Stofvrij isoleren zonder jeuk

Stofvrij isoleren zonder jeuk

Een mondkapje bij de verwerking van isolatiemateriaal? Productiemedewerker Donald van Kooij van Emergo gebruikt het eerlijk gezegd al jaren niet meer. Sinds zijn werkgever ruim vijf jaar geleden is overgestapt op glaswol van Knauf Insulation, is zo'n kapje volgens hem niet meer nodig. "De verwerking veroorzaakt beduidend minder stof, echt een wereld van verschil met het product dat we in het verleden gebruikten. Het stinkt niet, bovendien heb ik geen last meer van jeuk", aldus Van Kooij.

In de zomer kan hij nu gewoon een T-shirt dragen, in plaats van een trui of shirt met lange mouwen. Want ook huidirritaties aan gezicht, handen én dus armen zijn verleden tijd. “Het klinkt misschien gek, maar het verschil met het materiaal dat we vroeger gebruikte is zó ongelooflijk groot. Je zou haast denken dat ik aandelen heb, maar dat is echt niet zo”, lacht hij.

Innovatieve bouwpartner

Emergo noemt zichzelf een innovatieve bouwpartner die is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van prefab bouwcomponenten: daken, wanden, dakkapellen en woonmodules. Het bedrijf heeft vestigingen in Stadskanaal en Almelo en richt zich voornamelijk op nieuwbouw, maar is ook actief in renovatie. Van Kooij werkt dagelijks met glaswol van Knauf Insulation. Dit isolatiemateriaal is gemaakt met Ecose® Technology, een natuurlijk bindmiddel. Omdat Ecose een natuurlijk bindmiddel is, scoort het beter op duurzaamheid. Er zitten geen chemische bindmiddelen in, bovendien is de isolatie supersterk.

Emergo Ecose
Emergo, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van prefab bouwcomponenten, is vijf jaar geleden overstapt op Ecose.

Naast het feit dat Van Kooij er zonder huidirritaties mee kan werken, is het kwalitatief minstens zo goed als de chemische glaswol waar hij in het verleden mee werkte. Van Kooij: “Je kunt dit isolatiemateriaal eenvoudig passend snijden, bovendien is de verwerking perfect. Als wij het correct toepassen, is er van koudebruggen geen sprake, bovendien heeft dit isolatiemateriaal een hoge thermische waarde. Ik zou het bijna rampzalig vinden als mijn werkgever weer zou overstappen op het oude materiaal.”

Duurzaam bouwen

Vadeko, specialist in prefab houtskeletbouwproducties, maakt ook al jaren gebruik van isolatiemateriaal met Ecose van Knauf Insulation. Tot volle tevredenheid van Mark Timmer, algemeen directeur van het bedrijf uit Winsum. “We zijn een jaar of zes geleden overgestapt op isolatiemateriaal dat is gemaakt van dit natuurlijke bindmiddel. Medewerkers die er bijna dagelijks mee werken zijn enthousiast, vooral omdat het niet of nauwelijks jeukt. De vraag naar mondkapjes is aanzienlijk gedaald. Het is daadwerkelijk prettig werken met dit materiaal.”

Dat het isolatiemateriaal een duurzaam product is, spreekt Timmer aan. Vadeko heeft duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan. Het bedrijf, dat streeft naar 100 procent circulariteit, maakt zoveel mogelijk gebruik van duurzame en volledig recyclebare materialen. Zoals het isolatiemateriaal van Knauf Insulation dat gemaakt is van gerecycled glas.

Vadeco Ecose
De medewerkers van Vadeco die bijna dagelijks werken met Ecose zijn enthousiast, vooral omdat het niet of nauwelijks jeukt.

Geen formaldehyde, geen fenol

Ecose is een natuurlijk bindmiddel, zonder fenol, formaldehyde of acrylaat grondstoffen. Door een lager energieverbruik bij de productie van het bindmiddel is de milieu-impact laag. Timmer noemt Park Brederode in Bloemendaal als bijzonder project waarbij het isolatiemateriaal is toegepast. De luxe villa’s aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn voorzien van een uniek dak. Timmer: “Het gaat om getoogde daken, dus met een afwijkende vorm. Daarin is Naturoll glaswol met Ecose verwerkt. Het is eenvoudig te verwerken, dat bleek ook nu weer. En, niet onbelangrijk, het is kwalitatief gewoon een goed én sterk product dat doet wat het moet doen: isoleren. Zo lang de prijs/kwaliteit verhouding gewaarborgd blijft, zal ik niet snel overstappen op een ander product.”

Ecose Technology
Revolutionair, duurzaam, geurloos, stofvrij, natuurlijk en vrij van fenol en formaldehyde: het zijn een paar belangrijke eigenschappen van Ecose Technology, een bindmiddel dat Knauf Insulation heeft ontwikkeld voor glaswol, minerale wol en steenwolisolatie. Mensen die er mee werken, hebben nauwelijks of geen last meer van stof, jeuk, irritaties aan de ogen en stank, stelt Mariette Willems, technisch product manager bij Knauf Insulation. “Ecose als bindmiddel heeft zich in de praktijk bewezen”, aldus Willems. En, niet onbelangrijk, isolatiemateriaal met Ecose levert bovengemiddeld goede thermische prestaties.
De ontwikkeling van Knauf Insulation met Ecose® Technology in 2009 betekende een baanbrekende evolutie voor de bouwwereld, aldus Willems. Ecose Technology – dat wordt gemaakt door natuurlijke grondstoffen in plaats van chemische middelen – is volgens Willems beschermd door een aantal wereldwijde patenten.

Door de toepassing van Ecose Technology is het isolatiemateriaal duurzamer dan vergelijkbare producten. Bij de productie van dit bindmiddel wordt tot 70% minder energie gebruikt, bovendien komen er minder emissies vrij tijdens de productie. Omdat het bindmiddel geen toegevoegde formaldehyde, fenol of andere chemicalien bevat, kunnen ze ook niet vrijkomen. Daarmee ben je verzekerd van een gezonde binnenluchtkwaliteit, legt Willems uit. In het Programma van Eisen voor Frisse Scholen staat bijvoorbeeld dat vluchtige organische stoffen niet vrij mogen komen. “Daarmee zit je met Ecose goed, want wat er niet in zit, kan er ook niet uitkomen.”

Het isolatiemateriaal wordt zo compact mogelijk verpakt. Van onhandige pakketten is dus geen sprake meer. Knauf Insulation comprimeert het isolatiemateriaal optimaal, zodat er meer vierkante meters op een pallet kunnen. “Dat betekent minder transportbewegingen”, aldus de technisch product manager. Ander voordeel is dat het materiaal heel makkelijk op maat is te snijden. Het isolatiemateriaal wordt toegepast in nieuwbouw én renovatie.

Dit artikel is gesponsord door Knauf Insulation.