nieuws

Hoogleraar: ‘Beter Klimaatakkoord nodig, waterstof geen oplossing in gebouwde omgeving’

bouwbreed 1544

Hoogleraar: ‘Beter Klimaatakkoord nodig, waterstof geen oplossing in gebouwde omgeving’

Het Klimaatakkoord – met honderden voorstellen – ligt te veel op het bordje van bouwers en burgers. Dat stelt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design aan de TU Delft tegen CobouwTV. “En het zou moeten worden aangevuld.”

Van den Dobbelsteen maakte flink wat los op Oudjaarsdag. Op twitter verzette hij zich tegen klimaatwetenschappers die in zijn ogen geen klimaatwetenschappers zijn. Je kunt niet zeggen dat het doel miste: zijn bericht werd duizenden keren geliked en geretweet.

De hoogleraar aan de TU Delft ergert zich kapot aan mensen die de Klimaatverandering ontkennen. “Duurzaam bouwen is gewoon nodig”, zegt hij tegen CobouwTV. Toch is ook hij kritisch op het Klimaatakkoord.

Zo vindt Van den Dobbelsteen dat het Klimaatakkoord te veel op het bordje ligt van bouwers en burgers. De industrie zou volgens hem een grotere rol moeten krijgen. Verder dringt hij aan op maatregelen die inzoomen op het aspect communicatie.

Waterstof is volgens hem niet geschikt als warmtebron in de gebouwde omgeving.

De Tweede Kamer vergadert volgende week over het Klimaatakkoord dat op dit moment wordt doorgerekend. Eigenlijk zou dat debat deze week plaatsvinden, maar dat werd op het allerlaatste moment afgeblazen, omdat de lijsttrekkers van de regeringspartijen niet kwamen opdagen. Oppositiepartijen spraken daar schande van.

Van den Dobbelsteen zou het spijtig vinden als het kabinet ‘struikelt’ over het Klimaatakkoord. “Dit is het groenste kabinet ooit.”

Kijk hieronder naar het hele interview met de hoogleraar.


Cobouw TV

Cobouw is onlangs begonnen met CobouwTV. Elke maand ontvangt Cobouwjournalist Thomas van Belzen een actuele gast in de televisiestudio in Alphen aan den Rijn. Deze keer gaat Andy van den Dobbelsteen in op vragen en stellingen, zoals “hoogleraar of romanschrijver? en oud of nieuw Klimaatakkoord.”

Cobouwjournalist Marije de Leeuw gaat elke maand op zoek naar bijzondere bouwverhalen in de bouwput. Dit keer bezocht ze een metselaar van Van Wijnen die grote waarde hecht aan gezond eten.

Aflevering 2: warmtepomp, waterkracht en Van Wijnen eet gezond

Aflevering 1: BAM, veiligheid en de versierde bouwkeet

Kijk hier naar de eerste aflevering met onder meer BAM-directeur Rob van Wingerden en Marije in de Bouwput en de mooist versierde Bouwkeet. “Bouw moet in 2019 veiliger worden”

Reageer op dit artikel