eerste planfase moet dat een punt van aandacht zijn.

Beeld: MOARE

Nieuw Havenkantoor Haarlem: drijvende blikvanger op het Spaarne

Haarlem krijgt een nieuw, drijvend Havenkantoor. Het energieleverende kantoor met boothuis verrijst aan de Spaarndamseweg, ten noorden van de Werfstraat in Haarlem-Noord. Het huidige kantoor is te klein en verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Foto: Vidiphoto/Gert Janssen

Witte kas

Kassenbouwers van Van Amelsvoort Kassenbouw werken aan de draagconstructie van een 12,5 hectare witte kas voor aardbeienteler Royal Berry in het kassengebied Next Garden bij Bemmel.