Thomas van Belzen

Onderzoeksjournalist

Thomas van Belzen (26 april 1977) is onderzoeksjournalist en richt zich in het bijzonder op de thema’s duurzaam bouwen, aanbesteden. Hij zette onder meer zijn tanden in dossiers zoals de nieuwbouwbende, de gevaren van gespoten purschuim en is specialist als het gaat om de omstreden Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. In 2013 schreef hij het boek Duurzaamheidsoorlog. Thomas is kroegbaas van het Cobouw Café, een rondreizende talkshow, met live muziek over de bouw. Voor tips mail: thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Eric Kemperman (BBB), tweede van links, na afloop van de eerste vergadering van de nieuw gekozen Eerste Kamer. Foto: ANP

Kan deze BBB-senator de Wkb nog tegenhouden?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen kreeg er op de valreep toch nog een geduchte tegenstander bij. Zijn naam? Eric Kemperman, Eerste Kamerlid...

Wetgevingsjurist: 'Omgevingswet zal rampzalig uitpakken, maar ik hoop dat ik ernaast zit'

Wetgevingsjurist: 'Omgevingswet zal rampzalig uitpakken, maar ik hoop dat ik ernaast zit'

Het uur U nadert voor de Omgevingswet en de Wkb. Kan er toch nog uitstel volgen? Daarover gaat de nieuwe aflevering van Doorzagen.

Foto: ANP

Dit leverde Prinsjesdag op voor de bouw

Het demissionaire kabinet trekt honderden miljoenen uit om problemen op de woningmarkt op te lossen, maar bezuinigt op infra.

Foto: ANP

Prinsjesdag: meer geld voor woningbouw

Demissionair of niet, minister De Jonge heeft op Prinsjesdag mogelijk toch een paar cadeautjes in petto voor woningbouwers.

Foto: Shutterstock

Opluchting bij bouwers om opgeknipte invoering Wkb

De bouwsector is overwegend positief over het gedeeltelijke uitstel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Al zijn er ook kritische geluiden.

Foto: Shutterstock

Verplichte purschuimtraining wekt wrevel bij FNV

Een nieuwe certificatieplicht voor personeel dat werkt met purschuim zorgt voor irritatie bij vakbond FNV. "Dit is de wereld op zijn kop."

'Maak van oud vastgoed nieuwe gebouwen'

'Maak van oud vastgoed nieuwe gebouwen'

Kleding en speelgoed krijgen via websites zoals Vinted en Marktplaats moeiteloos een tweede leven. Kan dat ook voor gebouwen?

Peter Boelhouwer schreef mee aan de woningmarktplannen van Pieter Omtzigt, Hier staat hij voor zijn woning. Foto Marcel van den Bergh

Hoogleraar over woningmarkt: 'Tekort loopt komende tien jaar op'

Hoogleraar Peter Boelhouwer schrijft een paper over de woningmarkt voor Pieter Omtzigt. "Kabinetten veranderen te snel van beleid."

'Vier kabinetten die keer op keer blunderden op de woningmarkt'

'Vier kabinetten die keer op keer blunderden op de woningmarkt'

Dertien jaar Mark Rutte deden de woningmarkt geen goed, zeggen woningmarktexperts Peter Boelhouwer en Marc Doodeman in aflevering 80 van de podcast...

Foto: Shutterstock

Gaan beladen bouwdossiers in de ijskast of volgt broodnodige perspectief?

De Tweede Kamer besluit binnenkort welke bouwdossiers controversieel worden verklaard. Om verrassingen te voorkomen zoekt Bouwend Nederland de aanval.