Vink Bouw kiest voor preventieve werking van camerasystemen

Vink Bouw kiest voor preventieve werking van camerasystemen
Een volledig sluitende beveiliging met semipermanente camerasystemen en keetbeveiliging van BauWatch.

Camerabeveiliging is van groot belang bij bouwprojecten om de eigen spullen en het materieel op de bouwplaats te bewaken. "Het zou daarom al vanaf het begin van het project ingezet moeten worden vanwege de preventieve werking en niet pas als er wat gestolen is", aldus hoofduitvoerder Freek Cramer bij Vink Bouw.

De Reimerswaalbuurt in Amsterdam is gebouwd in de jaren zestig en de kern hiervan is aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied. In 2022 is Vink Bouw hier begonnen met de bouw van Typisch Tuinstad. Het betreft de bouw van 189 appartementen, een mix van koop en huur met een binnentuin in het midden. De oplevering van deze appartementen is later dit jaar, waarbij de huurappartementen het eerst aan de beurt zijn. Op dit moment zijn er zo’n tachtig mensen werkzaam op dit project, dat wordt beveiligd door BauWatch.

Er kan geschakeld worden tussen de meldkamer en de beveiligingsdienst of politie”

Circulair en biobased bouwmateriaal

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en is ook samengevat in de missie van Vink Bouw: ‘Duurzaam en vooruitstrevend’. Er wordt voortdurend gewerkt aan het terugdringen van materiaalverbruik. Eén van de doelstellingen is om circulair en biobased bouwmateriaal te gebruiken, dus wordt er waar mogelijk gekozen voor herbruikbare materialen (zoals hergebruikt beton) en gebruiken ze gecertificeerd hout, omdat dit een positief effect heeft op het klimaat en de bosbescherming. Inmiddels heeft Vink Bouw zijn certificering op niveau 3 van de CO2-prestatieladder en is het streven om in 2030 volledig CO2-neutraal te bouwen. Ook is het bedrijf lid van het grootste MVO-partnernetwerk en werkt het aan het bereiken van de nieuwe economie: klimaatneutraal, circulair, inclusief en met transparante ketens.

Veiligheid op de bouwplaats

Hoofduitvoerder Freek Cramer van Vink Bouw vertelt dat iedere medewerker op zijn eerste dag een start werkgesprek heeft waarin de regels op de bouw worden besproken en een VGM-formulier wordt ingevuld. Ook staan er op de bouwplaats BHV-borden. “De bedrijfscultuur is laagdrempelig, dus we kunnen elkaar aanspreken op onveilig gedrag of onveilige situaties.”

Preventieve camerasystemen

Voor het bewaken van dit project is gekozen voor een volledig sluitende beveiliging met semipermanente camerasystemen en keetbeveiliging van BauWatch om diefstal en vandalisme tegen te gaan. “De camera’s werken preventief om potentiële diefstallen van materiaal te voorkomen, maar spelen ook een belangrijke rol wanneer bijvoorbeeld jongelui proberen de bouwplaats op te komen”, zegt Cramer. “Je voelt je toch een beetje verantwoordelijk en wilt niet dat iemand iets overkomt. Daarom is het mooi dat er dan snel geschakeld kan worden tussen de meldkamer en de beveiligingsdienst of politie.”

Hoofduitvoerder Freek Cramer van Vink Bouw.
Hoofduitvoerder Freek Cramer van Vink Bouw.

Fijne samenwerking

Voor Cramer is het de eerste keer dat hij met BauWatch werkt. De samenwerking bevalt goed, want er ligt nu alweer een aanvraag voor een volgend werk. “Ik vind het belangrijk dat er snel gereageerd wordt, dat er korte lijnen zijn en dat je weet waar je aan toe bent door een duidelijke en accurate offerte. Ik wil gewoon graag ontzorgd worden.”

Toegevoegde waarde

Daarnaast is hij blij dat er met hem wordt meegedacht. “Doordat er een KIWA niveau 4-certificering is afgegeven voor de beveiliging van de bouwplaats, kunnen we mogelijk korting krijgen op de premie van onze CAR-verzekering of op het eigen risico. Ik werd hierop gewezen door de expert van BauWatch, want ik was hier niet van op de hoogte. Nu zijn we daarover in gesprek met onze verzekeraar. Dat vind ik wel een toegevoegde waarde.”

Dit artikel is gesponsord door BauWatch.