partner nieuws

Stil energiedak met een optimaal rendement

bouwbreed 1478

Stil energiedak met een optimaal rendement
De nokverdamper is onderdeel van het energiedak van Tegnis. De verdamper werkt in combinatie met hoogwaardige isolatieplaten en zonnepanelen.

Bij Tegnis uit Lelystad werken ze aan een duurzame toekomst. Een reeks innovatieve producten staat klaar om de bouwsector te verblijden. Na de Decentrale Unit is het nu tijd voor de nokverdamper en het energiedak.

Warmtepompen kennen een warme belangstelling, maar de buitenunits van lucht/water warmtepompen zijn op zijn zachtst gezegd niet echt populair. Vooral het geluid van de buitenunit vormt een bron van ergernis.

En dat geluid kan een flinke impact hebben, weet audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij denkt dat de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast voor mensen verstrekkend kunnen zijn. Denk aan: een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies. Nergens voor nodig, dachten ze bij Tegnis.

Een warmtepomp met lucht als bron hoeft helemaal geen geluid te produceren. Maak een goed doordacht plan en laat de natuurkundige principes in je voordeel werken. En zie daar… de nokverdamper zag het daglicht. De buitenunit van de warmtepomp is hierbij in de nok van het dak geïntegreerd. De nokverdamper is niet alleen geruisloos, hij heeft ook nog eens geen onderhoud nodig.

Tegnis Nokverdamper

De nokverdamper is in feite een langgerekte buitenunit voor warmtepompen. Voordeel is dat je geen ventilatoren nodig hebt om de luchtstroom op gang te brengen, dus is er ook geen lawaai.

Hoe werkt het?

Luchtdruk voor, boven en achter het huis schommelt fors. Als je gebruik wilt maken van die druk dan kun je een luchtspouw creëren tussen dakvlak en een laag zonnepanelen. Bij de goten komen rasters, wat tegelijk ongewenste blaadjes tegenhoudt, bij de nok zet je de verdamper met een rooster eromheen.

De nokverdamper is in feite een langgerekte buitenunit voor warmtepompen. Hij is 4,5 meter lang en is opgenomen in een zadeldak met een flinke luchtspouw. Hierbij kan de lucht langs de verdamper stromen. Voordeel is dat je geen ventilatoren nodig hebt om de luchtstroom op gang te brengen, dus is er ook geen lawaai.

Maar zou je denken: ‘op een windstille dag werkt het systeem toch niet. Dan is er immers te weinig wind?’ Daar heeft Tegnis vanzelfsprekend over nagedacht. De drukverschillen rond het huis willen namelijk nivelleren, met een constante luchtbeweging tot gevolg. Er is dan geen druk, maar je hebt toch flow.

Na uitgebreid testen blijkt dat op de meest windstille dag zelfs een debiet beschikbaar is dat geschikt is om een warmtepomp op vol vermogen te laten draaien als dat nodig is. Naar een luchtwarmtepomp van 6 tot 10 kW vertaalt, betekent het dat er bij buitentemperaturen tot -10 graden de verwarming op orde is en dat er voldoende warm tapwater voorradig is, zonder dat je elektrisch hoeft bij te stoken.

Voor de nokverdamper wordt (bijvoorbeeld) een lucht-water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries gebruikt. Daarbij wordt de buitenunit ontmanteld en omgebouwd tot binnenunit. De nokverdamper is leverbaar tot een lengte van negen meter en werkt goed met een warmtepompvermogen tot 12 kW, maar straks kan de nokverdamper met iedere warmtepomp werken.

Energiedak

De nokverdamper is onderdeel van het energiedak van Tegnis. De verdamper werkt in combinatie met hoogwaardige isolatieplaten en zonnepanelen. De zonnepanelen wekken de energie op voor de woning. Bijkomend voordeel van het systeem is dat door de luchtstroming de pv-panelen aan de onderkant worden gekoeld, die halen daardoor een wat hoger rendement. En het mes snijdt aan twee kanten, want de lucht wordt hierdoor ook wat opgewarmd; wat weer een hoger rendement van de warmtepomp (COP) tot gevolg heeft.

Een warmtepomp met lucht als bron hoeft geen geluid te produceren

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een rvs-dak. Het voordeel is dat de staalsoort  niet gevoelig is voor oxidatie, er zit een coating overheen waardoor de klant alle kleuren en maten kan bestellen. Het dak heeft een Rc-waarde van 7,2 en er zit veertig jaar garantie op. Door het dak als scharnierdak te gebruiken is het bovendien razendsnel te monteren. Omdat het dak spiegelglad is en de zonnepanelen er een stuk boven hangen heb je weinig luchtweerstand wat voor een optimale werking van het systeem zorgt.

Bewezen techniek

Niet alleen heeft het energiedak met nokverdamper zich de afgelopen jaren bewezen in diverse Stroomversnellingswoningen, inmiddels heeft de techniek ook een kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaring van Kiwa op zak. Met het energiedak en de nokverdamper heeft Tegnis wederom een mooie technologische stap vooruitgezet.

Duurzaamheid van morgen voor een gezonde leef- en werkomgeving

Tegnis ontwikkelt en produceert concepten. Het multidisciplinaire bedrijf uit Lelystad herbergt consultants, projectmanagers, engineers en makers van vooruitstrevende energieconcepten voor nieuwbouw en renovatie. Naast de Nokverdamper is inmiddels de Decentrale Unit – een verwarmings- en ventilatie-unit voor hoogbouw, grondgebonden woningen en utiliteitsbouw – succesvol geïntroduceerd.

 

Dit artikel is gesponsord door Tegnis.

 

Reageer op dit artikel