partner nieuws

Digitalisering van het ontwerpproces en de moderne manier van werken

bouwbreed

Door technologische innovaties is het ontwerpproces voor de bouw de afgelopen jaren sneller en effectiever geworden. Doordat tekeningen per e-mail verstuurd worden en via een smartphone of tablet direct kunnen worden geprint, besparen bouwprofessionals waardevolle tijd. Terwijl professionals in de bouw het mobiele werken steeds vaker omarmen, maken velen van hen tegelijkertijd het liefst aanpassingen […]

Digitalisering van het ontwerpproces en de moderne manier van werken

Door technologische innovaties is het ontwerpproces voor de bouw de afgelopen jaren sneller en effectiever geworden. Doordat tekeningen per e-mail verstuurd worden en via een smartphone of tablet direct kunnen worden geprint, besparen bouwprofessionals waardevolle tijd. Terwijl professionals in de bouw het mobiele werken steeds vaker omarmen, maken velen van hen tegelijkertijd het liefst aanpassingen op afgedrukte tekeningen. Met printers die ook grootformaat tekeningen kunnen scannen is ook dit laatste stukje in het ontwerpproces gedigitaliseerd.

Nog maar enkele decennia geleden werden bouwtekeningen volledig uit de hand geschetst, waarna de tekening werd gedrukt bij een externe partij om deze vervolgens per post te verspreiden. Dit proces is vandaag de dag volledig gedigitaliseerd. Tekeningen komen met behulp van op maat gemaakte computerprogramma’s tot stand en het uitbesteden van het drukproces is niet langer nodig omdat mobiele en compacte printers beschikbaar zijn. De digitalisering van het printproces wordt in de bouw als een zeer positieve ontwikkeling ervaren.
Doordat bouwtekeningen eenvoudig op locatie vanaf smartphone, tablet of notebook worden uitgeprint, kunnen bouwtekeningen ter plaatse direct worden aangepast met potlood of pen. De tekening kan vervolgens direct weer worden ingescand om deze via e-mail te verzenden naar de betrokken ontwerper.
In het verleden zorgden plotselinge wijzigingen in de bouwplannen voor dagen vertraging. Door de hedendaagse digitale ontwikkelingen op printgebied wordt dit tijdverlies aanzienlijk teruggedrongen. De omarming van deze technologische ontwikkelingen maakt dat aannemers en bouwprofessionals in staat zijn sneller te schakelen en adequaat te anticiperen op veranderingen; de workflow wordt gestroomlijnd. De nieuwe mogelijkheden van het printproces bij bouwtekeningen biedt dan ook een tijd- en kostenbesparende oplossing; een ontwikkeling die past bij de moderne manier van werken in de bouw. 

Kostenbesparende innovatie op de bouwplaats
Met meer dan 25 jaar ervaring in de grafische sector en het breedste assortiment van de industrie biedt HP innovatieve producten met geavanceerde technologieën waaronder DesignJet printers geschikt voor de bouwsector. Het bedrijf introduceerde onlangs een nieuwe reeks industriële printers waarmee professionals kwalitatief hoogwaardige prints kunnen maken van technische tekeningen en ontwerpen. De nieuwe printers zijn betaalbaar, compact en voorzien van de nieuwste technologie. Zo kunnen documenten via het touchscreen in een realistische print-preview worden getoond. De HP DesignJet T830 Multifunctionele Printer, is ook uitgerust met een geïntegreerde scanner zodat wanneer aannemers en bouwprofessionals aanpassingen op de bouwtekening maken, zij het document direct kunnen scannen en verzenden naar betrokken partijen. De nieuwe HP DesignJets, die volledig functioneren door het aansluiten van slechts één stroomkabel, beschikken over een ingebouwd wifinetwerk, wat de directe onderlinge communicatie ten goede komt. Geheel toegespitst op de risico’s die een bouwplaats met zich meebrengt, zijn de verrijdbare printers uitgerust met een extra stevige behuizing, zodat val- en stootschade tot een minimum beperkt blijven.
De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van print geven gehoor aan de wensen van aannemers die hun bouwtekeningen direct willen wijzigen zonder hun bouwplannen hiermee te vertragen. Eventuele extra kosten die gemoeid gaan met planwijzigingen kunnen door deze technologische innovatie worden teruggedrongen.

Reageer op dit artikel