partner nieuws

Passie voor passief in Leek

bouwbreed 567

Amysoft is geen onbekende in het Groningse leek. Al meer dan zestien jaar is het bedrijf er gevestigd en nu hebben ze er een duurzaam nieuwbouwpand gerealiseerd aan de A7 op bedrijvenpark Leeksterveld. Een passief pand zonder toeters en bellen, maar met oog voor kwaliteit.

Passie voor passief in Leek

Directeur van Amysoft Nanne Zuidema had een helder beeld voor ogen toen hij een nieuw pand wilde realiseren. “De meeste ondernemers bouwen volgens het Bouwbesluit en in mijn ogen bouw je dan een pand voor de korte termijn. We hebben geluk dat we hier in West-Groningen zitten, maar ik heb wel te doen met de mensen in het bevingsgebied in Oost-Groningen. Ik vind dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt om daar netjes mee om te gaan. Het is toch eigenlijk te gek dat er nog gebouwen worden gemaakt die van gas afhankelijk zijn?”

Alklima Amysoft

Het nieuwe onderkomen van Amysoft in het Groningse Leek is een pand met oog voor kwaliteit.

City Muli VRF R2 Warmtepompsysteem

Reden dat Zuidema voor een duurzaam, gasloos, passief gebouw koos. Het is optimaal kierdicht geïsoleerd en heeft driedubbelglas. Zuidema: “Dit maakt dat je met een lage verwarmingstemperatuur het pand op temperatuur kunt houden, ideaal voor een warmtepomp.” Het kantoor met bijbehorende loods heeft een wko-bron van honderd meter diep en wordt verwarmd met totaal zes warmtepompen. Overal is vloerverwarming aangebracht in totaal is er dertig kilometer vloerverwarmingsbuis gebruikt.

In het Amysoft-pand is gebruik gemaakt van een VRF-warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric. Met dit warmtepompsysteem kun je op een energie-efficiënte manier gebouwen verwarmen en gelijktijdig koelen. Waarbij de warmte uit het te koelen gedeelte wordt hergebruikt voor het te verwarmen gedeelte. Je kunt simpel gezegd de temperatuur in iedere ruimte individueel regelen. Wat naast energie efficiëntie ook meer comfort oplevert.

Laurent Nijboer van Van Riesen Installatietechniek is geen onbekende met warmtepompen. Het bedrijf heeft hier inmiddels al meer dan zestien jaar ervaring mee. Nijboer was nauw betrokken bij de aanleg van het VRF-systeem voor Amysoft. “In het gebouw wordt actief en passief gekoeld”, legt Nijboer uit. “We maken gebruik van vloerverwarming in het hele gebouw. Het hele vloerverwarmingsgedeelte wordt op een basistemperatuur van achttien graden gehouden. In de zomer koelt de vloer en in de winter kunnen we de vloer gebruiken om te verwarmen. Met de vloer kunnen we iedere ruimte apart verwarmen en koelen.”

Actief

Het actieve gedeelte bestaat uit plafondcassettes die ook kunnen koelen en verwarmen. Dit stuk techniek is uitbesteed aan ter Steeg en Klopstra uit Smilde. Nijboer: “Zij doen al jaren de koeling voor ons. Wij brengen in dit project het watergevoerde deel naar de VRF watergevoerde buitendelen en ter Steeg en Klopstra heeft het complete City Multi VRF systeem geïnstalleerd. Zij werken veel met Alklima / Mitsubishi Electric samen en zijn gecertificeerd om met F-gassen te werken.

De communicatie over het VRF-warmtepomp systeem van Mitsubishi Electric  richting ter Steeg en naar Van Riesen was heel duidelijk, weet Nijboer. “Het is geruisloos gegaan, het ontwerp klopte van A tot Z.”

De cassette units worden gevoed vanuit watergevoerde VRF buitendelen die het vermogen uit de bron halen. Nijboer: “Het City Multi VRF-warmtepomp systeem van Mitsubishi Electric kent een prachtige gepatenteerde techniek. Het voordeel is namelijk dat je met de cassettes in een ruimte supersnel kunt bijverwarmen of het een graadje kouder kunt maken.”

Showroom

Amysoft is exclusief dealer van Ecowater, een luxe waterontharder. Naast de honderden waterontharders die het bedrijf uit Leek maandelijks bij particulieren installeert, maakt ook de industriële sector steeds vaker gebruik van waterontharders. Deze kunnen zo’n zestig kuub per uur ontharden.

De vraag naar water ontharders is de afgelopen jaren flink gestegen, vertelt Zuidema desgevraagd. “Waar je vroeger een leertje moest vervangen daar hebben de meeste kranen tegenwoordig vijf schijven. Als die schijven door kalk zijn aangetast dan moet je eigenlijk de hele kraan vervangen. Ook de opkomst van Quookers maakt dat de vraag naar waterontharders is toegenomen.”

Toen het idee voor een nieuw pand kwam, kreeg de showroom dan ook al snel een prominente plek. In de showroom ging het niet zozeer verwarmen, maar stond het koelen centraal. Nijboer: “De showroom is heel hoog en heeft grote glaspartijen en die staan ook nog eens pal op het zuiden. Hier hebben we meerde plafondcassettes geplaatst die een wat groter volume hebben dan die in de rest van het pand. Dit maakt dat we de warmte snel weg kunnen koelen.”

Nijboer: “Naast het reguliere VRF-warmtepompsysteem hebben we ook alle waterontharders aangesloten in de showroom. Amysoft toont hier alle type waterontharders. Dat is overigens minder ingewikkeld om aan te leggen. De waterontharder zit aan het begin van de installatie.” Lachend: “voor ons is het gesneden koek.”

Amysoft_Alklima

De showroom kreeg een prominente plek in het nieuwe pand.

Bijna energie-leveren

Van Riesen installatietechniek is een jaar bezig geweest met het pand en neemt ook het onderhoud op zich. Nijboer: “We zijn met het gebouwbeheersysteem nu al aan het monitoren. We houden de bron goed in de gaten. Na een jaar proefdraaien kunnen we dan het VRF-systeem nog meer gaan finetunen. Voor de komende tien jaar verzorgen wij het onderhoud van de installaties.”

Nanne Zuidema: “We zijn altijd bezig met kwaliteit. We houden van luxe, sobere installaties. Er hoeven geen toeters en bellen op. Die visie heeft zich ook in het gebouw vertaald zonder dat het een somber gebouw is geworden, integendeel. Ik hou van kwaliteitsproducten en als ondernemer wil ik met dit pand ook uitstralen dat ik voor kwaliteit sta. Je moet weliswaar investeren, maar uiteindelijk is dat het meer dan waard. We mogen ons nu al energieneutraal noemen en genieten de voordelen van een comfortabel klimaat. Met de nog aan te leggen zonnepanelen zijn we straks zelfs energieleverend.”

Reageer op dit artikel