Van circulariteit naar recyclebeleid
Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen. De markt heeft zich omgekeerd evenredig ontwikkeld als een steeds kostbaarder instrument om dit volume te realiseren.
Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen. De markt heeft zich omgekeerd evenredig ontwikkeld als een steeds kostbaarder instrument om dit volume te realiseren.
Het is mooi om te zien dat een aannemer met visie, Biense Dijkstra, al ergens in de vorige crisis mogelijkheden zag om anders te bouwen. Wij hadden het genoegen om met hem het duurzame depot in Leeuwarden te bouwen. Een kunstdepot waarbij nauwelijks installaties werden ingezet. Het onderhoud en een deel van het beheer kon zelfs worden gefinancierd uit het groene dak met PV cellen, wat het een energieleverend gebouw maakte.
Om maar met de deur in huis te vallen: er moet ons iets van het hart. We zijn door diverse oorzaken in een nieuw soort crisis beland. We weten allemaal te duiden wat er aan de hand is, maar niemand weet het op te lossen. Althans, daar lijkt het op.
Er is de laatste tijd, geheel terecht, ontzettend veel te doen rondom de stikstofdiscussie. Het dilemma is dat er nu één 'biobeest' als hoofdveroorzaker wordt aangewezen, maar we feitelijk met zijn allen de veroorzakers zijn. We moeten het dus ook met zijn allen oplossen. Dit is nog afgezien van de inhoudelijke discussie rondom de voorgestelde (reductie)percentages, depositienormen en de daadwerkelijke uitstoot.
We leven in een bijzondere tijd en hebben met veel onzekerheid te maken. Energieprijzen die door het plafond schieten, materiaaltekorten, een toenemende inflatie en stijgende rentelasten. Alles ten gevolge van een oorlog op een hele korte afstand.
Het is een spannende tijd, met de stijging van de materiaalkosten, de enorme inflatie, de dreigende rentestijging en de dreiging van een Russische invasie in de Oekraïne. De adviesprijs van een liter benzine is nu € 2,15, wat neerkomt op 4,74 gulden! Dat zou je nooit geloofd hebben toen je gulden nog een daalder waard was.
Komend weekend hopen we op een versoepeling van de huidige coronamaatregelen. Eerlijk is eerlijk, de lockdown raakt onze sector niet erg hard, maar er zijn diverse sectoren die wel keihard worden getroffen door het huidige beleid.
Dijkstra Draisma wint opnieuw de Cobouw50 Award. Wat is het geheim van het Friese bouwbedrijf, dat grossiert in innovaties en tegelijkertijd financieel stevig op zijn benen staat? Negen gouden ingrediënten.
Er is veel om over te vertellen. Op dit moment zijn we druk bezig met de eerste geothermieboring naar duurzame warmte voor de gebouwde omgeving in Leeuwarden. Ook blijven we ons ontwikkelen op het gebied van biobased bouwen.
De tijd vliegt voorbij. Van alle innovatieprojecten die wij draaien, was ik de meest majeure tot op heden qua investering nog vergeten. Niet vergeten qua mogelijke impact, maar vergeten in de tijd. Ook hier is dus sprake van de beruchte 'factor Pi' bij innovatie: meer dan drie keer duurder, langer en intensiever dan gehoopt.