partner nieuws

Grote interesse in Hiab’s VR-systeem

infra 195

Cargotec-dochter Hiab gaat vanaf begin volgend jaar het HiVisionTM systeem leveren aan klanten in de ruwhoutsector. Sinds de introductie op de Bauma in Munchen is er veel vraag naar het het cameragebaseerde bedieningssysteem voor Loglift en Jonsered houtkranen. Wordt dit de grote doorbraak voor Virual Reality in de materieelsector? Met HiVisionTM kan de chauffeur de […]

Grote interesse in Hiab’s VR-systeem

Cargotec-dochter Hiab gaat vanaf begin volgend jaar het HiVisionTM systeem leveren aan klanten in de ruwhoutsector. Sinds de introductie op de Bauma in Munchen is er veel vraag naar het het cameragebaseerde bedieningssysteem voor Loglift en Jonsered houtkranen. Wordt dit de grote doorbraak voor Virual Reality in de materieelsector?

Met HiVisionTM kan de chauffeur de autolaadkraan vanuit de truckcabine bedienen. Het VR-systeem werd geïntroduceerd in april 2016 en is daarna gedemonstreerd op diverse plaatsen in Europa en Japan. Orders voor het HiVisionTM systeem worden aangenomen sinds oktober en de eerste systemen worden geleverd in januari 2017, zo meldt Hiab.

Bijzonder concept
Het concept van HiVisionTM is baanbrekend. Het werkt alsvolgt: bovenop de houtkraan zijn vier camera’s aangebracht, die de bestuurder een driedimensionaal beeld geven met een zichthoek van 270 graden. Met behulp van een virtual reality-bril ziet de kraanbestuurder het werkgebied en kan hij de kraan vanuit de cabine bedienen.
Het is duidelijk dat dit systeem kraanbestuurders veel voordelen biedt op het gebied van veiligheid en comfort,” zo verklaart Jon Lopez, vicepresident Houtkranen bij Hiab.

Andere machinisten
Het is bijna onvermijdelijk dat op kortere of langere termijn deze VR-technologie ook beschikbaar gaat komen voor andere machinisten, niet alleen van allerhande typen hijhskranen, maar bijvoorbeeld ook op graafmachines, wielladers enzovoort.

Uitgebreid getest
Tijdens Bauma werd HiVisionTM ter plekke getest door zo’n 3000 bezoekers. Sindsdien hebben steeds meer klanten interesse getoond in de nieuwe bedieningstechnologie. Lopez: “In de afgelopen twee maanden hebben we verschillende tours georganiseerd waarin meer dan 1000 klanten de kans kregen om de HiVisionTM in het echt te testen. We hebben zeer positieve feedback gekregen en er wordt veel verwacht van de introductie op de markt.”

Onderscheiding
Eerder dit jaar werd HiVisionTM onderscheiden met de KWF Vision Award van de Duitse Raad van Bosbouw Technologie. Lopez daarover: “De KWF Award wordt beschouwd als de Oscar in bosbouw en we zijn heel trots op deze onderscheiding. We waren de eersten in de sector die de cabine naar de houtkraan brachten en nu introduceren we deze revolutionaire innovatie in de kraanbediening.”
Meer info: www.hiab.com.

 

Reageer op dit artikel