artikel

Een aanhanger achter je bedrijfswagen? Let hier op!

bouwbreed 1876

Aan rijden met een aanhanger zitten allerlei regels gebonden. Zo moet ‘ie onder een bepaald gewicht blijven en gelden er beperkingen wat betreft snelheid. Waar moet je allemaal aan denken en op letten bij het rijden met een aanhanger.

Een aanhanger achter je bedrijfswagen? Let hier op!

Maximum gewicht

Met een B-rijbewijs mag je aanhanger met lading niet meer wegen dan 750 kilo OF mag je bus met aanhanger en lading bij elkaar niet meer wegen dan 3.500 kilo. Komt het totaalgewicht daarboven uit, dan heb je een ander rijbewijs nodig. Heb je geen idee wat jouw auto weegt? Voer je kenteken in op de website van het RDW.

 • Rijbewijs B:     aanhager + lading van max 750 kilo
 • Rijbewijs B:     maximaal totaalgewicht auto + aanhanger + lading 3.500 kilo
 • Rijbewijs B+:  maximaal totaalgewicht auto + aanhanger + lading 4.250 kilo
 • Rijbewijs BE:  totaalgewicht auto + aanhanger + lading boven de 3.500 kilo
 • Rijbewijs C1:   totaalgewicht auto + aanhanger + lading tussen de 3.500 en 7.500 kilo

Mistlampen verplicht

Natuurlijk moet alle verlichting op de aanhanger naar behoren werken. Maar sinds een aantal jaar is het ook in bijna alle gevallen verplicht om één of twee mistlampen erop te hebben. De enige uitzondering zijn aanhangers van vóór 1998 die zwaarder zijn dan 750 kilo; bij deze zijn de mistlampen niet verplicht.

Een eigen kenteken of niet?

Elke aanhanger moet een kentekenplaat hebben. Maar het soort kenteken hangt weer af van het gewicht. Is hij onder de 750 kilo? Dan heb je een witte kentekenplaat nodig met het kenteken van het trekkende voertuig. Is hij zwaarder dan 750 kilo? Dan heeft hij een eigen kenteken nodig. Als je zo’n aanhanger aanschaft bij een BOVAG-bedrijf, dan wordt het kenteken automatisch overgezet op jouw naam. Dan hoef je dus niet meer speciaal naar het postkantoor.

Maximale snelheid

Voor een auto met aanhanger gelden andere maximum snelheden. In de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde mag je maximaal 80 kilometer per uur en op autowegen en snelwegen mag je maximaal 90 kilometer per uur. Uiteraard gelden deze maxima alleen als er geen lagere maximum snelheid wordt aangegeven.

Extra spiegels

Is de aanhanger breder dan je bedrijfswagen? Dan moet je extra spiegels op je bus monteren, zodat je alsnog langs je bus heen naar achteren kunt kijken.

Hulpkoppeling

Een hulpkoppeling is een extra verbinding tussen de auto en de aanhangwagen. Is jouw aanhanger lichter dan 750 kilo? Dan is zo’n verbinding niet verplicht. Maar let op: zit er wel een hulpkoppeling op? Dan moet die goed aangesloten zijn en goed werken. Bij zwaardere aanhangwagens zijn hulpkoppelingen altijd verplicht.

Extra tips voor als je op pad gaat met een aanhanger

 • verdeel de lading gelijkmatig;
 • probeer de zware lading zoveel mogelijk in het midden te plaatsen;
 • zet (losstaande) lading stevig vast met touw en/of spanpanden. Anders kan de lading gaan schuiven tijdens het rijden en is de kans op beschadigingen erg groot;
 • controleer of de bandenspanning van je aanhangwagen goed is;
 • dek je (losse) lading af met een net of zeil;
 • en onthoud dat je met een aanhanger altijd een langere remweg hebt!
Reageer op dit artikel