partner nieuws

Smart homes: keuze voor platform de eerste stap

bouwbreed 815

Kijkend naar het zoekvolume binnen Google kent de smart home-markt een groei van bijna 700 procent sinds 2017. Met name de komst van de Google Assistant en de Google Home speakers naar Nederland zijn hierop van grote waarde geweest. Voor consumenten wordt de keuze van een platform als eerste stap binnen het creëren van een slim huis echter steeds belangrijker.

Smart homes: keuze voor platform de eerste stap

De smart home trend vindt zijn oorsprong rond het jaar 2013. Het moment waarop de early adopters van domotica langzaamaan gestuurd worden naar een slimme beleving. De eerste significante blijk van marktadoptie vond zo’n twee jaar later plaats. De ontwikkeling van de technieken is hierbij heel belangrijk. Het is niet langer nodig het gehele huis te modificeren door bijvoorbeeld schakelaars te verstoppen in muren en plafonds of honderden meters aan UTP-kabels te trekken. Ook is het niet langer nodig om voor ieder apparaat of voor ieder merk een nieuwe app te moeten installeren. Dit was voorheen wel nodig op het moment dat men voor het eerst met smart home in aanraking kwam, veelal via Philips Hue, de Nest thermostaat of Sonos speakers.

Eerste voorbeelden

De Z-wave, Zigbee en IFTTT-systemen waren de eerste voorbeelden van communicatieprotocollen waardoor apparaten met elkaar konden communiceren. Deze communicatieprotocollen zijn nog steeds populair en creëren geautomatiseerde processen op basis van een ‘actie → reactie’-principe. Zo kan een lamp gaan schijnen of juist uitgaan wanneer een bepaalde hoeveelheid lumen wordt bereikt.

Slimme assistenten

Met de komst van slimme assistenten, met name de Nederlandstalige Google Assistant in 2019, is de kans groot dat ook bovenstaande systemen snel tot het verleden gaan behoren. Binnen deze systemen is het mogelijk alle compatibele apparaten direct aan elkaar te koppelen binnen één applicatie, die ook nog eens te bedienen is via spraak. In essentie is een scherm daarmee vaak niet meer nodig en wordt de bediening nóg eenvoudiger. Vooral dit laatste is belangrijk. Want gemak is naast duurzaamheid en fun een van de belangrijkste factoren voor de aankoop van slimme apparatuur. Daarnaast is de markt hierdoor gemakkelijker te bereiken voor wie niet goed met smartphones of tablets overweg kan, zoals senioren. Dit brengt wel met zich mee dat er een keuze gemaakt moet worden voor een ecosysteem. Niet alle apparatuur werkt samen met alle ecosystemen. Om het complete smart home centraal te monitoren en beheren is het verstandig apparatuur te kiezen die via hetzelfde ecosysteem werkt. In algemene zin is er keuze uit drie van die ecosystemen.

Google

Google Home

De Nederlandstalige Google Assistant is nog niet lang beschikbaar. Toch is het al marktleider in voice search op de Nederlandse markt. De Google Assistant kan ook gebruikt worden om een smart home te bedienen. Dit werkt simpelweg via een smartphone app, waarbij een Google Home of Google Home Mini de ideale toevoeging is voor thuis. Google is daarnaast eigenaar van het merk Nest, wat nu officieel Google Nest heet. Het lanceerde onlangs de Google Nest Hub, een slimme assistent met scherm. Apparaten die compatibel zijn met de Google Assistant zijn te herkennen aan het ‘Works with the Google Assistant’-logo.

Apple

Slim deurslot

De grootste tegenhanger van Google Home in Nederland is Apple HomeKit. Dit is het ecosysteem dat werkt via de ‘Woning’-app op iPhones en iPads. Voor iPhone-gebruikers is dit vaak de meest logische en makkelijke keuze, omdat dit perfect werkt via de Siri spraakassistent. Het is bovendien enkel te gebruiken door Apple gebruikers. Voor HomeKit is het noodzakelijk altijd een centrale hub in huis te hebben om je apparaten te laten communiceren. Hiervoor is een Apple HomePod, Apple iPad of Apple TV nodig. Apparatuur koppelen aan HomeKit is mogelijk wanneer dit voorzien is van een ‘Works with Apple HomeKit’-logo.

Amazon

Amazon Echo

Alexa is de spraakassistent van Amazon, het grootste e-commercebedrijf ter wereld. Hoewel Alexa nog niet beschikbaar is in het Nederlands, is dit wel de populairste keuze in bijvoorbeeld het Verenigd Koninrijk en de Verenigde Staten. Gezien Amazon op slechts zeer kleine schaal opereert in Nederland, is de kans klein dat een Nederlandstalige Alexa snel zal verschijnen. Let op het ‘Works with Amazon Alexa’-kenmerk voor compatibele producten.

Dit artikel is gesponsord door Lequal/50Five.

 

Reageer op dit artikel