Duurzaam je eigen woning verwarmen

Duurzaam je eigen woning verwarmen

Het mooiste zou zijn wanneer we onze woning met pure zonne-energie en een goede isolatievoorziening zouden kunnen verwarmen. Helaas zit dat er in ons land niet in. Zeker in de winter is dat niet haalbaar en zijn we genoodzaakt bij te verwarmen. Als je een beetje verder nadenkt is het echter helemaal niet onmogelijk dit

Het mooiste zou zijn wanneer we onze woning met pure zonne-energie en een goede isolatievoorziening zouden kunnen verwarmen. Helaas zit dat er in ons land niet in. Zeker in de winter is dat niet haalbaar en zijn we genoodzaakt bij te verwarmen. Als je een beetje verder nadenkt is het echter helemaal niet onmogelijk dit met zo weinig mogelijk verbruik van andere energiebronnen te realiseren.

Warmtebronnen en hun rendement
Als je op een duurzame manier je woning wilt gaan (bij)verwarmen is het goed te weten wat de verschillende warmtebronnen zo ongeveer aan rendement opleveren.

Bij de verwarming van de woning wordt er voorts onderscheid gemaakt in stralings- en convectiewarmte. Bij stralingswarmte wordt de ruimte direct van warmte voorzien, terwijl bij convectiewarmte de in het vertrek aanwezige lucht wordt opgewarmd.

Terugverdientijd
Daarnaast is het niet onbelangrijk te weten wat de terugverdientijd is van een duurzame verwarmingsinstallatie. Gemiddeld ligt dat rond de 10 jaar. Deze periode geldt bijvoorbeeld voor zonnepanelen en ook voor een warmtepompinstallatie haal je je investering er in zo'n 8-10 jaar uit.

Welk systeem echter geschikt is voor jouw situatie is volkomen afhankelijk van de situatie waarin je woont. Verbruik je veel gas of olie, dat laatste voor mensen die in buitengebieden wonen, doe je er verstandig aan een onafhankelijke ervaringsdeskundige raadplegen. CVkoopjes.nl is een van de weinige webwinkels waar je niet alleen terecht kan voor prijsgunstige duurzame verwarmingssystemen zoals pelletketels, bio cv ketels en solarpakketten, maar tevens je vrijblijvend kan laten voorlichten over hoe je precies overgaat op duurzame energie. Hierbij wordt er vanzelfsprekend rekening mee gehouden dat je zo min mogelijk comfortverlies hebt en de kosten zo laag mogelijk blijven.

Foto: Christiaan Krouwels

'Een half miljoen aansluitingen op warmtenetten is nog steeds mogelijk. Werk genoeg'

Toen op zijn middelbare school discussies losbarstten over de alarmerende rapporten van de Club van Rome, werd Frits Verheij al gegrepen door energievraagstukken. Hij wijdde er vervolgens zijn hele loopbaan aan. Als directeur van adviesbureau Greenvis houdt hij zich nu bezig met de ontwikkeling van collectieve warmtesystemen.

Foto: Shutterstock

Toegenomen CO2-uitstoot van huizen en kantoren hoger dan voor corona

Huizen en kantoren veroorzaakten een hogere uitstoot van broeikasgassen in het tweede kwartaal van dit jaar dan voorgaande jaren. De landelijke uitstoot van CO2 groeit daarmee weer richting het niveau van voor de coronacrisis.

De Decentrale Unit wordt bevestigd aan de buitenmuur van de kamer. Het ontwerp is ingetogen en stijlvol.

Een gezond binnenklimaat door een innovatieve decentrale unit

Bij Tegnis uit Lelystad werken ze aan een duurzame toekomst. Een reeks innovatieve producten staat klaar om de bouwsector te verblijden. Als eerste gaat de Decentrale Unit - een verwarmings- en ventilatie-unit voor hoogbouw, grondgebonden woningen en utiliteitsbouw - de markt op.

Homecare systemen slaan de spijker op zijn kop

Homecare systemen slaan de spijker op zijn kop

BUVA is al jaren een toonaangevende partij in de markt. Maar het 72-jarig bestaan is niet vanzelfsprekend voor de ontwikkelaar en leverancier op het gebied van hang- en sluitwerk, ventilatie- en verwarmingsoplossingen. De markt kende pieken en dalen en BUVA is na een grondige zoektocht ingericht om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Directeur Rien Wisse vertelt over de veranderende rol van de groothandel en de onlangs ontwikkelde homecare systemen.