Werkschoenen voor de bouw: de basis van veilig en gezond werken

Werkschoenen voor de bouw: de basis van veilig en gezond werken

Werkbroeken met knielappen, overalls en thermokleding: bij werkkleding op de bouw denkt men als eerste aan de bescherming van het lichaam. Heel belangrijk natuurlijk, maar goede werkschoenen worden nog wel eens vergeten. En dat terwijl goed schoeisel een waardevolle bijdrage levert aan de veiligheid en het werkplezier op de bouwplaats. Proforto is expert in werkschoenen voor de bouw en legt u graag uit waarom goede werkschoenen zo belangrijk zijn.

Maakt het echt uit welke werkschoenen ik kies?

We horen het u denken. En meteen daar achteraan: ik heb een beperkt budget, op werkschoenen kan ik toch wel besparen? Ons antwoord is heel eenvoudig: nee. En natuurlijk kunnen we u dat antwoord ook toelichten. Als werkschoenen te groot zijn, gaan ze schuiven. Dat zorgt voor blaren en zweetvoeten. Als werkschoenen te klein zijn, gaan ze knellen. Beide situaties zorgen voor pijnlijke voeten en vermoeidheid. Dat is niet alleen vervelend, maar ook onveilig en oneconomisch: vermoeide mensen maken sneller fouten. Die kosten in het beste geval tijd en geld, maar kunnen ook ernstiger van aard zijn als er door fouten ongelukken ontstaan. Kortom: met een paar goede werkschoenen voor de bouw legt u een stevige basis voor een gezonde werkomgeving.

Tip 1: zorg  voor een perfecte pasvorm

Geen mens is hetzelfde. Sterker nog: geen voet is hetzelfde, vaak is de ene voet iets langer dan de andere. De maat kan per voet anders uitvallen. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van werkschoenen goed te kijken of de schoen de juiste pasvorm heeft.

Zo kiest u de juiste werkschoen:

  • de werkschoen moet buigen waar de voet ook buigt
  • de werkschoen moet passen zonder dat de voet de beschermende neus raakt
  • de voet mag niet verschuiven in de werkschoen

Naast de lengtemaat is ook de breedtemaat van belang. Vooral voor mensen met een brede voet of hoge wreef is het belangrijk om goed te voelen of de schoen ook aan de zijkant lekker zit en mooi aansluit. Er zijn merken die naast een lengtemaat ook een breedtemaat aanbieden. Proforto heeft een ruim assortiment werkschoenen in verschillende lengte- en breedtematen.

Tip 2: kies voor de juiste veiligheidsklasse

Werkschoenen zijn opgedeeld in verschillende veiligheidsklassen. Werkschoenen voor de bouw moeten voldoen aan de veiligheidsklasse S3. Deze werkschoenen brengen een aantal extra beschermende eigenschappen met zich mee, zoals een beschermende neus van staal, aluminium of composiet. Daarnaast hebben deze werkschoenen een onpenetreerbare tussenzool, waardoor scherpe voorwerpen nooit door de zool in de voet kunnen steken.

Tip 3: zorg voor goede werksokken

Een goede werkschoen zonder werksok is als Batman zonder Robin. Nog steeds ijzersterk, maar stukken minder effectief. Goede sokken zorgen voor een gezond klimaat in de schoen, passend bij de omstandigheden. Als het buiten koud is, houden goede sokken de voet warm. Als het buiten warm is, zorgen goede sokken voor verkoeling. Daarnaast hebben veel werksokken ook vochtafdrijvende eigenschappen. Dit verkleint de kans op blaren, zweetvoeten en verkoudheid door afkoeling aanzienlijk.

Zijn werkschoenen aftrekbaar?

Werkschoenen zijn aftrekbaar voor de belastingdienst als ze voldoen aan een aantal eigenschappen. U kunt het vergelijken met werkkleding: niet iedere polo is aftrekbaar, maar een polo met een geborduurd of gedrukt logo wel. Dat u vindt dat het werkschoenen zijn en dat u ze ook voor uw werk gebruikt, is voor de belastingdienst geen argument. De regel is dat u aannemelijk moet maken dat de schoenen specifiek voor werksituaties bedoeld zijn en privé geen toegevoegde waarde hebben.

Schoenen met een verstevigde neus, met antislipzolen of klompen voor medisch specialisten bijvoorbeeld worden aantoonbaar gekocht voor op de werkplaats. Werkschoenen voor de bouw zijn aftrekbaar als u kiest voor een werkschoen in de veiligheidsklassen S1, S1P, S2, S3, S4, S5 en ESD.

Onderhoud van uw werkschoenen

Na de aanschaf van goede, passende werkschoenen is het zaak om de schoenen zo goed mogelijk te onderhouden, dan bieden ze de meeste bescherming en gaan ze langer mee.

Veel werkschoenen zijn gemaakt van leer. Een behandeling met ledervet is dan ook onmisbaar. Dat doet u zo:

  1. Maak de schoenen goed schoon
  2. Breng het ledervet aan, transparant of in de kleur van de schoen
  3. Kies voor een zachte doek en breng het ledervet gelijkmatig aan
  4. Laat het ledervet een paar minuten intrekken
  5. Gebruik een borstel om het leer op te poetsen en te laten glanzen

Meer weten over werkschoenen op de bouw?

De medewerkers van Proforto adviseren u graag. Neemt u contact met ons op voor meer informatie over de perfecte werkschoen voor uw medewerkers.