Een derde kantoren schiet tekort met energielabel, bij het Rijk zelf de helft
Veel kantoren in Nederland hebben nog altijd een ontoereikend energielabel. Afgegeven labels bevatten bovendien geregeld 'kritische fouten'.
Veel kantoren in Nederland hebben nog altijd een ontoereikend energielabel. Afgegeven labels bevatten bovendien geregeld 'kritische fouten'.
Bouwers van nieuwbouwwoningen denken geregeld dat een definitief label in hun geval niet nodig is. Of dat een andere partij het al geregeld heeft. Dat terwijl het vrijwel altijd verplicht is.
Wie een nieuwbouwwoning oplevert zonder definitief energielabel, kan daar tot nu toe gemakkelijk mee wegkomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft hiervoor nog geen enkele boete opgelegd, laat de toezichthouder desgevraagd aan Cobouw weten.
Energielabels zijn verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en dus winnen ze aan gebruik. Maar een analyse van Cobouw data & analytics laat grote omissies zien: 15% van de nieuwbouw sinds 2020 heeft geen definitief energielabel.
Bijna een op de zes opgeleverde nieuwbouwwoningen beschikt niet over een definitief energielabel, blijkt uit data-analyse van Cobouw. Van tienduizenden woningen wordt hierdoor nooit duidelijk of ze inderdaad de beloofde energiezuinigheid behalen. Toezichthouder ILT beraadt zich op de handhaving.
Het energielabel is wederom in het nieuws. Het NOS-Journaal maakt er zelfs een item over. Op basis van cijfers van 2022 zou 8 procent van de woningen en 11 procent van de bedrijfspanden een fout label hebben.
Om in één oogopslag te kunnen zien wat de CO₂-impact is gaat Bosch Beton al zijn betonnen keerwanden voorzien van CO₂-labels. Zo helpt de producent klanten bij het maken van duurzame keuzes voor hun bouwproject, zonder dat ze concessies hoeven doen aan kwaliteit en prestaties.
Corporaties zijn te laat begonnen met het uitvragen van al hun verduurzamingsplannen, merken bouwers in de isolatie- en installatiemarkt. Het gevaar dreigt dat corporaties hun verduurzamingsafspraken niet nakomen.
Jarenlang bleek uit Kadastercijfers dat de verduurzaming van kantoren moeizaam vorderde. Nu melden gemeenten spectaculair hoge percentages kantoren die label C of hoger hebben.
De echte noodzaak ontbreekt bij gebouweigenaren om leegstand en verpaupering van energieverslindende kantoren te voorkomen. Wellicht biedt een slooppremie soelaas, oppert Henk-Jan Visscher.