artikel

Het financieren van jouw bedrijfswagen: dit zijn de mogelijkheden

bouwbreed 66

Je hebt een eigen bedrijf en bent voor je werk regelmatig op pad. Dan zijn er verschillende manieren om je bedrijfswagen te financieren. Maar welke mogelijkheden zijn er?

Het financieren van jouw bedrijfswagen: dit zijn de mogelijkheden

Als je een bedrijfswagen nodig hebt, word je geconfronteerd met veel keuzes. Voor welk merk ga je? Hoeveel laadruimte heb je nodig? Hoe moet de bus worden ingericht? En als je dan eindelijk de juiste hebt gevonden, is het de vraag of je gaat kopen of leasen.

Direct aftikken

Heb je voldoende eigen geld om de auto te betalen? En heb je daarnaast reserves voor toekomstige en onverwachte uitgaven? Dan kan direct aftikken de beste keuze zijn. Je bent dan weliswaar in één keer een som geld kwijt, maar je weet wel dat je het geld nu kan missen. Naar de toekomst toe is dat maar de vraag.

Kiezen voor een leasecontract

Zelfs als je het geld beschikbaar hebt, kan het alsnog handig zijn om wél voor een leaseconstructie te kiezen. Bijvoorbeeld omdat je je spaargeld wilt inzetten op andere zaken, om materiaal te kopen of te investeren in een werkplaats. Door een financiering aan te gaan, houd je je reserves beschikbaar om daarin te kunnen investeren.

Rente

Ga je lenen, dan betaal je rente. En dat maakt de aanschaf uiteindelijk duurder dan als je het bedrag uit eigen middelen ophoest. Toch is het in de praktijk gebruikelijk dat je voor de financiering van je bedrijfswagen een beroep doet op een bank of een leasemaatschappij. De aanschaf van een bedrijfsauto is namelijk voor veel ondernemers een flinke investering die je niet in één keer betaalt.

Kijk & vergelijk

Wanneer je besluit je bedrijfswagen met een leaseconstructie te financieren, loont het om goed om je heen te kijken. Want voorwaarden, rentes, looptijden en risico’s van een dergelijke lening verschillen nogal per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes op zodat je goed kan vergelijken en de juiste keuze voor jouw situatie kan maken. En schakel waar nodig een adviseur in.

Hoeveel jaar ga je ermee rijden?

Ga na hoe lang je denkt met je bedrijfswagen te rijden. Als je nu verwacht maximaal drie jaar vooruit te kunnen, is het niet logisch om een financiering aan te gaan voor vijf jaar. Dan betaal je nog een hele tijd voor een auto die je niet rijdt. Besef ook dat je bij het aangaan van een lening of een leasecontract een registratie krijgt bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat gebeurt als je een eenmanszaak hebt of een VOF. Het kan dan zijn dat je lening wordt geweigerd als je al andere leningen (al dan niet privé) hebt lopen.

Geld lenen kost geld

De slogan die financiële instellingen op de radio moeten laten horen, is er niet voor niets. Geld lenen kost geld. Je krijgt niet voor niets een lening op je bedrijfswagen. Kijk daarom goed hoeveel de bank of leasemaatschappij aan opslag vraagt voor de financiering en zet opties op een rij. En laat je niet voor het blok zetten.

Soorten leningen

Voor het aangaan van een lening heb je talloze mogelijkheden. We zetten er drie voor je op een rij:

  • Via je eigen bank

Een zakelijke lening kun je via je bank financieren waar je nu ook je zakelijke rekening hebt lopen. De bank is vaak het goedkoopst en als je hier toch al een relatie mee hebt, kan dit de makkelijkste weg zijn.

  • Via de bedrijfswagendealer 

Sommige aanbieders van bedrijfswagens hebben een eigen leasemaatschappij in huis om jouw bestelauto te financieren. Vaak worden die opties je al in de showroom voorgelegd. Maar ga daar niet te snel op in, hoe aanlokkelijk de aanbiedingen ook zijn. Vergelijk het aanbod eerst met andere opties voordat je toeslaat.

  • Via een leasemaatschappij of andere lease-oplossing

Je kan ook een contract afsluiten bij een onafhankelijke leasemaatschappij of een andere partij (ook in het mkb) die zich richt op het aanbieden van leasemogelijkheden. Ook online. Als je erover nadenkt je nieuwe bedrijfswagen te leasen – in plaats van te kopen – is het belangrijk om goed te begrijpen wat de verschillende vormen van leasen precies inhouden. De vorm die jij kiest heeft namelijk gevolgen voor de belasting die je afdraagt en het wettelijk eigendom van de auto.

Reageer op dit artikel