partner nieuws

Omrin: halve vloot op groengas door eigen biogasinstallatie

bouwbreed 48

Op dit moment rijden er al ruim zeventig verschillende Omrin voertuigen op CNG- Groengas, waarmee ruim de halve vloot nu op deze duurzame brandstof rijdt, zo meldt onze medeweker Iep van der Meer. Op locatie De Wierde in Heerenveen is de nieuwe installatie in gebruik genomen die het biogas geschikt maakt om te worden ingezet […]

Omrin: halve vloot op groengas door eigen biogasinstallatie

Op dit moment rijden er al ruim zeventig verschillende Omrin voertuigen op CNG- Groengas, waarmee ruim de halve vloot nu op deze duurzame brandstof rijdt, zo meldt onze medeweker Iep van der Meer.

Op locatie De Wierde in Heerenveen is de nieuwe installatie in gebruik genomen die het biogas geschikt maakt om te worden ingezet als brandstof. Ter plekke wordt het vervolgens in het eigen CNG tankstation getankt door de eigen Omrin voertuigen.

Van alles wat in wagenpark

Het wagenpark van Omrin omvat zowel personenauto’s en bestelwagens als zware vrachtwagens. Tijdens de opening van de nieuwe installatie werd bijgaande luchtfoto gemaakt, die een mooi beeld geeft van het huidige CNG wagenpark van Omrin. De doelstelling van het bedrijf is dat alle voertuigen gebruik gaan maken van groengas.

Reductie CO2 en verder kunnen rijden

Het rijden op groengas betekent een enorme reductie van CO2. Doordat het zelf geproduceerde groengas op het eigen Omrin-tankstation bijna 100 procent zuiver methaan is, wordt de actieradius van de voertuigen met zo’n 15 procent verhoogd ten opzichte van die bij het gebruik van gewoon aardgas. Het rijden op groengas is een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Het groengas van Omrin is namelijk een eindproduct van het organische materiaal dat zich in het huishoudelijk restafval bevind.

Afval inzamelen en verwerken

Omrin is verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van huisvuil en bedrijfsafval in Friesland. De inzameling wordt verzorgd voor 173.000 huishoudens in zestien Friese gemeenten, drie Groningse en bijna 7.000 bedrijven. De verwerking gebeurt voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven. Omrin zet vanuit een passie voor het sluiten van kringlopen alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren.

De naam ‘Omrin’ is Fries voor kringloop. Met het toepassen van het zelf geproduceerde gas uit afval om de eigen voertuigen aan te drijven dekt die naam de lading als nooit tevoren.

Reageer op dit artikel