partner nieuws

Nieuwe galerijvloer verhoogt wooncomfort

bouwbreed 683

Nieuwe galerijvloer verhoogt wooncomfort

Ruime woningen, een fijne locatie en een prachtig uitzicht. Dat kenmerkt de twee markante flatgebouwen aan de Zeverijnstraat in Hilversum en zorgt ervoor dat bewoners er graag wonen. Maar het complex uit 1966 kon een stuk energiezuiniger en ook de uitstraling van het complex liet te wensen over. Een goede aanleiding voor woningcorporatie De Alliantie om het complex een flinke opknapbeurt te geven. Samen met Nijhuis Bouw en Hans van Heeswijk Architecten werd een verduurzamings- en verbeterplan gemaakt en uitgevoerd. Zoontjens werd ingeschakeld voor de galerijvloer.

Architect Dick de Gunst van Hans van Heeswijk Architecten vertelt over de galerijvloeren: “De wens om het ophoogsysteem op de galerijen aan te pakken lag er langer. Er waren veel problemen mee: de betontegels met een rubberen onderkant wiebelden en braken. Ons voorstel om, net als op de balkons, hout te plaatsen kreeg geen goedkeuring. De opdrachtgever had daarbij zorgen over gladheid en kieren en wilde voor de uitstraling toch graag tegels. Dus ben ik gaan zoeken naar een alternatief. Het moest voldoen aan een hele rij specificaties. Is het niet te zwaar? Is de afwatering goed? Is het voldoende antislip? Is er een afmeting die past? En het belangrijkste: ligt het stabiel? Want dat was uiteindelijk het grootste probleem van de bestaande ophoging. Ik kende de toepassing van keramische tegels op galerijen uit een ander project en zodoende zijn we in gesprek gegaan met Zoontjens.“

Zoontjens

De oude situatie

Constructieve uitdaging

André Franken van Nijhuis Bouw vervolgt over de constructieve uitdaging: “De betonnen galerijbalustraden moesten worden afgezaagd, omdat delen hiervan loskwamen. Het nieuwe hekwerk is gemonteerd aan de buitenkant en staat schuin. Daarmee werd de ruimte op de galerijen breder en moesten we een galerijvloersysteem hebben, waarmee we een overspanning konden maken over de rand van de galerijen. De tegel van 120 centimeter samen met het onderliggende systeem van Zoontjens bleek de beste oplossing.”

Hoogwaardige uitstraling én stabiel

Dick de Gunst: “Proefondervindelijk een keuze maken, vinden wij heel belangrijk. In het voortraject is er daarom een proef met twee kleuren op de oude galerij gelegd. De bewoners konden zo meekijken en hun mening geven. Daar hebben we rekening mee gehouden. De grote keramische tegels hebben een hoogwaardige uitstraling en zijn voldoende antislip. Maar ook de klikbevestiging, waarmee de tegels vastliggen, maar wel toegankelijk blijven voor onderhoud vonden we heel belangrijk.”

Zoontjens

Bestaande galerij verbreden

Maar de grootste winst van het project is dat de galerij ruwweg anderhalf keer zo breed is geworden, door het met de tegels slimmer af te dekken. “Er is meer ruimte ontstaan op dezelfde ruimte, een bestaande galerij is verbreed, dat is heel knap. En je ziet meteen het effect; de bewoners plaatsen er stoelen en plantjes. Voor de galerijflat is deze bredere ruimte heel belangrijk. Het zorgt voor extra leefruimte en meer sociale interactie.”

Zoontjens

Nieuwe situatie

Tevreden bewoners

André Franken beaamt dit effect: “Het verhoogt het wooncomfort. Het ziet er niet alleen heel sjiek uit, maar het elkaar passeren met de rollator is makkelijk geworden én de bewoners gaan nu aan de voorkant van de flat zitten. Dat zegt wel iets over hoe ze het ervaren.”

Vakbeurs Renovatie
Zoontjens is aanwezig op de vakbeurs Renovatie die plaatsvindt van 14 tot en met 16 mei 2019 in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. In haar stand 06.B092 komt de bezoeker alles te weten over de systemen van Zoontjens en mogelijkheden voor de renovatie van dakterrassen, galerijen of parkeerdaken. De beurs is op alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. Registreer voor gratis toegang.

Zoontjens

Dit artikel is gesponsord door Zoontjens

Reageer op dit artikel