partner nieuws

Wij willen samen met onze klanten slimme oplossingen creëren

bouwbreed 560

Wij willen samen met onze klanten slimme oplossingen creëren

In 1925 begon Jaak Vandersanden een steenbakkerij in het Belgische Spouwen. Een kleine 100 jaar later is het familiebedrijf uitgegroeid tot producent en adviseur van geveloplossingen.

Het jaar van de stroomversnelling. Zo kun je 2018 volgens Peter Delsing, commercieel directeur bij Vandersanden gerust noemen. De crisis is immers achter de rug en door groei en innovatie ontstaan nieuwe kansen. Al zijn sommige kansen ook uit nood geboren, stelt Delsing. “Veel vakmensen zijn tijdens de crisis uit de branche verdwenen. Overal is nu een tekort aan handjes, wat een directe impact heeft op de prijzen. Arbeid is duur geworden. Dit gegeven heeft geleid tot een toenemende vraag naar prefab bouwsystemen, makkelijk te plaatsen oplossingen waar minder ‘handjes’ voor nodig zijn. Bovendien met meer zekerheid wat de prijs betreft. In 2018 is de vraag naar deze prefab systemen in een stroomversnelling gekomen.”

Prefab en isolatiesystemen

Een andere grote trend die Delsing ziet, is die van gevelisolatiesystemen. “De vraag daarnaar speelt natuurlijk al wat langere tijd, ook ingegeven door overheidseisen. Maar ook de vraag naar deze systemen heeft in 2018 een vlucht genomen.” Vandersanden speelt op beide bewegingen in met innovatieve oplossingen. Zoals E-Board, een gecertificeerd isolatiesysteem voor onder meer renovatie en nieuwbouw van gevels. Het complete pakket bestaat uit speciale malgevormde isolatieplaten, bevestigingsmaterialen (zoals lijm) en baksteenstrippen (bijvoorbeeld de ECO baksteenstrip, zie kader hieronder).

VanderSanden in cijfers

Omzet: € 170 miljoen
Aantal werknemers: circa 650
Aantal productielocaties: 9

Een andere toepassing, die past bij de prefab-trend, is Signa. Dit gevelbekledingssysteem van Vandersanden biedt architecten enorme esthetische vrijheid – ze kunnen talloze baksteenpatronen creëren – en minstens zo belangrijk: door de verlijmingmethode is het mogelijk sneller te bouwen. In samenspraak met een architect kan praktisch elk denkbaar patroon worden gecreëerd en samen uitgewerkt tot een uniek geheel, zoals bijvoorbeeld de Saxion Hogeschool te Enschede. Een ware co-creatie van architect Marko Matic en Vandersanden.

Waarden van een familiebedrijf

Vandersanden was ooit alleen een steenfabriek. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot aanbieder van allerlei geveloplossingen met een keramische afwerking. Maar de familiaire waarden van de oude steenfabriek zijn gelijk gebleven, benadrukt Delsing. “We zijn enorm gegroeid, hebben inmiddels negen fabrieken en tal van innovatieve oplossingen voor onze opdrachtgevers, om ze volledig te ontzorgen. Maar we zijn nog altijd het familiebedrijf dat we waren.” Volgens Delsing komt dat onder andere tot uiting in de snelheid van beslissen, de korte lijnen, maar zeker ook in de omgang met elkaar. “Iedereen kan bij ons zijn zegje doen, ideeën inbrengen. De deur van de CEO staat vrijwel altijd open, van hiërarchie is geen sprake. Verder is alles voor het personeel goed geregeld, denk aan beloningen, teambuildingsactiviteiten, feesten, gezondheid en veiligheid. Een werknemer van Vandersanden moet gemotiveerd naar zijn werk gaan en veilig thuiskomen.”

ECO-baksteenstrippen

Een duurzame oplossing in het gamma van Vandersanden zijn de ECO-baksteenstrippen. Dit zijn steenstrips die op ecologische wijze worden geproduceerd, met 70 procent besparing van grondstoffen en 50 procent besparing van energie. Van oudsher worden baksteenstrippen uit een hele baksteen gezaagd. De rest van de baksteen werd vergruisd en gerecycled. Delsing: “De ECO-baksteenstrippen worden echter direct in de mal gevormd, waardoor er minder grondstoffen nodig zijn om ze te produceren en minder energie om ze te drogen en te bakken.”

 

Peter Delsingbaksteen

Functie: Commercieel directeur Nederland Gevel
Leeftijd: 57 jaar
Persoonlijke wens voor 2019?
“Een optimale kennisdeling in de bouwkolom om slimme, duurzame bouwmethodes te ontwikkelen die het nijpende tekort aan nieuwbouw kunnen vervullen. Het mooiste maak je samen’, is niet voor niets ons motto.”

 

 

Reageer op dit artikel