partner nieuws

Haal daglicht binnen!

bouwbreed 422

Haal daglicht binnen!
Het zogenoemde platdakraam zorgt voor daglicht in de onderliggende ruimte en geeft een mooi aanzicht. Bovendien kun je kiezen voor een beloopbare variant voor plaatsing in een dakterras.

Bij aannemers en andere professionals in de bouw is FAKRO een bekende naam. Bij consumenten is dat wat minder het geval. Vandaar dat de campagne ’t Mooiste licht zich met inspirerende foto’s en ervaringsverhalen op die doelgroep richt.

In de afgelopen tien à vijftien jaar is veel onderzoek gedaan naar het effect van daglicht. Er is aangetoond dat het goed is voor de gezondheid en dat mensen er beter door presteren. Toch hebben veel woningen nog wel ergens een donker gedeelte. Vooral op zolders en andere ruimten onder het dak komt weinig daglicht binnen. Commercieel directeur Bart Peters van FAKRO: “Daglicht is puur en abstract, het is gewoon en bijzonder, én het is onmisbaar voor het welbevinden van mensen. Daarom zeggen wij: haal zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen. Onze campagne heet eenvoudigweg ’t Mooiste licht, want er gaat echt niets boven daglicht.”

 

BIM-model

FAKRO heeft een groot assortiment standaard producten om daglicht binnen te halen, waaronder dakramen in allerlei varianten, platdakproducten en dakkappellen. “Maar de uitdaging zit ‘m natuurlijk in situaties waar we niet onmiddellijk een antwoord op hebben”, zegt Peters. ‘Soms komt een aannemer met een ontwerp waar we een specifieke maatoplossing voor moeten bedenken. Als je naar een bouwwerk kijkt, maken dakramen daar vaak een klein onderdeel van uit. Desondanks kunnen we alle bestanden en maatvoeringen digitaal aanleveren, zodat onze producten mooi in het geheel kunnen worden geïmplementeerd. Door de producteisen in onze productconfigurator te laden, kom je vanzelf bij het juiste model voor het project en daarna kan de configuratie als 2D of 3D BIM-model, of als bestektekst worden gedownload.”

Innovatie

De markt stimuleert FAKRO en dat leidt tot mooie ontwikkelingen. Peters: “Een goed voorbeeld is dat we rond het jaar 2000 veel vragen kregen naar dakramen die aan het Politiekeurmerk voldeden, want die bestonden op dat moment nog niet. Wij zijn daarmee aan de slag gegaan en realiseerden als eerste in Nederland onder andere een tuimeldakraam met een eigen beveiligingssysteem tegen demontage van het glas, een afsluitbare handgreep en een innovatief anti-inbraaksysteem met extra versterking in de scharnieren en de sluiting. Daarna hebben we nog veel meer dakramen met weerstandsklasse 2 ontworpen.”

[Intemozzos:1]Ook duurzaamheid staat bij FAKRO hoog op de agenda en daarom creëerde het bedrijf een innovatief dakraamsysteem dat is te integreren met allerlei gangbare PV-systemen. Daarnaast ontwikkelden ze een concept speciaal voor woningcorporaties waarbij het bedrijf zorgdraagt voor een duurzame, projectmatige vervanging en recycling van dakramen bij renovatieprojecten.

Design, comfort en installatiegemak

Bij het ontwikkelen van producten ligt de focus momenteel niet alleen op de techniek, maar in steeds sterkere mate ook op design. “Tot een paar jaar geleden waren we in de markt vooral bezig met technische en veiligheidsaspecten”, zegt Bart Peters. “Nu is er veel aandacht voor een mooi ontwerp. Ons nieuwe platdakraam past in die trend. Zo’n horizontaal glazen raam met een strak design is een fraai alternatief voor de welbekende lichtkoepel. Het mooie is dat zo’n platdakraam in de ruimte eronder heel helder daglicht toelaat, maar daarbij buiten ook een mooi aanzicht geeft. Je kunt zelfs kiezen voor een beloopbare variant voor plaatsing in een dakterras.”

De ontwerpers houden bij het ontwikkelen van producten het comfort voor de consumenten goed in het oog. Daarom zijn bijvoorbeeld de dakramen voorzien van een ondersluiting voor optimaal bedieningsgemak. Maar ook voor installatiegemak is aandacht. “Een vlotte, probleemloze montage is essentieel”, zegt Peters. “Als er iets misgaat, dan kan er lekkage ontstaan. We willen dat uitsluiten en ervoor zorgen dat de vakman/-vrouw de montage ervaart als een fijne klus. We bieden de professional ondersteuning met technische productinformatie zoals gebruiksaanwijzingen, montagehandleidingen en -video’s, prestatieverklaringen (DoP), een BIM-bibliotheek, brochures en trainingen.”

Wow-effect

Een dakraam of daglichtoplossing kan een ruimte of zelfs een woning echt een boost geven. Daglicht creëert meer leefruimte in een woning. Een zolder met een mooie daglicht- oplossing kan opeens bijvoorbeeld als kantoorruimte of speelkamer dienen. Peters hoort via de professionals die de producten monteren enthousiaste verhalen terug. “Als mensen een dakraam in een voorheen donkere zolder hebben laten plaatsen, dan kan het ‘wow-effect’ heel lang duren. Ze gaan de trap op en waar het voorheen donker was, is het ‘o ja: licht!’. Dat blijft leuk.”

FAKRO

FAKRO is van oorsprong een Pools familiebedrijf, opgericht in 1991. Het groeide uit tot een van ‘s werelds grootste dakraamproducenten. Jo Peters startte in 1994 de Nederlandse vestiging in Groesbeek. Daarmee werd Nederland het eerste exportland. FAKRO heeft wereldwijd op dit moment ruim 3300 werknemers, twaalf productiebedrijven en zestien distributiebedrijven over de hele wereld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FAKRO.

Reageer op dit artikel