partner nieuws

Allergrootste rupsmobiele zeefmachine afgeleverd

bouwbreed 18

De Powerscreen H6203 is met zijn basisgewicht van 48 ton de grootste in serieproductie gebouwde zeefmachine te wereld, zo meldt Van der Spek bij monde van Peter Voolstra. Door zijn driedeks horizontale zeefbox van 6100 x 1930 mm heeft de machine een totale zeefoppervlakte van ruim 35 vierkante meter, waarmee de machine in staat is […]

Allergrootste rupsmobiele zeefmachine afgeleverd

De Powerscreen H6203 is met zijn basisgewicht van 48 ton de grootste in serieproductie gebouwde zeefmachine te wereld, zo meldt Van der Spek bij monde van Peter Voolstra. Door zijn driedeks horizontale zeefbox van 6100 x 1930 mm heeft de machine een totale zeefoppervlakte van ruim 35 vierkante meter, waarmee de machine in staat is met zeer grote capaciteiten fijne fracties af te zeven.

Op het 36 hectare grote terrein op de Vondelingenplaats heeft REKO/Van Bentum een breekinstallatie voor de productie van granulaten, een asfaltcentrale voor de productie van warm asfalt ten behoeve van de wegenbouw en een thermische-reinigingsinstallatie voor het reinigen van teerhoudend asfalt. De puinbreekinstallatie en de thermische reinigingsinstallatie behoren tot de grootste in hun soort.

De nieuwe H6203 gaat de in 2007 gekochte machine vervangen. Negen jaar en vele tienduizenden productieuren en miljoenen gezeefde tonnen verder, was de keuze voor een wederom door Van der Spek geleverde H6203 direct duidelijk.

Powerscreen H6203 is zeer speciale zeefmachine

Bij de Powerscreen H6203 wordt de driedeks zeefbox aangedreven door drie verstelbare excenter-assen. Door deze speciale aandrijving kan zowel de slag als de hoek versteld worden om voor het te zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven: opgavecapaciteiten tot 800 ton/uur zijn mogelijk.

De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13 mm en 19 mm waarmee hij zeer agressief is op het te zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties uitstekend van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.

Verstelmogelijkheid zeefbeweging

Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30 en 60 graden kan worden bepaald hoelang het te zeven materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30 graden verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg; bij verstelling richting de 60 graden zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.

Verstelmogelijkheden genoeg dus om deze capaciteitsmaker optimaal in te stellen voor ieder product waarbij naast capaciteit ook de gewenste zeer accurate afzeving wordt gerealiseerd. Het te zeven materiaal wordt door de zeefbox naar voren gewerkt zonder dat de zwaartekracht zorgt dat het kan schuiven en een minder zuivere afzeving wordt gerealiseerd.

Breed uitgevoerde afvoerbanden

Net als bij alle Powerscreen Warrior- en H-serie machines zijn ook de afvoerbanden van de fijne en middenfracties breed uitgevoerd. De banden met een breedte van 900 mm zijn in snelheid regelbaar en hebben een afwerphoogte van meer dan vier meter.

Om de hoge capaciteiten van 800 ton/uur te kunnen verwerken is de H6203 uitgevoerd met een bunker van 8 kubieke meter die zowel door een kraan als door een laadschop gevuld kan worden. Natuurlijk is belading door een transportband van bijvoorbeeld een breker of bunker mogelijk. Om dit te vergemakkelijken kan de achterwand van de bunker worden neergeklapt.

Voor de aandrijving is een duurzame Tier 4 final CAT C7.1 zescilinder motor met 202 pk verantwoordelijk. Deze motor voldoet aan de laatste en zwaarste emissie-eisen, waarmee Van Bentum/REKO wil laten zien voorop te lopen als het gaat om duurzaam investeren.

Major Wire Flexmath zeefdekken

Om ook de optimale zeefmedia te kunnen monteren, is de volledig in te stellen zeefbox zo uitgevoerd dat naast de standaard geweven dekken ook Major Wire Flexmatten zijn te monteren. In de nieuwe geleverde Powerscreen zijn deze speciale zeefdekken, waar Van der Spek Vianen importeur voor is, ook gemonteerd. Door de speciale opbouw en samenstelling van de zeefdekken is het dichtlopen ervan bijna niet meer mogelijk. Naast dit grote voordeel is een grote capaciteitsverbetering te behalen met hetzelfde zeefoppervlakt, doordat de Major Wire zeefdekken zorgen dat naast de zeefbox ook de dekken zelf bewegen.

Meer info: www.vanderspek.nl en www.bentumrecycling.nl.

Reageer op dit artikel