Een teammanager vraagt:
Ik ben op zoek naar een andere baan en wil na lange tijd weer beginnen met solliciteren. Wat is het belangrijkste om op te letten in de brief, het cv en het gesprek zelf?
Jaco antwoordt:
Bij solliciteren gaat het allereerst om het vinden van een vacature die aansluit bij je wensen en capaciteiten. Het prettigst is wanneer je hier je netwerk voor kunt inzetten. Denk daarbij niet alleen aan hen die jou goed kennen, maar ook aan de kring van mensen om hen heen. Laat je bijvoorbeeld introduceren. Dit is een kleine gunst waar iemand gemakkelijk ‘ja’ op kan zeggen. Kom je zo via via in gesprek met een potentiële werkgever, dan heb je een streepje voor.
Wanneer je een interessante vacature hebt gevonden, is het van belang je brief, je cv en het gesprek goed uit te voeren. Om je brief goed te kunnen schrijven, moet je de vacature analyseren. Welke van de gevraagde expertises sluiten aan bij die van jou? Neem de termen niet letterlijk over; dat ziet er gemaakt uit. Schrijf in plaats van ‘empatisch vermogen’ bijvoorbeeld ‘kan goed omgaan met verschillende mensen’. Gebruik je eigen woorden en beperk je tot de kern.
Verder is het zinvol na te gaan bij jezelf waarom je de functie ambieert, en dit in je brief te verwoorden. Vind je het bijvoorbeeld inspirerend om de organisatie te helpen de efficiency te verbeteren of spreekt de doelstelling van het bedrijf je aan? Het is goed als je potentiële werkgever in je brief leest dat je wat wilt. Verplaats je in zijn schoenen. Hij neemt graag iemand aan die bereid is de handen uit de mouwen te steken uit enthousiasme.
Dan het curriculum vitae. De inhoud is je relevante werkervaring, opleiding, hobby’s, talenkennis, enzovoorts. Beschrijf dit kort en antichronologisch, dus met het meest recente bovenaan. Focus daarbij op de grootste, meest complexe taken en verantwoordelijkheden. Doe dit ook bij je opleidingen. De vorm waarin je het giet, moet vooral doelmatig zijn. Een potentiële werkgever besteedt hoogstens twintig seconden aan je cv en beslist dan of hij het interessant vindt of niet. Houd het dus simpel, hooguit twee à drie A4’tjes, met heldere kopjes, een leesbare lettergrootte en een leesbaar lettertype. Vermijd alles dat afleidt van de inhoud.
In het sollicitatiegesprek wil een potentiële werkgever vooral een indruk krijgen van wíé je bent en of je in het team past. Veel van de vragen die je krijgt, liggen voor de hand. Hier kun je je op instellen. Je zult worden gevraagd naar voorbeelden uit je loopbaan waaruit specifieke kwaliteiten blijken. Gebruik de Star-methode om je hierop voor te bereiden: beschrijf de situatie (s) waarin je een taak (t) had, je activiteiten (a) en het resultaat (r). In het gesprek kun je hier dan doordacht over praten.
Wanneer je iets over jezelf moet vertellen, houd dan een kort verhaaltje, van twee à drie minuten, dat jou typeert: iets over je privé, je achtergrond, waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen, je ambities en eventuele toekomstplannen. Om in het gesprek te overtuigen, is het raadzaam om het over de dingen te hebben waar je het meest enthousiast over bent. Wees eerlijk over je slechte eigenschappen; je kunt niet perfect zijn. Wees wel voorbereid op de vervolgvraag hoe je hier eventueel mee om denkt te gaan in de nieuwe functie.
Tot slot: zorg ervoor dat je kleding aansluit op de sfeer van het bedrijf, let op de details en hou het comfortabel. En ook solliciteren moet je leren, dus leer van je afwijzingen.
Bron: www.bits-chips.nl