partner nieuws

Maak als fabrikant duurzaamheid meetbaar en inzichtelijk

bouwbreed 865

Maak als fabrikant duurzaamheid meetbaar en inzichtelijk
De zesduizend zonnepanelen op het dak van het magazijn naast de glaswolfabriek in Visé levert 2 procent van de jaarlijkse energiebehoefte van de fabriek.

Slimme isolatieoplossingen voor een betere bouw én wereld, dat is waar Knauf Insulation voor staat. “In de bouw wordt veel gepraat over duurzaamheid, maar je moet het als fabrikant vooral ook laten zíen”, zegt Mariëtte Willems van Knauf Insulation. Als technisch product manager is ze verantwoordelijk voor het productassortiment dat wordt geleverd op de Nederlandse markt. Daarbij gaat het om isolatiematerialen gemaakt van glaswol en minerale wol. “Met alleen maar mooie verhalen over duurzaamheid kom je er natuurlijk niet: maak meetbaar en inzichtelijk wat je als fabrikant op het gebied van duurzaamheid doet. Daarom hechten we aan de Nationale Milieu Database, waarin de milieuprofielen van bouwmaterialen staan.”

Knauf Insulation vindt het volgens Willems belangrijk dat de gegevens van fabrikanten per product in de Nationale Milieu Database (NMD) komen te staan. “Op deze manier maak je inzichtelijk welke fabrikanten producten leveren met een lage CO₂ uitstoot. De bouw- wereld kan niet meer om de NMD heen. Naar mijn mening moet iedere fabrikant zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarbij is volgens mij meeliften op de gegevens van je concurrent niet de juiste weg. Het nodigt niet uit tot innoveren.”

Berekening Milieuprestatie van Gebouwen verplicht voor nieuwbouw

Knauf Insulation heeft al haar isolatieproducten in categorie 1 van de NMD staan. Zowel de glaswol als minerale wol scoren volgens Willems zeer goed in de NMD, veel beter ook dan de hernieuwbare isolatiematerialen. Deze gegevens worden gebruikt bij de berekening van de Milieuprestatie van Gebouwen (MPG). In het Bouwbesluit staat dat een berekening van de MPG verplicht is voor nieuwbouw woningen en kantoren met een oppervlakte van honderd vierkante meter of meer. Willems: “De gestelde eis zal de komende jaren strenger en beter worden gecontroleerd.”

Duurzaam ondernemen en produceren loopt als een rode draad door Knauf Insulation

De technisch product manager doelt onder meer op de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor bouwen. Deze nieuwe wet zorgt er straks voor dat de voorgeschreven materialen ook daadwerkelijk worden toegepast tijdens de bouw. Althans, dat is het idee achter deze wet. Private kwaliteitsborgers gaan daar streng op toezien.

Duurzaam ondernemen als rode draad

Bij de productie van glaswol wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled glas.

“Duurzaam ondernemen en produceren loopt als een rode draad door Knauf Insulation”, vervolgt Willems. Het bedrijf hecht dan ook aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve isolatieoplossingen. “Als fabrikant hebben wij een verantwoordelijkheid”, aldus Willems. Knauf Insulation ziet het als een opdracht om het eigen productieproces continu te verbeteren, om zo de ecologische footprint te minimaliseren. Een mooi voorbeeld van innovatie is de in 2009 ontwikkelde Ecose®  Technology, een baanbrekende evolutie voor de bouwwereld. Ecose®  Technology is een door Knauf Insulation ontwikkeld natuurlijk bindmiddel voor glaswol en minerale wol isolatie. Bovendien hebben mensen die er mee werken nauwelijks of geen last meer van stof, jeuk, irritaties aan de ogen en stank. Ecose®  Technology – dat bovengemiddeld goede thermische prestaties levert – heeft zichzelf in de praktijk bewezen.

Dit bindmiddel wordt volledig gemaakt van biobased grondstoffen. Met andere woorden: het is vrij van fenol, formaldehyde, acrylaat of kleurstoffen die traditioneel in het bindmiddel voor glaswol en steenwol worden gebruikt. Bij de productie van dit bindmiddel wordt tot 70 procent minder energie gebruikt, verder komen er minder emissies vrij tijdens de productie. Daarmee verlaagt Knauf Insulation de ecologische footprint van deze isolatiematerialen. Willems: “De doorrekening van deze milieueffecten geeft natuurlijk een positief resultaat voor bijvoorbeeld de credits bij BREEAM.”

Zesduizend zonnepanelen

Knauf Insulation is bovendien hard bezig om het energieverbruik van het gehele productieproces naar beneden te krijgen. Op het dak van het magazijn naast de glaswolfabriek in de Belgische stad Visé zijn eerder dit jaar zesduizend zonnepanelen geplaatst. Deze PV-installatie levert 2 procent van de jaarlijkse energiebehoefte van de fabriek en draagt bij aan een CO₂ besparing van bijna 800 ton per jaar. Verder heeft het bedrijf zichzelf de doelstelling opgelegd om het energieverbruik voor verlichting met liefst 80 procent omlaag te brengen: de ‘oude’ verlichting wordt vervangen door ledverlichting.

Circulaire gedachte

Knauf Insulation probeert zo circulair mogelijk te produceren. Neem de productie van glaswol, waarbij zoveel mogelijk (tot 80 procent) gebruik wordt gemaakt van gerecycled glas. Willems legt uit: “Het gaat om glasgranulaat dat met name afkomstig is van beschadigde autoruiten. Een mooi circulair uitgangspunt.”

Over recycling gesproken: het snijafval van de productie van glaswoldekens en -platen wordt weer gebruikt bij de productie van plafondtegels. Deze plafondtegels worden gemaakt door Knauf AMF, een zusteronderneming. Willems: “In de afgelopen drie jaar is toepassing van hergebruikt materiaal in hun fabrieken verdubbelt. Om misverstanden te voorkomen: ik vertel dit vanuit een circulaire gedachte, niet omdat Knauf Insulation meer afval produceert.”

Tevens werkt Knauf Insulation momenteel aan een recyclingprogramma om het afval van industriële timmerfabrikanten te gaan hergebruiken. “Het gaat om snijafval van onze isolatie, voornamelijk afkomstig van fabrieken die geprefabriceerde elementen maken in de houtbouw sector. Om de transportkosten van deze isolatie tot een minimum te beperken, wordt het bij de betreffende fabrikant samengeperst.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knauf Insulation.

Reageer op dit artikel