De Arbiter | Een onderaannemer raakt vooral vanwege tijdsdruk in verzuim
Kort voor het begin van het collegejaar blijkt dat nieuwe collegezaalstoelen absoluut niet aan de eisen voldoen. En dan is er haast bij…
Kort voor het begin van het collegejaar blijkt dat nieuwe collegezaalstoelen absoluut niet aan de eisen voldoen. En dan is er haast bij…
De 'Smûk'-woning is CO₂-negatief, energieneutraal en betaalbaar, toch kan Dijkstra Draisma hem niet bouwen. De bouwregelgeving torpedeert dit 'droomhuis voor de corporatiesector', zegt directeur Biense Dijkstra. "Vergeet die starre regels en ga toetsen op warmtevraag!"
Mona Keijzer gaat 'direct' aan de slag met een aantal voorstellen van de Stoer-commissie. Dat schrijft de minister maandag in een Kamerbrief. Daarbij gaat ze vooral voor het laaghangend fruit.
's Lands woningbouwers zitten in de tang. Te veel wetten en regels en burgers in de Nimby-categorie: 'Not in my backyard'. Stikstof, de huurwet en duurzaamheidseisen doen een forse duit in het zakje. Hoe gaan woningbouwers daarmee om? Hoe houden ze alles betaalbaar? Wat betekent het voor hun verdienmodellen en continuïteit?
"Zeggen ze dat er gezonde woningen worden gebouwd? Echt? Bewijs het dan maar!" Bouwkundig expert en ontwikkelaar Willem Koppen heeft weinig geduld met de duurzaamheids- en gezondheidsclaims van ontwikkelaars en bouwers.
Van kozijnfabricage tot aan montage op de bouwplaats; het komt allemaal uit één hand. Daarmee garandeert Finstral de kwaliteit en een hoge mate van leverbetrouwbaarheid. Dat geldt zeker voor twee specialiteiten: het FIN-Fix stelkozijn en het modulaire aluminium kozijn FIN-Project. Het doel? Van a tot z ontzorgen.
Als voormalig bouw- en vastgoeddirecteur weet Mario Broos maar al te goed hoe groot de impact is van ernstige bedrijfsongevallen. Omdat veiligheid "nooit vanzelfsprekend is", zet hij zich na een loopbaan van bijna veertig jaar bij BAM nu nog een aantal dagen per week in als voorzitter van de Kerngroep van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB).
Met de toewijzing van zo'n 450.000 euro aan kosten voor meerwerk aan bouwer ADS Groep door een Zaanse scholenkoepel komt een einde aan een langslepend conflict over een schoolgebouw.
Hergebruik van bestaand vastgoed staat flink in de belangstelling. Toch krijgt nieuwbouw vaak de voorkeur. Daar zijn allerlei redenen voor, stuk voor stuk begrijpelijk. Maar dit kan en moet anders. We moeten zuiniger omspringen met onze waardevolle gebouwenvoorraad. Het is de enige manier om de klimaatdoelen te halen.
De invoering van nieuwe bouwnormen roept vaak vragen en onzekerheden op, zeker wanneer wet- en regelgeving daarbij een rol spelen. In dit artikel leggen Danielle van Haasteren en Mirjam van der Gugten, projectleiders van de nieuwe generatie Eurocodes bij NEN, uit hoe NEN de overgang van oude naar nieuwe Eurocodes begeleidt en waarom het essentieel is altijd de geldende Bouwregelgeving te raadplegen.