artikel

Innovatieve gipsplaat beveiligt hout- en staalskeletconstructies tegen weer en wind

bouwbreed 3951

Innovatieve gipsplaat beveiligt hout- en staalskeletconstructies tegen weer en wind

Onlangs introduceerde Siniat de Weather Defence spouwplaat in gips op de beurs ‘Dag van de afwerking’. Deze innovatieve gipsplaat zorgt naast een perfecte wind- en regendichting ook voor een betere brandveiligheid (klasse A1) en geluidsisolatie van hout- en staalskeletconstructies.

Siniat is erin geslaagd een spouwplaat in gips te ontwikkelen die buiten kan worden toegepast. Doordat zowel de binnen- als buitenzijde van deze plaat gehydrofobeerd is, biedt hij een hoge weerstand tegen weersinvloeden en schimmels. Het gebouw is meteen wind- en regendicht zodat afdekken met een regenscherm niet meer nodig is. Tijdens de installatiefase kan de plaat tot 12 maanden worden blootgesteld aan de elementen voordat de gevelbekleding wordt aangebracht. Verder zorgt de eenvoudige plaatsing en montage voor tijdwinst.

Brandwerend en duurzaam

De nieuwe spouwplaat is bijzonder geschikt voor lichtgewicht constructies in hout- en staalskeletbouw. Met een brandreactieklasse A1 en een brandbeschermingsvermogen K2 10 voor de 12,5 mm plaat en K2 30 voor de 20 mm plaat biedt Weather Defence een zeer goede brandprestatie. Maar ook als beschermingsplaat voor brandbare gevelisolatie zoals PUR of PIR. Dit maakt bijv. dat brandoverslag tussen verdiepingen niet meer mogelijk is.

Daarnaast verhoogt de Weather Defence ook nog eens de duurzaamheid van een project. Door deze plaat te gebruiken zijn de BEN-normen gemakkelijker te halen. De gipskern bestaat uit tot wel 30% gerecycled gips en bevat geen formaldehyde of andere gevaarlijke stoffen. Hij verbetert de thermische prestatie van skeletconstructies en verzekert een goede luchtdichtheid.

Projecttoepassingen

In België zijn de eerste twee projecten al opgeleverd met deze gipsplaat.

Mundo-a, een kantorencomplex in Borgerhout, is gebouwd in hout en gebruikt de Weather Defence als brandbeschermende en luchtdichte spouwplaat.

Project Golden Eye in Sint-Baafs-Vijve zijn 15 BEN appartementen waarbij de Siniat plaat werd toegepast om te voldoen aan de huidige wetgeving inzake brandveiligheid van geventileerde (houten) gevels.

Meer informatie op NBD-online >>

Reageer op dit artikel