partner nieuws

Byldis focust weer vol op Nederlandse markt

bouwbreed 894

Byldis is mede door de crisis enige tijd ‘het land uit geweest’, maar focust nu weer vol op de Nederlandse markt. Want bouwen met prefabelementen heeft de toekomst. Dat Byldis naast nieuw elan ook een letterlijk torenhoge ambitie heeft, daarvan getuigt een project zoals de Zalmhaven in Rotterdam (straks de hoogste toren van ons land). Hoe dat precies zit bespreken we met CEO Jacco van Dijk.

Byldis focust weer vol op Nederlandse markt

Byldis is geen splinternieuw bedrijf, integendeel, we kennen het al decennia als dochter van de bekende Hurks groep BV. Het gaat om de divisie industriële bouwcomponenten van het bedrijf uit Eindhoven, waaronder de betonfabrieken in Veldhoven en Tilburg, het engineeringbedrijf bij de hoofdlocatie in Veldhoven en de aluminiumfabriek in Veldhoven. In 2017 heeft familiebedrijf Hurks deze divisie verkocht aan een tweetal vertrouwde Nederlandse investeringsmaatschappijen, te weten Opportunity Partners BV uit het Brabantse Cromvoirt en HB Capital, bekend van de familie Blokker. De reden voor de verkoop was de grote internationale ambitie van de prefabbouwer. Met nieuw elan en de daarbij horende nieuwe naam Byldis, is het bedrijf uit Veldhoven met succes aan een tweede leven begonnen.

Leerzame periode in Londen

Jacco van Dijk , CEO van Byldis

Jacco van Dijk, CEO van Byldis, legt graag uit hoe een en ander is ontstaan: “Door de crisis verschraalde de Nederlandse prefabmarkt. In London was echter nog volop vraag naar woontorens, dus zijn we daar aan de slag gegaan. Met succes, zoals project London City Island laat zien. We waren daar op het juiste moment. De tijdnood was groot, de bouwcapaciteit beperkt en wij konden met onze prefabmethodiek de torens in de helft van de reguliere bouwtijd realiseren.” Meer projecten volgden. Scandinavië en Duitsland staan inmiddels ook op de lijst.

Volop in Nederland aan de slag

Nu ook in Nederland de nood aan de man is – wat aantallen bouwvakkers betreft mogen we dat letterlijk nemen – is Byldis ook in ons land voortvarend aan de slag gegaan. Nu het tekort aan bouwvakkers een rem zet op de broodnodige nieuwbouw, heeft Byldis een flinke voorsprong. Want bouwen met prefab lost veel actuele problemen op. De kwaliteit van in de fabriek goed voorbereide elementen is bijzonder hoog. Ze worden vanuit de fabrieken in Veldhoven en Tilburg zo compleet mogelijk, dus desgewenst inclusief kozijnen, ramen en buitengevel, naar binnen- en buitenlandse projecten vervoerd. Want ook dat is de kracht van Byldis: de productie vindt nog altijd in Nederland plaats en geeft aan enkele honderden mensen werk. Vervolgens is de uitvoering van het project in veel kortere tijd te realiseren dan bij de traditionele aanpak. Dubbel voordeel voor opdrachtgevers dus en minder kopzorgen voor de betrokken aannemer(s).

Het onmogelijke mogelijk maken

Met alle lessen uit Londen in het achterhoofd wil Byldis ook in ons land steeds vaker de skyline van onze steden op een positieve manier beïnvloeden, met projecten die voldoen aan het credo: “Het onmogelijke mogelijk maken.” De projecten die Byldis hier realiseert combineren fraai design met duurzaamheid en milieu en zijn dus geheel van deze tijd. De lijst groeit nog voortdurend. Van Dijk wijst bijvoorbeeld op De Spakler, de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. Byldis bouwde deze woontoren aan de Amstel in slechts acht maanden. Ook in Amsterdam staat Het Baken, een strakke, snel gebouwde driehoekige woontoren. “En er komt nog veel meer aan. Op de lijst staan kantoren in Utrecht en Amsterdam, een ziekenhuis in Rotterdam, laagbouw aan de boulevard in Scheveningen en de vliesgevel van The Terraced Tower in Rotterdam.”

Snel wind- en waterdicht maken

Die vliesgevel inclusief schuifpuien en kozijnen van The Terraced Tower is een verhaal apart. Want naast producent van prefabbetonnen (gevel)elementen heeft Byldis ook een fabriek waar aluminium gevelelementen, kozijnen en puien worden geproduceerd. Handig, want zo kan Byldis niet alleen een totaalpakket aanbieden – vinden opdrachtgevers prettig – maar worden de gebouwen ook snel wind- en waterdicht gemaakt. Daardoor kunnen de afbouwers en installateurs vroegtijdig aan de slag en ja, dan lukt het wel om in de helft van de reguliere bouwtijd zo’n kwalitatief hoogstaande woontoren neer te zetten. Als verkoopmethode zeer geslaagd, zo kan Van Dijk inmiddels beamen.

Baanbrekende opdracht in Duitsland

De Nederlands nieuwbouwmarkt kan een bedrijf als Byldis goed gebruiken. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de internationale ambitie, aldus CEO Van Dijk. “We kijken nu ook naar buurland Duitsland, een grote, dichtbijgelegen, maar tevens lastige markt, zoals de geschiedenis leert.” Hij vervolgt: “Wat we daar nodig hebben om door te breken is een toonaangevend voorbeeldproject, eentje waar je met een goed gevoel klanten mee naar toe kan nemen.” Hij is dan ook zeer verguld met de recente opdracht voor de gevelpanelen van het nieuwe hoofdkantoor van HeidelbergCement en ziet deze opdracht terecht als een belangrijk doorbraak.

Bijschrift bij openingsfoto:

Zalmhaven in Rotterdam – straks de hoogste toren van ons land – is een van de vele projecten waar Byldis bij betrokken is. Beeld Dam & Partners Architects – KAAN Architects – Zalmhaven CV.

 

Reageer op dit artikel