partner nieuws

Droompand voor Woerdense klimaatinstallateur

bouwbreed 667

Warmtepompen en alles wat daar bij komt kijken is hot. Voor Arjan Stouthart van Stonecold is het gesneden koek. Hij is 24-7 bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. En passant realiseerde hij een energieneutraal bedrijfspand voor eigen gebruik.

Droompand voor Woerdense klimaatinstallateur
Arjan Stouthart van Stonecold realiseerde een energieneutraal bedrijfspand voor eigen gebruik.

Stonecold airconditioning uit Woerden is een familiebedrijf. Arjan Stouthart: “Mijn vader Wim Stouthart heeft Stonecold bijna twintig jaar geleden opgericht. Als koeltechnisch service-installateur verrichtte hij veel werk aan koeltechnische installaties. Langzaam maar zeker kwamen er meer W-installatie technieken bij. Sinds een jaar of tien zijn we actief in het onderhouden en installeren van klimaatinstallaties. Nu in 2018 bestaat het bedrijf uit zestien man en mag je ons een ervaren klimaatinstallateur noemen.”

Duurzaamheid zit daarbij eigenlijk vanaf dag één in de genen. Stouthart: “We doen niets met cv-ketels!” Stonecold houdt zich daarbij bezig met meer dan het installeren van warmtepompen alleen. “Denk daarbij aan ventilatie, luchtbehandeling, meet- en regeltechnieken. We werken veel in de nieuwbouw en daar gebruiken we de Mitsubishi Electric-range Ecodan lucht/water warmtepompen van Mitsubishi Electric.”
De band met Alklima, de exclusief distributeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen, is niet van vandaag of gisteren, schetst Stouthart. “Toen mijn vader zijn bedrijf eind jaren negentig begon, is hij algemeen directeur van Alklima Arjen de Jong tegengekomen. Er was meteen een klik.”

Aklima binnenklimaat

Een goed binnenmilieu is belangrijk voor het welzijn van de medewerkers.

City Multi VRF-installaties

Een belangrijke tak van sport voor Stonecold is het installeren van City Multi VRF-installaties voor kantoren. Stouthart: “Sinds tien jaar kan je met een VRF-installatie niet alleen maar koelen. Met de omkeerbare warmtepompfunctie kun je er ook mee verwarmen. Die techniek heeft zich de laatste jaren snel doorontwikkeld. Het City Multi VRF-systeem met lucht-luchtwarmtepomp wisselt eenvoudig warmte uit tussen de verschillende ruimtes. Dit maakt het extra energiezuinig. Dat is ideaal voor kantoorgebouwen. Daarnaast vraagt zo’n systeem relatief weinig leiding en kanalen. Door gebruik van individuele ventilatie-units in de ruimten krijg je een hoog comfort.”

En het comfort wordt steeds belangrijker, weet Stouthart. “Met een goed binnenmilieu zijn werknemers productiever en werken ze prettiger. Tegenwoordig wil iedereen het hele jaar door een optimaal klimaat. Niet alleen verwarmen in de winter en koelen in de zomer, maar een constante temperatuur en verse luchtvoorziening.”

Stonecold - Alkllima

Arjan Stouthart van Stonecold realiseerde een energieneutraal bedrijfspand voor eigen gebruik.

Eigen pand

Met een flinke klantenportefeuille, veel vaste service onderhoudscontracten en een toestroom van grote projecten was een nieuw kantoorpand geen overbodige luxe. Stouthart: “Toen we de mogelijkheid hadden om een kavel te kopen, hebben we dat meteen gedaan. We groeiden namelijk uit ons jasje in het oude pand. Het nieuwe pand telt zeshonderd vierkante meter en heeft genoeg parkeerruimte voor de twaalf monteurs in de buitendienst.”

De eisen met betrekking tot energie voor het nieuwe onderkomen waren voor Stouthart niet ingewikkeld. “We wilden een energieneutraal gebouw. Dan zorg je allereerst voor een goede isolatie. We maken hier onder andere gebruik van een Ecodan lucht-water warmtepomp voor de vloerverwarming in de hal en kantoren.”

VRF-R2 installatie

Stonecold maakt verder gebruik van de City Multi VRF-R2 installatie van Mitsubishi Electric. Ten opzichte van het standaard City Multi VRF-systeem is de volledige onafhankelijkheid waarmee een ruimte kan worden gekoeld, terwijl een tweede ruimte met hetzelfde systeem wordt verwarmd. Als je gaat koelen, onttrek je warmte uit de ruimte. Deze geabsorbeerde warmte brengt het systeem naar een verdeelbox oftewel een BC Controller. In de controller wordt deze warmte afgestaan aan een ruimte die om verwarming vraagt. Dat kan voor het bereiden van warmtapwater zijn of voor de vloerverwarming. De te koelen ruimten genereren dus de warmte voor de te verwarmen ruimten en andersom met forse energiebesparingen tot gevolg. Als er en tekort aan warmte of koude ontstaat, dan wordt deze door de buitenunit geproduceerd.

Stonecold Alklima techruimte

De technische ruimte is zo opgezet dat het tevens fungeert als showroom.

Technische ruimte als showroom

Stouthart wilde aan de klanten graag de voordelen van een City Multi VRF-installatie in combinatie met de Ecodan warmtepompen van Mitsubishi Electric laten zien. “We hebben de technische ruimte wat groter opgezet, zo kun je goed aanschouwen hoe de warmtepompen eruit zien. We hebben ze daarom niet op het dak gezet, maar op de begane grond. We hebben daarnaast een grote presentatieruimte en we hebben alle luchtkanalen in het zicht gemaakt.”

Naast het City Multi VRF-systeem en een goede isolatie stond het opwekken van duurzame energie hoog op de verlanglijst. Stouthart: “Op het dak hebben we nu 156 zonnepanelen liggen die voor de elektriciteitsvoorziening voor de warmtepompen zorgen. Aan het eind van het jaar moeten we net zoveel energie hebben opgewekt als we hebben verbruikt, maar zoals het er nu naar uitziet gaat dat goed.”

Reageer op dit artikel