Duurzame aanpak bij optrekkend vocht in buitenmuren op gemetselde fundering 

Een veelvoorkomend probleem in buitenmuren van gebouwen met gemetselde funderingen is optrekkend vocht. Dit soort vochtproblemen moet vrijwel onmiddellijk aangepakt worden om te voorkomen dat het gebouw aanzienlijke schade oploopt.

“Belangrijk is dat optrekkend vocht professioneel aangepakt wordt voor een duurzaam herstel van de buitenmuren. Hierbij spelen de juiste materialen, middelen, vakkennis en jarenlange ervaring een cruciale rol”, zegt Rick van Es, directeur-eigenaar van Directeur van Direct Professioneel Onderhoud B.V. “Vochtweringdirect.nl, onderdeel van direct professioneel onderhoud bv, bestrijdt optrekkend vocht op een duurzame, technisch innovatieve methode waarmee dit vochtprobleem in buitenmuren minstens tien jaar wordt tegengegaan. Inmiddels weten wij uit ervaring dat deze aanpak mogelijkerwijs levenslang kan standhouden”, geeft Van Es aan.

Gemetselde buitenmuren op gemetselde fundering

“Optrekkend vocht tref je alleen aan op de begane grond”, legt Van Es uit. “Hiervan is sprake als je gebouw last heeft van vocht dat vanuit het fundament naar de buitenmuren op de begane grond optrekt.” Niet alle gebouwen in Nederland hebben te maken met optrekkend vocht. “Gebouwen die op een betonnen fundering zijn gebouwd, zullen nauwelijks last hebben van optrekkend vocht. Maar, gebouwen die op gemetselde funderingen zijn gebouwd en in gebieden staan met een fluctuerend grondwaterpeil of met slechte afvoermogelijkheden van hemel- en zakwater, kunnen vroeger of later met optrekkend vocht te maken krijgen”, vertelt Van Es.

Optrekkend vocht heeft een capillaire werking en trekt langs de gemetselde muren omhoog, het wordt opgezogen door de bakstenen”

Kwaliteit muren aangetast door optrekkend vocht

Vocht dat uit de bodem optrekt, gaat in de dragende muren van een gebouw zitten. Deze dragende, gemetselde muren op de begane grond zitten deels onder de grond als dienen als fundament van het gebouw. Momenteel worden vrijwel alle gebouwen op een betonnen fundering gebouwd. Voorheen werden de meeste gebouwen op gemetselde funderingen gebouwd. Dit gemetselde fundament staat in het grondwater. De buitenmuren zijn dus gemetselde, dragende muren die de grond ingaan”, legt Van Es uit.

“Optrekkend vocht heeft een capillaire werking en trekt langs de gemetselde muren omhoog, het wordt opgezogen door de bakstenen. Meestal zijn deze gemetselde muren gebouwd van een harde kwaliteit baksteen die het optrekkend vocht vanzelf tegenhoudt. Maar als het gebouw in een gebied staat dat regelmatig te maken heeft met een schommelend grondwaterpeil, of waar het hemel- en zakwater slecht afgevoerd kunnen worden, tast het de kwaliteit van de gemetselde buitenmuren en funderingen sterk aan.”

Vloeren en kruipruimtes

Ook slecht onderhoud aan gemetselde buitenmuren laat optrekkend vocht makkelijk toe met desastreuze gevolgen voor de constructie van een gebouw. Stenen kunnen hierdoor broos worden en afbrokkelen, je kunt in het gebouw kortsluiting krijgen omdat elektriciteitsleidingen beschadigd worden, kozijnen en dorpels gaan rotten. In het ergste geval tast het vocht vloeren en kruipruimtes aan. “Vochtproblemen zorgen bovendien vaak voor gezondheidsproblemen vanwege schimmels die door condensatie ontstaan. Kortom, de schade aan het gebouw en gezondheidsklachten nemen sterk toe als optrekkend vocht in een gebouw niet wordt aangepakt”, geeft Van Es aan.

vochtweringdirect na stuk en sauswerk

Vochtweringdirect na stuc- en sauswerk.

Combinatie van polymeren en harsen

Vochtweringdirect.nl bestrijdt op een permanente manier optrekkend vocht door de gevel te injecteren met een milieuvriendelijke, vochtwerende middelen. Deze vloeistof is een combinatie van onder meer polymeren en harsen, die door Vochweringdirect.nl zelf wordt samengesteld. De middelen zetten uit en verzadigen de stenen, die hiervoor geen vocht meer kunnen opnemen. Het injecteren kan zowel vanaf de binnen- als de buitengevel van het gebouw worden gerealiseerd. “Voordat we aan de slag gaan met het aanpakken van muren met optrekkend vocht, inspecteren we vooraf nauwkeurig of er inderdaad sprake is van optrekkend vocht”, legt Van Es uit.

“Optrekkend vocht is bijvoorbeeld niet te vergelijken met bijvoorbeeld doorslaand vocht of condensatie problemen. Dat zijn twee volstrekt verschillende problemen die ook om een compleet andere aanpak vragen”, geeft hij aan. Zodra optrekkend vocht in de dragende buitenmuren duidelijk is vastgesteld, worden in de muren op plintniveau zes tot zeven gaten per strekkende meter geboord. Vervolgens wordt de vochtwerende middelen onder druk in de gaten geïnjecteerd. De muren op de begane grond worden tussen één en anderhalve meter afgebikt. Hierop wordt een iso fase III nanosysteem aangebracht, een ademende pleisterlaag die op nanotechnologie is gebaseerd.

Herstel van muren kost tijd

Hierna worden de wanden compatible gestuct en compatible gesaust. “Na de behandeling harden de vochtwerende middelen ongeveer 3 tot 4 weken uit. Dan zijn de muren massief geworden en kunnen ze geen vocht meer opnemen”, zegt Van Es. “De aanpak van optrekkend vocht in een gebouw is een behoorlijke ingreep, waarbij het herstel van de muren veel tijd kost. Het is belangrijk dat opdrachtgevers geduld hebben om de muren zo goed mogelijk te laten uitharden. Geduld is dan ook een belangrijke asset bij deze ingreep”, geeft Van Es aan. “Daarnaast is toepassing van de beste materialen een belangrijke voorwaarde voor duurzaam herstel van de muren. Wij doen dit al 25 jaar, dan heb je alle kennis en kunde voor deze aanpak in huis om optrekkend vocht permanent uit je gebouw te weren”, zegt Van Es.

Lees ook: Kelder lekkage als oplossing voor een lekkagevrije kelder of souterrain

Dit artikel is gesponsord door Direct Professioneel onderhoud B.V. / Vochtweringdirect / Ontvochtigerdirect / Isolatiedirect.