Dit zegt gedelegeerd bestuurder Xavier Van Huele van het gelijknamige aannemingsbedrijf. De onderneming uit Oostende is een begrip in België. Het familiebedrijf, dat sinds 1909 bestaat, opereert zowel op de particuliere als zakelijke markt en is zowel actief in de utiliteitsbouw als weg- en waterbouw. “Van Huele is van oorsprong een waterbouwfirma die altijd tropisch hardhout of hout heeft verwerkt. In 2021 hebben wij echter de kans gekregen om in te stappen bij leverancier Bilterijst, die te koop kwam. In 2023 kreeg dit eveneens ruim 100-jarige bedrijf een nieuwe naam: Woodrow. Hierdoor hebben wij nu de combinatie dat we zowel het hout importeren, als verzagen en verwerken”, vertelt Van Huele.
Dit heeft mede geresulteerd in een sterke groei van de verwerking van tropisch hardhout en nu dus een eerste opdracht voor het vervaardigen van houten sluisdeuren voor de Nederlandse markt. Dit gebeurt in onderaanneming voor De Klerk uit Werkendam, die in opdracht van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verschillende werkzaamheden uitvoert aan de Snelle Sluis.

Duurzame deuren
De vier nieuwe houten sluisdeuren van 7,6 x 3,5 meter zijn eind februari succesvol ingehesen. De deuren zijn vervaardigd uit hergebruikt en nieuw Azobé hout, duurzaam FSC tropisch hardhout. Van Huele: “Er zijn wel verschillen tussen het maken van deuren in België en het maken van deuren in Nederland. Maar hier hebben we kunnen bewijzen dat wij beide kunnen. Het verschil zit in de afdichting van de beplanking en het model van de beplanking. Ik denk dat jullie op een andere manier denken over waterdichtheid, maar ook over het verwerken van hout.”
De deuren voor de Snelle Sluis zijn voorzien van een schuine beplanking en een uitvoering die door Van Huele nog niet eerder uitgevoerd was. “In België hebben wij de gewoonte om de beplanking verticaal te zetten en dat dan met een bitumen product eigenlijk af te dichten. In Nederland is het de gewoonte schuine beplanking toe te passen en worden bitumen producten bijna niet meer toegepast. Wij hebben naar aanleiding van dit project ook een fysieke test gedaan om de twee verschillende systemen te vergelijken. Daar hebben wij ook weer veel van geleerd. Omdat wij maatwerk leveren, kunnen wij nu beide aanbieden.”
Know-how

Het vervaardigen van sluisdeuren blijft wel altijd een ambacht, benadrukt Van Huele. “Het uitdagende bij sluisdeuren is maatvoering. Op het einde van de rit moet het passen. Dat is tot op de millimeter precies. Productkennis en materiaalkennis is dus heel belangrijk.” Nederland is volgens hem vooral verder op het vlak van het maken van duurzame keuzes.
“Dat hout een tweede leven krijgt in een sluisdeur, zoals dat nu ook het geval is voor de Snelle Sluis, is in België ondenkbaar. In België is het nog een beetje ambachtelijker. In Nederland wordt er milieubewuster gekeken. Dat maakt het voor ons als Belgische aannemer en leverancier erg interessant om een keer voor een Nederlandse klant te werken. Onder andere omdat jullie know-how over tropisch hardhout groter is. Dat zit bijvoorbeeld in de detaillering van hoe het hout en de balken worden afgewerkt. En, als er oog is voor detail, die de duurzaamheid verhoogt, weet de Nederlandse klant dat veel beter te appreciëren dan de Belgische klant, omdat hij het belang ervan inziet.”
Dit artikel is gesponsord door Van Huele.