bouwbericht

‘Huis van Bosch’ acht eeuwen Bossche bouwhistorie

bouwbreed 637

‘Huis van Bosch’ acht eeuwen Bossche bouwhistorie

Het voormalige woonhuis met atelier van de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch in Den Bosch krijgt een nieuwe functie: woonhuismuseum. Het monumentale pand aan de Markt heet nu nog ‘De Kleine Winst’, maar gaat na de restauratie ‘Huis van Bosch’ heten. Het is de bedoeling dat bezoekers straks – door gebruik te maken van de nieuwste technieken – kennis maken met het leven dat de schilder leidde.

Winkels en parkeren

Restaureren / verbouwen winkel De Kleine Winst aan de Markt 29. Het woonhuis / atelier Jeroen Bosch. Er moet onderzoek gedaan worden naar o.a. de kosten van deze bouwhistorische restauratie. De werkzaamheden omvatten o.a. het toegankelijk maken van de kelder / muurschilderingen zichtbaar maken / zolder verbouwen tot ontvangstruimte voor lezingen e.d.

'S-HERTOGENBOSCH | Initiatief | € 1.000.000 - € 2.000.000

Althans, dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Het rijksmonument is al een tijdje in handen van de gemeente. Als de gemeenteraad akkoord gaat, volgt de selectie van een restauratie-architect. Wanneer het ontwerp klaar is, vermoedelijk begin 2020, volgt een bouwkundige aanbesteding. Rond de zomer van 2020 kan dan worden gestart met de restauratie, zodat het ‘Huis van Bosch’ eind 2021 de deuren kan openen.

De Kleine Winst stond tot februari 2016 naast een vestiging van opticien Pearle. In verband met een grootschalige verbouwing was deze vestiging tijdelijk gesloten. Totaal onverwacht stortte het  eeuwenoude buurpand helemaal in. Gelukkig raakte niemand gewond en bleef De Kleine Winst overeind staan.

Schilder Jheronimus Bosch wordt beschouwd als de beroemdste zoon van ’s-Hertogenbosch. Hij werd rond 1450 geboren. Aan de Bossche Markt maakte hij vele schilderijen en tekeningen en wist hij ‘het middeleeuwse leven te verbeelden in werken vol symboliek, fantasieën en raadsels’. Samen met Rembrandt, Van Gogh en Vermeer is hij een van de meest invloedrijke meesters ooit.

Bouwhistorisch onderzoek heeft uitgewezen dat het middeleeuwse casco achter de negentiende-eeuwse gevel nagenoeg intact is gebleven. Wethouder Mike van der Geld stelt voor om het pand in zijn geheel te restaureren. “Met behoud van deze historische lagen geeft dit ons een unieke kans om acht eeuwen Bossche bouwhistorie aan de Markt te laten zien.”

Voor de invulling van het eeuwenoude pand werkt de gemeente nauw samen met het Jheronimus Bosch Art Center en de stichting Jheronimus Bosch 500. Het idee is om de begane grond in te richten als ontvangstruimte. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen over het cultuur-historische aanbod in ’s-Hertogenbosch. De kelder is het oudste gedeelte van het pand. Hier moet het Bosch-archief tot leven komen, onder meer met multimediale technieken. De eerste verdieping van het huis kent nog een authentieke inrichting. Zo zijn er muurschilderingen te zien uit de tijd van Bosch. Ook de middeleeuwse spiltrap en de originele muurankers zijn nog aanwezig.

De zolder onder de authentieke kapconstructie wordt omgevormd tot het ‘atelier van Bosch’: het wordt een educatieve ruimte voor bijvoorbeeld scholieren en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. In deze ruimte kunnen ook lezingen worden gegeven.

Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren, in nauwe samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Wethouder Van der Geld: “Ik ben blij dat we samen op weg gaan naar een mooie passende invulling van dit bijzondere pand.”


Plaats: ’s-Hertogenbosch
Opdrachtgever: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Ramingsgroep: tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 498327


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel